Göran Stenius och Audiotrade har i mer än 30 år spelat en nyckelroll i framväxten av en åländsk underhållningsindustri. Hur allt började? Med två konkurser och en aldrig sinande vilja att lära sig nya saker.
Audiotrade hör kanske inte till ett av Ålands mest kända bolag, men å andra sidan finns det få andra åländska företag som levererat sina tjänster till så många ålänningar. För om du varit på ett evenemang på Åland de senaste 30 åren – oavsett om det varit en konsert, en teater eller en konferens, är chansen stor att det varit just Göran och hans Audiotrade som skött om ljud och ljus.
Göran grundade Audiotrade 1992, medan han jobbade på Rederi Ab Slites MS Athena. När rederiet beställde det fartyg som skulle bli MS Europa blev det hans uppgift att förbereda underhållningen ombord.
– Tanken var att det skulle bli en riktigt show-båt, med en fullstor teater i tre våningar, lite inspirerat av Oscars. När man skrev prospektet var det bara det bästa och det dyraste av allt som gällde, så vi åkte ju runt till olika teatersalonger och konsertsalar. Sedan visade det sig att man hade räknat totalt fel, det blev tuffare tider och man tvingades ta till olika inbesparingar. När jag sedan såg att hela bolaget var på väg mot konkurs gick jag i land, startade mitt bolag och började jobba som vikarie på Ålands Radio.
När jag sedan såg att hela bolaget var på väg mot konkurs gick jag i land, startade mitt bolag och började jobba som vikarie på Ålands Radio.
Göran Stenius, företagare i ljud
Göran Stenius – som har en bakgrund som musiker – hade genom åren extraknäckt åt en åländsk ljudfirma. När även detta bolag gick i konkurs i början av 1990-talet, köpte Göran upp en del av konkursboets utrustning.
– Jag hade den utrustning som behövdes, och mitt i allt tog det bara fart. Det bara rusade iväg där det i början av 1990-talet plötsligt fanns ett väldigt stort behov av ljud- och ljustekniker på Åland, ett behov jag kunde fylla.
Att behovet av ljud- och ljustekniker på Åland växte så kraftigt beror på flera olika saker. Antalet årligen återkommande evenemang växte, det blev vanligare att mer kända akter från Finland och Sverige besökte Åland samtidigt som scenen med lokala band var livligare än någonsin.
– Det började hända mycket på Åland. Dels hade vi Medley och Arken som konkurrerade med varandra med liveband, dels kom det bara större och större evenemang. Sjödagarna tog fart, Alandia Jazz skapades och så körde Dennis Jansson igång med Bing Bang och sedan Rockoff. Att vi har den mängd evenmang på Åland vi har i dag kan vi till stor del tacka entreprenörer som Dennis Jansson för. Att han vågade och gjorde rätt grejer, som att boka Lordi som sedan gick och vann Eurovision.
I likhet med de flesta andra företag på Åland har Audiotrades hemlighet legat i att inte nischa sig för mycket, utan istället ägna sig åt mångsyssleri.
– Det är en verksamhet som rullat på sedan dag ett, men jag har ju fått jobba hårt. På Åland blir man ju ofta väldigt bred, så det är inte bara konserter vi fixar ljud och ljus åt, utan även olika konferenser och liknande. Jag har också alltid haft en jäkla hunger att lära mig nya saker, vilket nog förklarar varför jag har orkat hålla på, i och med att det hela tiden kommer så mycket ny teknik. I och med att jag är så intresserad av de här sakerna ägnar jag ofta min fritid åt att följa med vad som händer inom branschen, i stället för att vara ledig som jag väl borde vara.
Det finns förstås många höjdpunkter att plocka fram ur en drygt 30 år lång karriär, men det är ändå vissa jobb som sticker ut.
– Det finns inget som toppar att få jobba med de världsartister som kommer till Åland då och så, som Toto, Anastacia och Thin Lizzy, som är ett gammalt favoritband. Att jobba med Toto var ju en lång resa, där det var väldigt mycket som de ville att skulle finnas på plats. Så det var nervöst, men när Toto väl kom in på scenen satt deras egen ljudkille mest och pratade om fiske. Han bara litade på att allt skulle funka.
Däremot säger Göran Stenius att ljud och ljus inte är något som bara ”ska funka”, utan något mycket mer.
– Det känns bra att jobba med ljud och ljus i dessa tider för det finns så bra grejer att tillgå att man verkligen kan skapa en wow-upplevelse för publiken. När man går och ser ett band live ska det vara en upplevelse utöver det vanliga. Här har rocken och popen tagit in allt mer influenser från hiphopen, där man tar ner de hårda frekvenserna och fläskar på mer med subbasen.
Tillsammans med sina högra hand Kristian Karlå sköter Audiotrade om allt ljud och ljus på Alandica, något man gjort i princip sedan huset byggdes. De senaste åren har Göran dessutom satt upp egna shower på Alandica, där han inte bara varit arrangör och hans firma stått för tekniken, utan där han dessutom även själv stått på scenen med en gitarr i handen.
– Det var ju min bakgrund som musiker som styrde in mig i den här branschen, där jag började spela i mitt första band som elvaåring. Genom åren har jag varit med i olika tributeband, där vi ibland repat in 30 låtar för att göra en eller två spelningar. Så jag tycker inte det finns något konstigt med att repa in 30 låtar och sedan köra dem en gång, säger Göran och fortsätter:
Det bara rusade iväg där det i början av 1990-talet plötsligt fanns ett väldigt stort behov av ljud- och ljustekniker på Åland, ett behov jag kunde fylla.
Göran Stenius, ljudexpert
– Jag har haft en dröm att skapa en produktion eller egentligen en produkt på Alandica, som jag tycker är ett väldigt fint ställe. Det är inte en konsert, utan mer som en show där vi tar med oss pop och rock samt pyroteknik, ljud och ljus från konserter in i ett kulturhus. Det är lite som om vi tar fulkulturen in i finrummet. Den här sortens musik är ju väldigt betydelsefull för många människor, och vi har spelat inför ett fullsatt Alandica varje gång.
Efter att genom året satt upp både Spirit Of The 70’s, 80’s och 90’s – där man spelat pop- och rocklåtar från olika årtionden – är det den 5 oktober i år dags för Spirit of Rock, där det blir rockmusik från 1970-, 1980-, och 1990-talet för hela slanten.
– Den här showen ska vi definitivt försöka göra en exportprodukt av och ta oss till Sverige med. Det här är ju något vi kan utveckla med konceptet, att göra det till en turnerande showproduktion. Det är ju ganska lätt att ta sig över gränsen med en show – det är inte som när jag säljer utrustning från Åland till hela Europa, där man har en skattegräns att hantera.
Redan som ung visste Göran att han ville ägna sig åt underhållning eller media i någon form.
– Jag funderade till och med att bli journalist ett tag. Att jag skulle bli företagare var däremot inte något jag tänkte mig, men jag antar att det finns i blodet. Men att vara företagare är perfekt om du vill skapa ditt liv själv och påverka vad du gör på dagarna. Det ger dig en väldig frihet.