Jakten på perfektion och kompromisslös kvalitet

Trots att det prisbelönta gästgiveriet Björnhofvda Gård i Eckerö redan får i genomsnitt 9,6 av 10 i betyg av sina gäster på Booking.com ligger fokus framöver inte på att växa, utan på att bli bättre. På att förädla det som redan är osannolikt bra, så det blir perfekt.
– Man måste alltid ha en tanke på hur det man gör kan bli ännu bättre, om att polera det ytterligare, för så fort man anser att det duger riskerar man att gå bakåt, säger Hans Lindmark.
Björnhofvda Gård firar i år tio år som gästgiveri, men för innehavarna Hans och Jackie Lindmark började deras äventyr i Björnhuvud, Eckerö betydligt tidigare än så.
– Anledningen till att vi från början hamnade här var att vi 1992 fick ärva den här gården av min morfars syster, som inte hade några egna barn, säger Hans.
 
Gården var förfallen och det saknades vatten, men det gjorde inget för dessa två ruckelromantiker till stockholmare.
– Vi var helt överlyckliga att komma ut på landet på somrarna. Vi bodde mitt på Söder i Stockholm och att få komma hit var ju lite av ett äventyr, säger Jackie.
Huset byggdes ut i olika omgångar och för tio år sedan frågade en utbytesstudent från Australien som bodde hos Hans och Jackie om de inte borde testa på att driva ett bed and breakfast på gården.
Paret provade att hyra ut ett par rum under sommaren. Enligt Jackie gick det jättebra medan Hans protesterar och säger att det var hemskt att inhysa gäster i samma hus som paret bodde i.
– Det var gäster överallt och man fick inte vara ifred en sekund!

Vi ska inte bli större, utan förfina allt så det blir ännu bättre än det är i dag.

Efter ett tag kom de till en punkt där de var tvungna att välja mellan att lägga ner eller satsa fullt ut på ett gästgiveri. Beslutet blev att flytta till Åland och låta uppföra det som idag är gårdens huvudbyggnad, där värdparet alltså inte behöver sova under samma tak som gästerna. Man öppnade i juni 2017 och efter ett tag anställdes Sara Fellman, som fortfarande jobbar kvar.
 
Den bärande tanken för huset, som de ritade själva, var att skapa något de själva ville ha och kunde vara stolta över, snarare än något som kunde leda till maximal vinst.
– Den som hjälpte oss med de mer tekniska bitarna i ritningarna sade att vi lätt kunde få in sex dubbelrum i stället för fyra, men det ville vi verkligen inte. Vi tänkte hela tiden utifrån vad vi själva skulle vilja ha som gäster, inte på vad som kunde maximera intäkterna, säger Jackie.
 
Hur vackert det är inne i huset låter sig inte riktigt beskrivas i text, utan måste upplevas på plats. Och det är kanske främst genom inredningen som värdparets personligheter lyser igenom. I synnerhet, som Jackie uttrycker det, Hans besatthet av att allt hela tiden ska vara ”kliniskt rent”, en inställning han delar med Sara.
– Jag tycker att detaljerna är viktiga. Folk är villiga att betala för att allt ska vara rätt och för att det inte ska finnas några kompromisser. Det är bland annat därför vi är så noga med att alltid själva vara närvarande och verkligen försöka se och prata med alla gäster, något vi vet att de uppskattar, säger Hans.
 
Han sneglar bort mot skylten med betyget 9,6 från Booking.com och säger:
– När det någon gång händer att en gäst gett oss ett lite sämre betyg slås vi av att vi ofta måste fundera lite extra på vilka just de där gästerna var. Att vi har svårt att minnas just de gäster som ger oss sämre betyg betyder att vi inte gett dem tillräckligt stor uppmärksamhet och att de därmed inte känt sig sedda.
Sedan några år har Hans och Jackie Lindmark som driver Björnhofvda Gård två heltidsanställda till sin hjälp, köksmästare Kjell Gottberg och husfru Sara Fellman.
Även om huset i sig är det som i första hand lockar de flesta av gästerna blir maten hela tiden viktigare, inte minst för alla som kommer till Björnhofvda Gård för att endast äta. Från början lagade värdparet maten, men de erkänner att den kulinariska delen av upplevelsen på gästgiveriet fick ett lyft när man 2020 anställde Kjell Gottberg som köksmästare.
– Vi hade letat efter en kock ganska länge eftersom vi inte orkade med allt, men det var svårt att hitta någon. Sedan fick vi tips från en tjej om att ”Ålands bästa kock för tillfället jobbar på ett äldreboende”, och då ringde vi honom direkt, säger Jackie.
 
Före Hans och Jackie flyttade till Åland arbetade de som lärare i Stockholm, något som åtminstone Hans hade hunnit tröttna på. För även om arbetsdagarna är väldigt långa på Björnhofvda Gård trivs han bra med att driva företag.
– I fjol var dessutom första året vi gick med vinst och vi tänker att vi inom några år är skuldfria, vilket blir en boost. Men det absolut bästa är att jag får vara min egen chef, ha ett bra samarbete med personalen och träffa en massa roliga människor.
Vilka framtidsplaner har ni för Björnhofvda Gård?
– Vi ska inte ha fler rum, utan snarare se till att allt vi gör ska vara ”top notch”. Vi ska inte bli större, utan förfina allt så det blir ännu bättre än det är i dag, säger Jackie och fortsätter:
– Sedan är det alltid viktigt att minnas att vår framgång är helt beroende av att vi har den personal vi har. Det spelar ingen roll vilken inredning, vilka koncept eller vilka drömmar jag och Hasse försöker få till. Utan vår husfru Sara och vår köksmästare Kjell hade vi aldrig kommit så långt som vi har gjort. Om det är något dessa tio år har lärt oss är det värdet av kunnig, omsorgsfull och självgående personal.
Fredrik Rosenqvist

Fredrik Rosenqvist

Fler artiklar

Det var alla artiklar.