Som det första fiskföretaget i Finland har Nordic Trout tagit fram en hållbarhetsrapport som ger en unik inblick i den miljöpåverkan fiskodlingen har och hur man arbetar för att göra verksamheten ännu mer hållbar.
Den 46 sidor långa hållbarhetsrapporten från Nordic Trout är ett unikt dokument på flera sätt. Det är första gången Nordic Trout hållbarhetsrapporterar och det är första gången ett finländsk fiskföretag tar sig an hållbarhetsarbete systematiskt och strukturerat.
Som helhet har livsmedelsbranschen en stor påverkan både på vårt klimat och på miljön. Livsmedelsproduktionen står för en femtedel av världens totala koldioxidutsläpp. Här är den odlade regnbåge som Nordic Trout producerar på Åland, ett miljövänligt alternativ jämfört med andra animaliska proteinkällor, som fågel, fläsk och nötkött.
Odlad regnbåge har ett mycket lågt vattenfotavtryck och fiskodlingen orsakar bara mellan 1 och 2 procent av Finlands totala antropogena belastning, det vill säga utsläpp av näringsämnen i havet orsakade av människan. Det här beror på att den totala fosfor- och kvävebelastningen från fiskodling minskat med 74 procent respektive 64 procent jämfört med början av 1990-talet.
Att odlad regnbåge är bäst i klassen när det gäller hållbarhet bland animaliska proteiner betyder inte att miljöarbetet stannat av, tvärtom. Precis som nästan alla annan mänsklig verksamhet belastar fiskodling miljön, och både Nordic Trout och branschen som helhet letar hela tiden efter nya metoder för att göra verksamheten ännu mer hållbar.
En anledningen till att fiskodlingen redan i dag är väldigt hållbar är att det sker en noggrann övervakning av vattentemperaturen och syrenivåerna, för att säkerställa fiskens välbefinnande och optimera foderutnyttjandet för tillväxt. Fodret distribueras oftast via automatiska utfodringssystem, där mängden foder registreras och data samlas in för att beräkna det utsläppta näringsinnehållet.
Nordic Trout har dessutom startat ett projekt tillsammans Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att förbättra fiskens välbefinnande och främja effektiv användning av näringsämnen, och man undersöker möjligheterna att kompensera för en del av miljöpåverkan som anläggningar ger upphov till.
Man strävar också efter att främja cirkulära lösningar för fiskodlingens sidoströmmar, bland annat genom att sälja biprodukter från renserier för att användas i kosmetika och biodieselproduktion.
Nordic Trout har dessutom experimenterat med musselodling parallellt med fiskodling, för att lära sig mer om musslors förmåga att absorbera näringsämnen i vatten. Man ser också på möjligheten att odla blåstång parallellt med fiskodling i samarbete med Origin by Ocean. Företaget vill även testa nya vattenåteranvändningssystem för att minimera näringsbelastningen per kilo producerad fisk. Nordic Trout arbetar även för att få en så kallad ASC-certifiering, som är en garant för att produktionen lever upp till världens ledande standard för ansvarsfullt odlad fisk och skaldjur.
Sammantaget betyder det här att den lokalt odlade regnbåge – som redan är grönlistad Miljöorganisationen WWF – inom de närmaste åren i rask takt kan bli ett ännu mer hållbart och nyttigt livsmedel.