Snackisen nummer ett i sommar blir vad ChatGPT egentligen ställer till med och hur vi borde göra oss redo för framtiden när svaren på alla våra frågor finns i Ask AI-appen på vår mobil. En som förberett sig på detta i hela sitt liv är framtidsforskaren Alf Rehn och han är glasklar, vi kan ta det lugnt: – Framtiden blir ändå alltid mycket underligare än vi tror.
När Högskolan på Åland i maj invigde sitt splitternya IT Tech Lab passade förändringskoordinatorn Ulf Wickström på att arrangera en eftermiddag där intellektuella tungviktare tog scenen och diskuterade kring vad som är att vänta och hur vi borde hantera det som (kanske) sker. Via QR-koden här intill når du alla fyra föredrag som var för sig lyfter diskussionen.
Professorn och innovationsforskaren vid Syddansk Universitet i Odense Alf Rehn inledde med att tacka för sig!
– Min rubrik lyder hur vi kan förutse framtiden och det kan vi inte. Hejdå.
Fast sedan ändrade han sig, med ett leende, och tillade:
– Det är alltså omöjligt att förutspå framtiden, alla försök som människan gjort är klumpiga. Ju mer vi försöker, desto mer fel blir det, säger Alf Rehn.
Däremot kan det finnas en poäng i att ägna sig åt framtidsforskning vilket är en annan sak, då handlar det om att försöka undvika de vanligaste felen som kan ske när man närmar sig framtiden.
Som när det handlar om ChatGPT och Ask AI och liknande teknologiska landvinningar som ställt så mycket på huvudet de senaste månaderna.
– Vi tycker det hänt väldigt mycket men så är det antagligen inte. Det vi ser nu är ingenting, förändringen som vi är inne i är mycket större än det vi tror oss se, säger Rehn.
De facto ser världen av idag inte mycket annorlunda ut än den gjorde innan pandemin
Innan vi benar ut vad som kan hända framöver måste vi förstå frågan vi ställer. Som till exempel vilka djupare förändringar som är att vänta? Om vår egen identitet kan komma att ifrågasättas? Om AI kan ersätta oss själva? Frågorna är oerhört stora och här kommer Alf Rehn med tröstande ord, som alltid sker utveckling av teknologin snabbt medan förändringen, i praktiken, sker mycket långsamt.
Ta bara e-posten som föddes för femtio år sedan då första mejlet skickades, våren 1952.
– Hur många kan säga att ni har full koll på epost idag, femtio år senare? Det är en av de mest mogna teknologierna vi känner till och ändå hanterar vi den ganska dåligt, slår Alf Rehn fast.
Med den jämförelsen hävdar Alf Rehn att AI bara kan revolutionera allt OM vi är redo att arbeta radikalt annorlunda, och det är inte gjort i en handvändning, vilket pandemin gjort klart för oss.
– Vi (alltså alla människor) struntade i att göra oss redo för den och vi togs alla med överraskning och lärde oss Teams.
Ur detta växte möjligen en större förståelse för möjligheterna i IT men också en irritation över att inte kunna ses IRL och, mest av allt, hände i stort sett ingenting.
– De facto ser världen av idag inte mycket annorlunda ut än den gjorde innan pandemin, konstaterar Alf Rehn.
Om tio år kommer vi att blicka tillbaka det detta och säga nåt som ”vad gulligt, hur vi hanterade det där…”
ChatGPT är det nya coola när det handlar om IT och AI. Enkla påståenden kan utvecklas till hyggligt skrivna meningar, roboten har svar på allt och konstruerar projektplaner, ritningar, programmeringar och mycket mer i strid takt. Allt som känns trist kan en ChatGPT sköta och, från läktaren, känns förändringen enorm; om än ganska svåra att ta till sig. Här kommer framtidsforskare Rehn in med en viktig nyansering, när det handlar om förändring.
– Alltid när något nytt kommer förleds vi tro att detta är den STORA teknologin, den som gör allt annorlunda. Så är det aldrig. Vi kan vara helt säkra på att vi inom kort får vara med om något som ruskar om oss ännu mer, säger Alf Rehn.
Inlemmande av AI i vår vardag blir alltså, helt säkert, mycket mer omtumlande än vi tror. Trots att vi just nu ser på det hela, lätt överseende fast nyfiket.
– Det påminner om andra stora kliv för mänskligheten, allt börjar som leksaker. Bilen kom som något för de stenrika och förändrade sedan hela världen, på alla sätt.
Därmed tror Alf Rehn att det vi nu ser hända inom AI bara är en liten början.
– Om tio år kommer vi att blicka tillbaka det detta och säga nåt som ”vad gulligt, hur vi hanterade det där…” för då finns något mycket mer omtumlande för oss att hantera.
Med allt detta sagt och att framtiden är ”underligare än vi tror” går det inte att bortse från att AI gör att några förlorar sina jobb eller tvingas hantera kraftigt förändrade arbetsuppgifter. Vilket inte är konstigt utan något vi måste acceptera.
– Förändring är ju faktiskt exakt vad som gör att världen fortsätter utvecklas, säger Alf Rehn.

IT-eftermiddag på HÅ
Här kan du se hur Högskolan på Åland med hjälp av högklassiga föreläsare lyfter frågan om AI och framtiden. Du ser professorn Alf Rehn, IT-läraren Micke Kring, nomaden Ramiro Ramirez och Marco Ricorda som för ett mer filosofiskt resonemang kring det som sker: