Nyttigt och läckert med åländska bönor från Lassas

Bönor är inte bara läckra att äta och enkla att tillreda. De är också extremt nyttiga, fyllda till brädden av hälsosamma proteiner och näringsämnen. Mot den bakgrunden har jordbrukarna Virpi och Tage Karlsson i år inlett storskalig odling av bönor på gården i Jomala, Gottby.

Lassas i Gottby har gjort sig ett namn som en av de första som satsade på odling av sparris, faktiskt i hela Finland. I år har Virpi och Tage Karlsson tillsammans med sonen Nikolaj tagit ett nytt steg i utvecklingen av gård och sortiment och riktar in sig på så kallade baljväxter, i det här fallet tre sorters bönor; gröna haricot verts, gula vaxbönor och lila bönor – alla sådana grödor som lyfts i nya nordiska näringsrekommendationer.
 
I tider av stillasittande och sämre folkhälsa är det av största vikt att det vi äter uppfyller de krav som kroppen ställer. Här kommer bönor in i bilden som ett friskt, närodlat och hälsofyllt alternativ. Att satsa på helt nya grödor är inget som görs i en handvändning, det tar tid att lära sig odla dem och skörda på ett rationellt sätt och, än viktigare, konsumenterna måste också vara med på banan.
– Detta är en långsiktig satsning, vi vet att det tar tid att ändra folks köpvanor. Det är invant och tryggt att välja köttfärs, korv, tomat och gurka som alltid funnits i diskarna. Att istället välja bönor sker inte i en handvändning, säger Virpi Karlsson.
 
När det gäller själva odlingen är Virpi och Tage Karlsson glatt överraskade, bönor hör till de närande växterna i motsats till potatis och lök som är tärande. De är alltså ett värdefullt komplement när det gäller att till exempel binda kväve.
– Det är också viktigt att bönorna kan skördas med hjälp av maskiner, att ge sig på manuell hantering tar alldeles för lång tid, säger Virpi Karlsson.
 
Gröna haricot verts är liksom de gula vaxbönorna enklare att hantera med maskiner. De lila bönorna är det värre med.
– De är lite knepigare att skörda med maskiner så vi får se hur det blir med dem nästa år, säger Karlsson.
Hälsa i en balja
Bönor hör till släktet baljväxter som lyfts i de nya nordiska näringsrekommendationerna. Bönor är inte bara väldigt gott utan är också ett sunt livsmedel som är fettsnålt, protein- och fiberrikt samt innehåller flera vitaminer och mineraler. Kolhydraterna som finns i bönor är uppbyggda på ett sätt som gör att de långsamt tas upp av kroppen, vilket gör att de har ett lågt glykemiskt index (GI). Bönor innehåller också vitaminer som folsyra, riboflavin, tiamin och niacin.
Årets skörd är avklarad och det mesta har gått enligt planerna. Eftersom det var första året med bönodling tog Virpi och Tage Karlsson i ”så det skulle räcka”.
– De flesta blev väldigt fina medan andra inte blev till något, som det brukar vara. Åtgången blev något större än vi hade räknat med men priserna blev något lägre än vi hoppats på. I det stora hela gick allt ungefär som planerat, säger Virpi Karlsson.
 
Som bönodlare är familjen Karlsson noga med att föregå med gott exempel. Det har alltså blivit rätt mycket bönor i olika tappning under året. Virpi Karlssons erfarenhet av sådana var inte väldig men efter att ha testat är hon säker; det är lätt att bli kompis med bönorna!
– Vi har ätit bönor i stort sett alla dagar och vi ser bara fördelar. Man kan minska på intaget av kött, fisk och potatis och äta bönor istället. Det behövs ingen sallad vid sidan, bönorna är grönsakerna och man håller sig dessutom mätt länge, säger Karlsson.
 
Tillagningen är enkel eller svår, beroende på kocken. För Karlssons vidkommande har det varit skördesäsong varför tiden inte riktigt medger avancerad matlagning.
– Bönorna är enkla att hantera. Man kokar dem några minuter och steker dem sedan i smör med salt, peppar, koriander och stänker på någon droppe citron. Det blir kanongott och går också att spara kallt att äta som snacks under dagen, tipsar Virpi Karlsson.

Som bönodlare är familjen Karlsson noga med att föregå med gott exempel. Det har alltså blivit rätt mycket bönor i olika tappning under året.

Flest soltimmar
Åland med 6.500 öar och skär ligger omslutet av Ålands hav. Havet ger kyliga vårar och långa varma höstar. Vi har flest soltimmar i Norden under sommarhalvåret och därmed ett klimat som ger idealiska förutsättningar för odling av frukt och grönsaker.
Vill man ge sig hän finns massor av mer utvecklade bönrecept, bara fantasin sätter gränser.
På Lassas har man i år odlat tre olika sorters bönor men Virpi Karlsson medger att det inte är så lätt att känna skillnad på dem, i smakmässig mening. De lila är förvisso annorlunda till färgen men bara tills de är kokade; då blir de också gröna och smakar väldigt lika som haricot verts. De gula vaxbönorna har möjligen lite annorlunda smak, fast inget som gör särskilt stor skillnad.
 
För ett jordbruk som Lassas är bönodling ett komplement som passar in i sparris och potatis. Sparrisen skördas om våren då de är krispiga och oemotståndliga, bönorna är sommarjobbet och potatisen tas om hand under hösten.
– Vi är stärkta efter första året och ska nu tillsammans med Ålands trädgårdshall resonera igenom erfarenheterna inför nästa säsong, säger Virpi Karlsson.
 

Förädling gör skillnad

Bland de 30.000 invånarna på Åland finns idag ungefär 600 jordbrukare som odlar livsmedel på cirka 13.800 hektar mark. Livsmedelsförädlingen är mycket viktig, här tillverkas bland annat chips och andra potatisprodukter, goda ostar, fiskprodukter, korv och mycket annat. Transporter med färjor som trafikerar det finländska fastlandet och Sverige dagligen ger trygga leveranser till butiker i hela närregionen.

Störst i Finland
På Åland produceras stora delar av alla grödor i Finland, närmare bestämt:
• 100 procent av all schalottenlök.
• 90 procent av all sparris.
• 80 procent av alla päron.
• 72 procent av alla äpplen.
• 30 procent av all lök.
Ålands trädgårdshall är ett odlarägt andelslag, specialiserat på försäljning av åländska grönsaker och frukt på Åland och i Finland. Här hittar du massor av tips på recept och mycket mer, direkt från producenterna!
Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.