Efter sju år som företag har Kastelholms Lantbruksservice och Bas Beck från Nederländerna etablerat sig som en pålitlig och trygg samarbetspartner för många åländska gårdar och företag.
Bas Beck arbetade som anställd på Östergårds Mjölk under den tiden då landskapet erbjöd avbytartjänster till lantbrukare, något som sedermera privatiserades. Efter privatiseringen fanns förstås ett lika stort behov av tjänsterna, och Bas var en av dem som såg och tog chansen att starta eget.
– Jag kände mig ganska färdig med mitt jobb, önskade mig lite variation och ville styra mina egna arbetsdagar. Så jag tänkte, varför inte testa som företagare? Jag ringde fyra-fem lantbrukare och de ville i princip att jag skulle börja direkt. Så stort var behovet, och det trots att min svenska inte alls var perfekt. Det här var 2017, och då startade jag Kastelholms Lantbruksservice.
Sakta mak började företaget att växa. Allt fler lantbrukare hörde av sig, och de behövde hjälp med allt fler sysslor – från klövverkning på kor, som Bas fick lov att utbilda sig inom, till skogsplantering och -röjning för Ålands skogsindustrier. Ett tag klarade Bas sig själv, med ett par inhyrda på timme, men så kom Alfrida och behovet av skogsplantering exploderade.
– Då blev det så mycket så vi fick helt enkelt välja mellan att sakta ner eller satsa. Jag hittade ett par killar som nyligen flyttat till Åland och behövde jobb och det funkade väldigt bra. Huvudsaken är att de kan prata lite engelska, träden har ingen skillnad på språk, säger Bas.
Själv kommer Bas Beck från Nederländerna, och det var där han träffade sin hustru Kati Juntunen som är från fastlandet.
– Jag jobbade som socialkurator i Finska Sjömanskyrkan i Rotterdam då vi träffades. Sedan började vi diskutera om vi skulle skaffa oss en lägenhet någonstans i Nederländerna eller om vi skulle söka oss någon annanstans, berättar Kati.
Endera är det brist på arbetare eller så är det brist på arbete, det är aldrig riktigt i balans. Egentligen är det väl inte så svårt att hitta jobben, men vi behöver bredda verksamheten ännu mer och öka synligheten
Bas Beck, lantbruksföretagare
– Jag ville köpa en gård, det var mitt största intresse. Vi blev intervjuade i tidningen Maaseudun Tulevaissuus (Landsbygdens Framtid, reds anm.) och hela sju gårdar hörde av sig och ville sälja eller sökte arbetare. Vi var och tittade på fem ställen, varav en var just Östergårds Mjölk här på Åland, som behövde arbetskraft. Jag hade kanske hellre köpt en av gårdarna som låg mitt i ingenstans i Finland, men Kati är absolut inte lika passionerad för lantbruket som jag… , säger Bas.
– Det var april och fortfarande en meter snö och dessutom 90 kilometer till närmaste stad. Faktum är att jag sa “visst är du en fin man, men dit flyttar jag inte”, säger Kati.
Förhandlingarna slutade med att paret landade i Sund och nu har Bas och Kati redan bott i tolv år på Åland.
Man kan konstatera att ni trivs?
– Det gör vi. Vår son föddes, och så började vi bygga det här huset på en tomt som före var helt täckt av skog. Tiden går snabbt när man har mycket att göra, säger Bas.
Företaget driver de tillsammans, även om Kati har kvar sitt heltidsarbete och främst verkar i bakgrunden. I nuläget har Kastelholms Lantbruksservice två heltidsanställda plus ett team av timanställda och tjänsterna har breddats till att omfatta inte bara lantbruk utan även transport och logistik. Ett gäng arbetar på Ålands Trädgårdshall och vintertid finns det massor av arbete med att beskära äppelträd. Orkla vänder sig till Bas när de behöver hjälp och Åland Post och Miro har blivit återkommande kunder som ofta behöver extra chaufförer. Inte sällan fungerar det så bra att arbetsgivaren gärna vill behålla sin personal fast eller för längre tid.
Hur hittar du din personal? Eller hittar de dig?
– Vi har en webbsajt där jag lägger ut information om vad för folk som behövs. Men många gånger går det via folk som har arbetat hos oss.
Vad har du för strategier för att knyta kunder till dig på lång sikt?
– Egentligen handlar det främst om att vi gör ett bra arbete. Ryktet sprider sig snabbt här på Åland, och då menar jag på ett bra sätt. Om du är bra så får folk veta det … Samma om du är dålig förstås, säger Bas.
– Du är väldigt bra på det där också, att känna av vad för person som fungerar att skicka iväg på vilket jobb. Vissa trivs kanske bättre med att regelbundet åka till samma arbetsplats och göra liknande arbete. Andra gillar variationen, säger Kati.
Vilka utmaningar har ni mött som företag genom åren?
– Endera är det brist på arbetare eller så är det brist på arbete – det är aldrig riktigt i balans. Egentligen är det väl inte så svårt att hitta jobben, men vi behöver bredda verksamheten ännu mer och öka synligheten, säger Bas.
Vad är det som driver er?
– För mig är det viktigt att att växa och få utveckla företaget, säger Bas.
– Och för mig handlar det mycket om att vara en bra arbetsgivare, att behandla våra anställda väl, ge dem en rättvis lön och vettiga arbetsvillkor – de är vårt ansikte utåt. Om vi är flexibla och schyssta så är de likadana mot oss, säger Kati.
– Absolut. Det är också fint att se unga eller nyligen hitflyttade som kanske har en dröm om ett eget hus eller att skaffa familj våga ta nästa steg för att de har ett stabilt arbete. Att vi kan vara med och skapa möjligheter för dem, det är väldigt fint, säger Bas.
Vi ska utvecklas, definitivt, hitta fler arbetare, fler samarbetspartners.
Kati Juntunen, delägare om framtiden
Allt tyder alltså på att Kastelhoms Lantbruksservice kan fortsätta växa, Men för att få inspiration, hjälp med strategier och kanske lite tid för reflektion har Bas och Kati hoppat på ett mentorprogram för företag som vill växa, arrangerat av Ålands Näringsliv.
– Det är en fantastisk möjlighet för oss. Vi har till exempel fått i hemläxa att kartlägga de hektiska tiderna och när det är lite mer långsamt så att vi kan ta tid för planering. Och vi har gjort en SWOT-analys, så vi har en klarare bild av vårt företag och hur vi ska gå till väga för att hitta de arbetare vi behöver. Vi har också fått lära oss att det här att vi ser på saker väldigt olika kan vara väldigt bra för företaget, säger Kati.
– När ett företag växer på det här organiska viset som vårt har gjort så är det alltid bra att få hjälp och tid att tänka innan man tar nästa steg, säger Bas.
Så hur ser ni på framtiden för Kastelholms Lantbruksservice, säg i ett tioårsperspektiv?
– Vi ska utvecklas, definitivt, hitta fler arbetare, fler samarbetspartners. Men jag trodde nog aldrig ens att vi skulle komma till den punkt där vi är idag, så jag är lite överraskad varje dag.