När det gäller Ålands ekonomi har jag ungefär samma inställning som till mycket annat i livet: optimist på lång sikt, pessimist på kort sikt. På lång sikt tror jag på en fortsatt fantastisk ekonomisk utveckling för Åland, men det betyder inte att nästa månad, nästa år eller ens den kommande femårsperioden nödvändigtvis blir lika lysande.
När vi nu snart summerar 2024 och blickar mot 2025, tänker jag unna mig att vara optimistisk både på kort och lång sikt. Jag tror att vi står inför ett decennium med en enastående ekonomisk utveckling på Åland. Om 15 år – när mina barn är på väg att bli vuxna – tror jag att de kommer att få njuta av ett välstånd, en framtidsanda och ett Åland som vi idag knappt kan föreställa oss.
Just nu är konjunkturen på Åland svag, men jag tror att den snart vänder uppåt. Nästa år kan vi sannolikt se fram emot både lägre räntor och lägre inflation, vilket troligen kommer att förbättra hushållens köpkraft och humör samt göra företagen mer benägna att investera.
Jag har länge trott att Åland är i en unik position för att dra nytta av utvecklingen inom artificiell intelligens, särskilt eftersom vi är starkast inom de branscher där AI:s potential är som störst. Vi är också väl positionerade för att dra nytta av övergången till förnybara och fossilfria bränslen.
Vi får inte heller underskatta att Ålands befolkning fortsätter att växa, främst genom inflyttning. År 2025 kommer fler människor att bo på Åland än någonsin tidigare, vilket skapar bättre förutsättningar än någonsin för entreprenörer som riktar sig till den lokala marknaden.
Det tycks också som våra största och viktigaste företag inom bank och sjöfart positionerat sig för en spännande framtid. Ålandsbanken är i en bra position för att kunna växa och efter lite tuffa beslut och omprioriteringar har våra passagerarrederier lyckats, för att använda fikonspråk, hitta en bättre product/market fit. Det vill säga, de har blivit bättre på att leverera en typ av produkt kunderna verkligen är villiga att betala för.
Det verkar också råda ett större mått av påhittighet och samarbetsvilja inom det åländska näringslivet än på länge. Till exempel verkar inte det olösliga problemet med skattegränsen vara lika olösligt längre, utan det har på senare tid kommit rätt många bra initiativ, förslag och idéer på hur man kan lindra dess effekter.
Även inom näringslivet i stort och kanske besöksnäringen i synnerhet råder det ingen brist på nya grepp. Jämfört med några år tidigare fylls Alandica allt oftare av shower producerade av åländska nöjesentreprenörer och, för att ta ett exempel bland många, festivalen Pelago Live i badhusparken kom lite från ingenstans och blev en braksuccé.
Så sträck på dig, Åland – din bästa tid är här och nu!