Colorant Chromatics: Kom och jobba med oss!

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN COLORANT CHROMATICS

Colorant Chromatics är ett stabilt och expanderande företag som bokstavligen sätter färg på hela världen.


Från fabriken i Kroklund exporteras varje år 500 ton förädlad plastgranulat i regnbågens alla färger till internationella kunder.

Sedan drygt 40 år tillbaka har fabriken i Saltvik levererat färgkoncentrat, så kallad masterbatch, till den högteknologiska industrin i hela världen. Produkterna används överallt där plaster av olika färger kommer till nytta.
Slutprodukterna kan vara delar till flygplansmotorer, fotbollsarenor, hushållsmaskiner, medicinsk teknik, bilar och mycket mer där nyanser har betydelse och kvaliteten aldrig får vara sämre än världsklass.
Enkelt uttryckt tar Colorant Chromatics emot råvara i stora säckar som sedan med hjälp av sinnrika maskiner (27 extruders) och hög temperatur förädlas till masterbatch som skickas till kunder över hela världen. Arbetet i fabriken kräver noggrannhet och ordningssinne

I dag jobbar 25 anställda i fabriken i Kroklund som heter Colorant Chromatics och som ägs av det internationella konglomeratet Avient med huvudkontor i Ohio, USA, och verksamhet överallt.
Fabrikschefen på Åland heter Carina Wikström som är en långvägare i plastbranschen. Hon har arbetat vid Colorant Chromatics i drygt tjugo år och är sedan ett par år tillbaka chef för hela anläggningen.
– Det är en härlig och trygg arbetsplats där alla hjälper varandra och vi tillsammans ser till att våra produkter håller toppklass, säger hon.
Färgkoncentraten som framställs i fabriken måste klara extremt tuffa förhållanden och får aldrig blekna av tidens tand.
– Våra plaster ska klara allt, understryker Carina Wikström.
I ledningen för fabriken sitter också Jonas Back som är produktionschef och Tom Berglund som är kvalitetschef.

Colorant Chromatics är ett stabilt företag med stark framtidstro. Företaget hör till de, i ekonomisk mening, starkaste på Åland och gör omkring sex miljoner euro i vinst på en omsättning på 20 miljoner, varje år. Detta gör att bolaget även har en stark position i koncernen Avient som de senaste åren gått som tåget.
Aktiekursen har på två år stigit från 20 till 50 dollar på New York-börsen och sammanlagt 8.700 anställda drar varje år in intäkter på nästan fem miljarder dollar och har 35.000 produkter i sortimentet. Colorant Chromatics står alltså på stadiga ekonomiska ben.
I dag finns ett stort behov av att anställa fler till fabriken i Kroklund. Efterfrågan på produkterna är i stigande och delar av personalen har varit med väldigt länge och står så småningom på tur att gå i pension.
– Vi behöver nya medarbetare för att säkra upp all den kunskap som i dag finns i vår personal, förklarar Jonas Back.

De anställda på Colorant Chromatics är en spännande blandning människor som kommer från många olika platser, till exempel Pakistan, Chile, Rumänien, Lettland, Sverige, Estland, Finland och Åland.
– Vi är ett sammansvetsat gäng och många har jobbat här väldigt länge men vi behöver också nya medarbetare för att stå redo inför framtiden, säger Carina Wikström.
Colorant Chromatics söker just nu en driftsingenjör, en logistikförman, produktionsoperatörer och en handfull sommarjobbare. Kompetenserna är alltså väldigt olika.
– Driftsingenjören är en nyckelposition på många sätt och ska hjälpa till att hitta lösningar, optimera utrustning och sköta vanligt underhåll. Här krävs både teoretisk och praktisk erfarenhet, förklarar Jonas Back.
Av övrig produktionspersonal krävs inte lika formella meriter.
– Det är såklart en fördel att ha en yrkesutbildning men det kan vara tillräckligt med ett praktiskt handlag och intresse att lära sig mer. Det räcker långt att klara av de vanligaste handverktygen och inte vara rädd för att hugga i när det krävs. Vi utbildar på plats, säger Tom Berglund.

Colorant Chromatics ägnar stor kraft åt olika former av gemensamma aktiviteter för hela personalen; det kan vara grillkvällar och aktiviteter men också friskvårdsförmåner och mycket mer.
– På vårarna brukar vi göra gemensam sak med Kroklundsföreningen och vara med och städa i byn. Det är viktigt att vara engagerad i samhället vi verkar i, säger fabrikschefen Carina Wikström.

HISTORIK
1978 grundar svensken Obi Jacobson bolaget Crislin i Sverige.
1981 flyttar fabriken till Saltvik.
1999 blir Crislin Colorant Chromatics.
2007 köper ColorMatrix anläggningen och tar över Colorant Chromatics.
2011 tar Polyone över ColorMatrix.
2020 köper Polyone bolaget Clariant Masterbatches och byter samtidigt namn till Avient

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.