Ålands Handel föreläste om passion på Business Lab

Hur går det egentligen till att bygga upp ett företag kring det man älskar att göra? Och vad har man att vinna på att forma sitt företagande kring sina passioner? I slutet av april föreläste Ålands Handels Fredrik Rosenqvist och Jörgen Pettersson om just detta för deltagarna i årets Business Lab Åland (BLÅ).


– Jag skulle säga att årets deltagare i BLÅ i princip uteslutande bygger sina företag på passioner, säger projektledaren Hanna Saurén.

Business Lab Åland drivs numera helt i Högskolan på Ålands regi och under ledning av Hanna Saurén pågår just nu ett arbete med att utveckla, förfina och förbättra den plantskola för entreprenörer som startades 2014.

– I det här sammanhanget faller tankarna kring Passion Economy in väldigt väl och det kändes fantastiskt att hitta er på Ålands Handel som har kunskap och insikter kring det här ämnet, och att ni ville komma och dela med er av det till oss, säger Hanna.

Vad tycker du är tilltalande med att bygga sitt företag kring saker man älskar att göra?
– Det finns ju egentligen ingenting som inte är tilltalande med det? Gör man något man är besjälad av är chansen större att du gör något som gör skillnad – både för dig och andra. I snabbväxande företag tror jag risken är större att du tappar bort passionen och nörderiet som var själva kärnan i det du startade. Därför finns det möjlighet att göra det lilla eller mellanstora företagandet mer meningsfullt och hållbart i längden, vilket väl måste vara en tilltalande tanke för alla?

Vad tar ni med er från det vi sade och det som diskuterades när vi besökte er?
– Flera av deltagarna tyckte det var fantastiskt att få veta att det finns ett begrepp för de tankar och drivkrafter som de redan bär på och jobbar med dagligen. Jag tror att det kändes befriande för dem att få höra att man inte måste ta sikte på att skala upp sitt företag jättefort och bara sälja, sälja, sälja med målet att tjäna mycket pengar – att det är legitimt och till och med klokt att sikta på att ha ett litet eller mellanstort företag. Och att det inte nödvändigtvis finns en motsättning i att driva mindre bolag och tjäna bra med pengar.

Vad tror du åländska företag i allmänhet har att vinna på att vara mer passionsdriva?
– En tidigare deltagare på Business Lab (Lari Pihjalapuro, Ship It) sade att han tror att Åland skulle kunna bli en superhub för entreprenörer som vill ha en lugn och trygg vardag – och jag delar verkligen den visionen. Det finns en massa människor över hela världen som känner sig omotiverade att gå på jobb, de ser inte att det de ägnar sig åt gör varken dem själva lyckliga eller världen bättre och gör sitt jobb primärt för att få sin lön.

Hur skulle du kort beskriva årets kull?
– En fantastisk liten samling åländska entreprenörer som verkar inom olika affärsområden som livsstil, turism, livsmedel, spårsäkring kopplat till våld, hälsa och coachning.

 

Fakta: Vad är Business Lab?

• Ett inkubatorprojekt som drivs av Högskolan på Åland och finansieras av EU/LR
• Entreprenörer kan ansöka om deltagande, en urvalsgrupp utser vilka som får plats.
• Deltagarna får under ca 6-12 månader tillgång till kontorsplats med utrustning, coachning, föreläsning och rådgivning av experter.
• Syftet är att hjälpa lokala entreprenörer få fart på sitt företagande.
På bilden: Janne Kutimaa (Janne Kütimaa Stories), Mia Lindroth (Firma Mia Lindroth), Janina Häger (Hälsovägledare-Janina Häger), Fredrik Hassel (FredChill), Jacob Blomqvist (Jacob Blomqvist Osteopatklinik), Jörgen Pettersson, Ann Kvarnström (Kvarnström & Lundén Ab), Fredrik Rosenqvist, Eva Ekström Andersen (Eriksberg), Mikael Donning (Rundhusbyn AB), Hanna Saurén.
Fredrik Rosenqvist

Fredrik Rosenqvist

Fler artiklar

Det var alla artiklar.