Från land till land med hjälp av sin dator

Att driva företag är aldrig enkelt men ofta skoj. Är du dessutom bara 16 år gammal tillstöter nya problem, till och med för en skicklig programmerare. – Jag älskar att skapa nya saker och hjälpa folk, säger Elliot Lindberg.

Elliot Lindberg lämnade Övernäs grundskola i våras och går nu på Ålands yrkesgymnasium med målet att bli IT-stödperson, trots att han inte riktigt känner sig bekväm med begreppet.
– Det låter lite avskräckande och konstigt tycker jag.
Egentligen är det programmerare Elliot Lindberg vill bli, gärna så snabbt som möjligt. Det är han i och för sig redan, men det är alltid värdefullt med formell examen också.
 
För Elliot Lindberg handlar det mesta i vardagen om datorer och program, faktiskt bokstavligen. Det går sällan en dag utan att han knappar in kod på GitHub som är ett slags tempel för programmeringsfrälsta och en plats där användare publicerar Open Source-koder för envar att använda och förbättra.
 
Att programmera handlar om att skriva kod på olika programmeringsspråk för att utveckla mjukvara och webbaserade applikationer. Det kan handla om allt från dataspel till avancerade styrsystem för professionellt bruk. Programmeraren bygger system med hjälp av långa sekvenser kod vilket är hebreiska för en oinvigd.
Inom plattformen GitHub samarbetar Elliot Lindberg med andra programmerare, mjukvaruutvecklare och designers.
– Jag tycker om problemlösningar och gillar det logiska när det handlar om datorer, säger Lindberg.
 
Intresset för datorer har redan resulterat i framgångar på olika sätt. Häromåret landade han en andraplacering i Helsingfors när yrkeshögskolan Arcade ordnade TekNatur 2022. Hans bidrag XClicker har laddats ner snart 100.000 gånger på GitHub och är en så kallad autoclicker gjord i Linux; den klickar automatiskt när muspekaren förs till rätt plats.
– Det var min matematiklärare Charlotte Sundin som tipsade om tävlingen och det är jag glad för. Det var en spännande dag och jag lärde känna andra med samma intressen som jag.

De senaste tre fyra åren har jag nog programmerat nästan varje dag.

Programmet har han byggt själv och lagt upp som Open Source på GitHub, för alla att använda. Inom Windows finns olika autoclickers men i Linux knappt en enda. Linux är ett operativsystem som finns överallt, utan att synas – mest i stora servrar och Android-telefoner men också i spelplattformar som till exempel Steam Deck.
Elliot Lindberg har ägnat sig åt datorer sedan 2016 då en IT-ansvarig på skolan demonstrerade Scratch, ett grafiskt programspråk som kan laddas ned fritt eller användas gratis online. Detta satte fart på intresset och Elliot började sjuan växte också intresset för ”riktig” kodning och programmering.
– De senaste tre fyra åren har jag nog programmerat nästan varje dag, säger Lindberg.
För att orka med all den koncentration som programmering kräver ägnar Elliot Lindberg också tid åt träning och, när andan faller på, blir det datorspel; i så fall legendariska Minecraft, Zelda eller nyare Valorant.
 
I fjol somras jobbade Elliot Lindberg på webbyrån Winter men i år har färden gått vidare i egna företaget Robiot som han grundade som enskild firma, med en hel del komplikationer som följd av att själv inte vara myndig.
– Det var komplicerat, måste jag säga. Som minderårig fick jag inte göra det elektroniskt, jag måste lämna in riktiga pappersark. Jag gick då till Ålands Näringsliv som hjälpte mig och det är jag mycket glad för, säger Lindberg.
 
Lika besvärligt var det att starta bankkonto men det gick vägen till sist med ett irriterande undantag; något bankkort kommer inte på fråga.
– Det ställer till det i vardagen. Innan jag blir 18 får jag inte ha ett bankkort till kontot där jag förvarar mina egna pengar i firman, suckar Lindberg.
För att passa som programmerare är det viktigt att vara analytisk och ha sinne för detaljer. Efterfrågan på programmerare är hög och framtiden ljus.
– Ja, det är lätt att hitta uppdrag om man bara först ser till att ha en bra GitHub-sida.
 
Inom ramen för företaget Robiot gör Elliot Lindberg hemsidor och andra insatser när det handlar om programmering. Det har resulterat i att hans klienter tagit honom till Frankrike, Holland och Tjeckien. Kunderna har han bland annat fått kontakt med via plattformen Fiverr.
Framtiden vet man såklart inget om men Elliot Lindberg har just nu tänkt sig klara av utbildningen han inlett, gärna på två istället för väntade tre år. Efter det är allt möjligt men någon universitetsutbildning knappast troligt.
– Jag vill ut och jobba, det är skojigast, säger han.
 
Elliot Lindberg, 16, från Mariehamn blev tidigt besjälad av datorer och programmering. Han bor hemma, fick kämpa hårt för att starta firma och öppna bankkonto men har redan landat kunder som tagit honom till Frankrike, Holland och Tjeckien för att jobba.
Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.