– och inte bara vad gäller mat
Varje år flödar miljontals euro ut från Åland när vi shoppar loss i Stockholm på sportlovet, betalar för streamingtjänster eller köper importerade livsmedel. Den åländska ekonomin skulle få en riktigt energikick om flera av oss skulle bli axganer när det gäller allt vi lägger pengar på, inte bara mat.
Rent konkret skulle fler åländska axganer få en omedelbar och positiv effekt på vår BNP.

Så får du pengarna att stanna på Åland
Såhär samlar du Axgan-poäng
10 POÄNG - AXGANKÖP!
En produkt eller tjänst tillverkad på Åland av lokala insatsvaror av ett företag som ägs uteslutande av ålänningar, betalar skatt på Åland och finansierar sin verksamhet med åländskt kapital.
Exempel: En teaterföreställning med helt lokala förmågor, en liter åländsk mjölk i en lokal matbutik, åländsk abborrfilé på en lokal restaurang.
8 POÄNG - RIKTIGT BRA KÖP
En produkt eller tjänst tillverkad på Åland av lokala insatsvaror, men där företaget ägs helt eller delvis av icke-ålänningar.
Exempel: En liter åländsk mjölk på S-market i Jomala, en påse chips på Taffel Factory Shop i Haraldsby, en låda Stallhagen från Alko.
4 POÄNG - BRA KÖP
En produkt som inte är tillverkad på Åland, men som säljs med hyfsade marginaler på Åland av ett företag som ägs av ålänningar.
Exempel: Franska ostron på en åländsk restaurang, ett par nya glasögon hos en åländsk optiker, en gitarr från Music Shop på Styrmansgatan.
2 POÄNG - GODKÄNT KÖP
En produkt som inte är tillverkad på Åland och som inte säljs av ett företag som ägs av ålänningar, men där företaget har verksamhet och därmed vissa kostnader på Åland.
Exempel: En tröja från H&M i Maxinge, en säng från Jysk, en flaska italienskt vin från Alko.
0 POÄNG - SKÄMSKÖP!
En produkt som är köpt antingen i eller från utlandet, inte innehåller några åländska insatsvaror alls och är från ett företag som inte har något åländskt ägande att tala om.
Exempel: Ett abonnemang på Netflix, en tröja från H&M på Drottninggatan, en liter svensk mjölk köpt på Willys i Norrtälje.