Ta rygg på framgångsrika placerare, våga hålla kvar aktier som stiger, koncentrera dig på få innehav och placera när livet är chill; det är några av Alexander Janssons bästa tips för hur man lyckas med sina placeringar.
Till vardags är Alexander Jansson, till höger på bilden, bredvid skribenten Fredrik Rosenqvist, vd på CB Fonder i Stockholm, där han är med och förvaltar en miljöfond och en Europafond. Jämfört med många andra fonder sticker CB Fonder ut genom att dels ha relativt få innehav, dels rikta in sig på högkvalitativa bolag som växer kraftigt, även om värderingarna ofta kan vara väldigt höga.
De flesta vanliga människor som vill ha en del av sina pengar på börsen gör antagligen bäst i att köpa fonder, till exempel någon av dem som Alexander förvaltar. Men det går heller inte att blunda för att placeringar i aktier är något av en nationalsport eller möjligtvis en folksjukdom på Åland. Och även om det kan finnas tusen skäl att placera i aktier, drivs det flesta av ett och samma mål: att genom smarta placeringar skapa en högre avkastning än index.
Men hur blir man då bra på placeringar? Vilka egenskaper behövs och vad behöver man kunna för att verkligen kunna slå index år efter år?
Vilka egenskaper och kunskaper som behövs beror på vilken strategi man använder sig av för att försöka slå index. Alexander förespråkar själv en strategi som går ut på att välja ut några få, exceptionellt bra bolag och sedan äga dem väldigt länge – egentligen tills de visar tecken på att tappa den magi som fram tills dess gjort dem exceptionella.
Och hur hittar man sådana bolag? Alexander säger att det är en bra idé att utgå från historien. Om ett bolag har en historia av att år efter år öka sina vinster med minst 10 procent, hela tiden slår index och alltid har kännetecknats av en bra företagskultur, talar mycket för att det kan fortsätta så även i framtiden.
– Att välja aktier är lite som att välja rätt person till ett jobb. Om du tittar på någons cv och ser att personen verkar ha gjort mer rätt än fel i sin karriär och tenderar att få saker gjorda är chansen god att personen fortsätter med det. Samma sak med bolag. Varför skulle ett bolag som i princip alltid har gått bra plötsligt börja gå dåligt? Och varför skulle ett bolag som hittills alltid misslyckats med att slå index nu plötsligt börja göra det?
I synnerhet de som har placeringar som hobby har en tendens att vilja vara lite för smarta och för unika. De vill helst hitta den där aktien som knappt någon känner till och som efter att ha gått kräftgång i en evighet plötsligt lyckas åstadkomma en mirakulös vändning. I stället säger Alexander att man bör rikta in sig på bolag de flesta anser är bra bolag och som välkända placerare och fonder också äger.
– Det är alltid bra att titta på andra bra placerare och fonder för att stämma av, snarare än att tro att du vet bäst själv och kommit på en smart idé som ingen annan kommit på. Många gör misstaget att de ogärna vill äga något som de upplever att alla andra redan äger, men konsensus behöver inte vara fel. Visst, man måste ha egna idéer också, annars är man ju helt lost, men man måste också lyssna på marknaden och vad andra tycker.
Något Alexander inte lägger speciellt stor vikt vid är ett bolags värdering – det vill säga att försöka räkna på om ett bolags aktiekurs är hög eller låg i förhållande till framtida förväntade vinster, kassaflöden och så vidare. Att jaga billiga eller undervärderade bolag är inget hans fonder sysslar med.
– Generellt gillar vi inte billiga bolag, utan kvalitativa bolag. Det är som man säger: buy quality, cry once. Man brukar ju prata om värde- och tillväxtbolag, och vi är definitivt mer tiltade mot tillväxtbolag. Vi vill ha bolag som ökar sin vinst med minst 10 procent årligen, utan att det finns besparingsprogram och annat som boostar den, och sådana bolag kostar. Vi är faktiskt mer tveksamma till bolag som alltid varit dyra, men börjar bli billiga.
Hur viktigt är det att vara bra på att sälja en aktie vid rätt tillfälle?
– Det är rätt viktigt, men det är ännu viktigare att våga hålla kvar bra bolag, och inte sälja dem för att de har gått upp för mycket. Många har ju som strategi att sälja en aktie när den har gått upp ett visst antal procent, men varför? Bra bolag fortsätter ofta att vara bra bolag och dåliga bolag fortsätter ofta att vara dåliga.
Däremot säger Alexander att han är mycket vaksam på om ett bra bolag håller på att tappa sin magi. Två sådana tecken är om marknaden börjar värdera ner bolaget eller om det ändrar sitt beteende på något sätt.
Den svenska värmepumptillverkaren Nibe är till exempel en aktie som många värdeinvesterare börjat titta på i takt med att den blivit billigare, men CB Fonder gjorde tvärtom och sålde bolaget när kursen började gå söderut och bolaget började bete sig märkligt. Alexander berättar:
– När kursen började falla var det en första signal från marknaden. Sedan började bolagets ledning prata om en massa externa faktorer som en förklaring till varför det gick dåligt – som att det var politikernas fel, för att subventionerna inte var tillräckligt höga, eller centralbankernas fel för att räntorna var så höga. Det var ett förändrat beteende och när vi ser ett mönster vi inte har sett tidigare gör det oss oroliga.
Ett vanligt råd är att sprida sina risker genom att äga många olika aktier, men enligt Alexander finns det en fördel med att ha en koncentrerad portfölj, om det är aktier och inte indexfonder man vill äga, det vill säga. En viktig orsak till detta är att även om börsen som helhet stiger över tid är 97 till 98 procent av alla aktier som finns tillgängliga rätt mediokra placeringar. Det är oftast bara 2 till 3 procent av aktierna i ett index som skapar merparten av all avkastning.
– Så det gäller att hitta och hålla fast vid de bolag som är i rätt trender, strukturella vinnare, har en stark marknadsposition och på ett tydligt sätt år efter år avkastar bättre än index. Här kan det också vara en fördel att välja stabila, välkända bolag, som du verkligen tror på och vågar satsa på. Det kan vara en större stressfaktor att dra på rejält i något som är obskyrt och anti-konsensus.
Att satsa på stora, välkända bolag kan vara ett sätt att försäkra sig om att inte drabbas av panik om börsen faller. Alexander säger också att erfarenhet och ens egen livssituation kan hjälpa placerare att hålla sig kalla och inte agera i affekt, vilket brukar vara ett bra sätt att förlora alla sina pengar.
– Du kan inte från dag ett veta vad du kommer att tåla, så därför är erfarenhet viktigt. Men också vilken fas i livet du befinner dig i. Har du mycket stress och press från andra håll? Kanske det är mycket med barnen hemma, du har mycket utgifter, det är något på jobbet. Då ska du ju inte ha ytterligare en faktor i ditt liv som pressar dig ännu hårdare. För börsen kan falla med 20 procent på kort tid och om du redan känner dig pressad av andra saker blir du att agera i affekt. Så tänk verkligen på det innan du placerar dina pengar – hur stresstålig är jag just nu och hur mycket smärta kan jag stå ut med?
Alexander säger också att det är viktigt att ha ett gott självförtroende och verkligen tro på de aktier man har valt att satsa på, även i de stunder då marknaden rasar.
– Det är när du utsätts för smärta och stora nedgångar som din konfidens testas och som du får anledning att fundera igenom de aktier du har valt att satsa på – om det du äger är något du kan stå upp för varje dag i veckan, eller om du börjar svaja. För om du inte har självförtroende blir det ingenting, du blir då bara en vindflöjel.
Men den absolut viktigaste egenskapen för att lyckas med sina placeringar? Att man har en passion för det:
– Det är som med allt annat man vill bli bra på: det krävs oerhört mycket tid och träning. Och då krävs det att det i grunden är ett stort intresse.