Energispecialister sparar pengar med solens hjälp

ACS-Energy var bland de första företagen som installerade laddningsteknik för elfordon på Åland. Bolaget är därför ledande när det handlar om billaddare.

ACS-Energy är också specialiserat på solenergi, automation, värmepumpar och mycket mer.

 

Allt fler husägare väljer att installera solceller på taket till sina hem. Det är inte så konstigt. Med hjälp av solceller tar man vara på den energi som varje dag strålar ner från solen. Denna rena och naturliga elektricitet används i det egna hushållet och det som blir över slussas automatiskt vidare ut i elnätet. Det är rent och i alla avseenden hållbart. Dessutom är det en god affär; själva energin är gratis och anläggningen kan betala sig rätt snabbt.

– Det är inte så enkelt att säga exakt hur länge det tar eftersom det beror på hur mycket elektriciteten som vi importerar till Åland kostar. I vintras steg priserna extremt mycket, säger Kristoffer Pomrén som är vd för ACS-Energy.

Som elpriset utvecklade sig i december kan ett egnahemshus räkna med att spara in investeringen i en solcellsanläggning väldigt snabbt.

– Men med mer vanliga priser tar det kanske tio år, säger Pomrén.

Då ska man minnas att en anläggning som ACS-Energy säljer och som består av beprövade märken och rejäl teknik håller i 25-30 år.

– Lägger man dessutom till det stöd som landskapsregeringen just nu betalar till konvertering är de ekonomiska fördelarna stora. Solcellerna blir en väldigt bra investering, mycket bättre än en vanlig bank erbjuder, säger Pomrén.

 

En solcellsanläggning är lätt att begripa och hantera. När allt är på plats behöver innehavaren inte göra annat än glömma bort alltihopa; tekniken sköter sig själv.

– Men det är rätt vanligt att man vill veta hur mycket anläggningen producerar och hur mycket ”vanligt el” man sparar, säger Kristoffer Pomrén.

Därför har ACS-Energy tagit fram appen HomiE där allt finns överskådligt på en och samma plats. HomiE gör det också möjligt att hålla ett öga på hur energin används och genom att installera energistyrning kan man försäkra sig om att elektriciteten som kommer från solcellerna utnyttjas till 100 procent.

– Antingen i form av värme, kyla eller elektricitet, förklarar Pomrén.

ACS-Energy hör till pionjärerna när det gäller laddutrustning för elbilar på Åland och ser alltjämt hur intresset ökar. Tack vare all samlad erfarenhet har Kristoffer Pomrén och alla anställda byggt upp gedigna insikter kring hur laddboxar ska installeras och, framför allt, hur de ska förhålla sig till exempelvis solcellerna för att dra nytta av maximal effekt och göra laddningen så effektiv som möjligt.

– Vi ser också ett ökat intresse från bostadsaktiebolag där valet av system är avgörande. Utöver själva laddningen ska det kunna hantera identifiering, betalning och lastbalansering. Detta för att kostnaden ska betalas av den som laddar samtidigt som en lastbalansering krävs för att undvika överbelastning av elnätet. Våra system sköter detta automatiskt och ser till att betalningarna sköts direkt från användarens konto, säger Pomrén.

 

ACS-Energy säljer och installerar även värmepumpar av välkända märken som utgör starka alternativ när det är dags att göra sig kvitt den gamla oljepannan. Liksom när det handlar om solceller kan en installation av en värmepump räknas hem snabbt både i pengar och i miljöfördelar.

I ACS-Energys erbjudande ingår inte bara erfaren och skicklig personal som installerar utrustningen i form av produkter från kända leverantörer. Stöd och support efter leverans är lika viktigt.

– Vad det än gäller hjälper vi till. Vårt mål är att alltid tillhandahålla service, lovar Kristoffer Pomrén.

När det handlar om energiteknik och lösningar kring detta är ACS-Energy ett företag på vågens framkant. Det stannar inte där, de facto erbjuder företaget i dag allt inom fastighetsteknik.

– Vi har samlat på oss massor av kunskaper och kompetens när det gäller tekniska lösningar för hemmet och sköter alla sorters el- och VVS-installationer, säger Kristoffer Pomrén.

 

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.