Familjen Sid kom till Åland, byggde högsta huset av alla

För fem år sedan flyttade finlandssvenska Johnny Sid från Åbo till en lägenhet i Lotsberget, Mariehamn, tillsammans med sin finskspråkiga hustru och två små barn. Sedan gick det undan och idag bygger han Ålands högsta hus på stadens bästa plats. Trots att han egentligen är höjdrädd.
Att intervjua Johnny Sid är som en resa mellan högt och lågt och varmt och kallt. Det går undan från den första minuten till den sista och innan vi skiljs åt är han noga med en sak:
– Jag önskar att alla som bor på Åland skulle begripa hur bra vi har det. Här är trivsamt att vara, nära till allt, tryggt och säkert och befolkat av pålitliga människor. Skriv det!
 
Nu är det gjort men berättelsen om Johnny Sid måste ändå fördjupas för vi har att göra med en superentreprenör som valt att bosatta sig på Åland tillsammans med sin familj. Rötterna går tillbaka till Replot, intill Vasa, men Sid är född och uppvuxen i Åbo och tillbringade som barn rätt mycket tid på Åland och i den kringliggande skärgården. I Mariehamn, nära Lotsgatan, bodde gudfar och gudmor och det lektes en del i samma område som Johnny Sid nu bor på med sin familj och han minns hur han som barn såg de stora oljecisternerna på samma plats där Lotsberget Ab nu bygger.

Jag önskar att alla som bor på Åland skulle begripa hur bra vi har det. Här är trivsamt att vara, nära till allt, tryggt och säkert och befolkat av pålitliga människor. Skriv det!

I Åbo ägnade Johnny Sid sin tid åt projektet Bore, hotellfartyget med 130 hytter som ligger i Åbo Hamn som flytande museum och hostel. Det omfattade några års planering innan han köpte fartyget 2010 för att sedan sälja det 2012. Sid bodde och arbetade ombord och fann så småningom också kärleken där i form av hustrun Milla – paret gifte sig 2016 och har numera två barn, Maximillian och Minnie.
 
Johnny Sids bakgrund är intressant då han egentligen saknar högre utbildning och att hans insikter i fartygsägande var begränsade då han köpte Bore. Sid skyr inget och är sinnebilden för att det alltid är bättre att försöka än att låta bli.
– Livet är kort och något måste man göra, lyder hans egen sammanfattning.
 
Familjen anlände till Åland 2018 och bosatte sig i en av de nybyggda hyreslägenheterna på Lotsberget. Avsikten var att Johnny Sid skulle anta rollen som hemmapappa efter några år av intensiva projekt. Under det första året njöt familjen av tillvaron och gick regelbundet några hundra meter hemifrån för att fika vid stockbordet och betrakta de stora färjorna.
Bilden av idyllen har sedan dess förstärkts, inte minst tack vare de korta avstånden. Det handlar om minuter för att nå typ överallt.
– I Åbo var det nästan två mil i bil vart vi än skulle, säger Johnny Sid.
Fakta - ÅLAND LIVING

Åland Living är en länk mellan inflyttare och myndigheter, företag och organisationer med målet att ge svar på de frågor som uppstår när du vill flytta till Åland.


En del av informationen får du direkt av oss, i andra frågor hänvisar vi vidare till andra kontakter som kan ge mer utförliga och exakta svar inom sitt expertområde.


Vi samarbetar med och har ett brett kontaktnät bland företag, övriga myndigheter, kommuner och skolor på Åland.

alandliving.ax >>

Allt och alla har varit otroligt vänliga och välkomnande och proffsiga.

Sid hyllar Mariehamns stad för sättet på vilket familjen togs emot och alla människor han mött i vardagen.
–Allt och alla har varit otroligt vänliga och välkomnande och proffsiga.
Under dessa fem år som gått har barnen börjat Ytternäs skola och hustrun Milla lärt sig svenska vid Medis och hjälper nu Johnny med bolaget Lotsberget Ab.
– Och så har vi lämnat in ansökan om hembygdsrätt!
 
Lika lite som Johnny Sid visste om fartyg kunde han om att bygga åttavåningars höghus och kanske just därför var han inte rädd för riskerna.
– Ingen kan allt och livet är en läroprocess. Det avgörande är teamet man har runt sig, säger han.
 
Efter ett år som hemmapappa med tid att smida planer, förädla idéer och fundera på framtiden såg Sid i tidningen att Ömsen tackat nej till de två paradtomterna vid Lotsberget och att Mariehamns stad ville ha in slutna anbud från intresserade entreprenörer. Detta satte fart på varje fiber hos Johnny Sid som med goda kontakter från tidigare projekt i Finland och Sverige hittade intresserade fastighetsplacerare vilket ledde till att hans nystartade bolag Lotsberget Ab plötsligt hade köpt två tomter för nästan två miljoner euro vilket samtidigt, delvis, räddade stadens ekonomi det första pandemiåret 2020. Parallellt med köpet fann Johnny Sid en själsfrände i arkitekten Micko Koskinen-Pahlman och tillsammans tog de fram en helt ny skiss över hur husen och området borde utvecklas. Den gamla föll inte Johnny Sid i smaken.
– Njae, jag är ju inte riktigt arkitekt men jag är extremt intresserad av arkitektur och inredning, säger han.
Det här huset som makarna Sid bygger som bäst ska stå klart för inflyttning inkommande sommar.
Resultatet av det hela ska bli 60 lägenheter på stadens antagligen bästa plats tillsammans med totalentreprenören Allbygg.
– Också det en imponerande skicklig firma med insikter i det mesta och kontakter överallt.
Det första höghuset Fyren är på plats och ska vara klart för inflyttning senare i år. Försäljningen av lägenheterna är i det närmaste avklarad och sedan fortsätter det hela med grannhuset Farleden tillsammans med Allbygg som är totalentreprenör.
– Också det en imponerande skicklig firma med insikter i det mesta och kontakter överallt.
 
Ombedd att förklara filosofin kring Lotsberget väljer Johnny Sid orden med omsorg och landar i design, trivsel, känsla och intressant, utan att vara överdrivet. Och så utsikten såklart. Dessutom kommer en bilpool med för den som köper lägenhet; en inte oviktig detalj. Tack vare bilpoolen kan staden bevilja trettio procent avdrag på behovet av parkeringsplatser.
 
Huset är än så länge inte vistelsevänligt men stilen syns tydligt liksom silhuetten av en lyxig bastu högst upp, fast dit har inte Johnny Sid ännu inte riktigt vågat ta sig. Det är sin sak att ha modet att köpa fartyg, satsa på Ålands största byggprojekt, sköta två små barn i skolåldern och samtidigt grunda fem nya aktiebolag. Det är något helt annat att hantera höjder.
– Där går jag bet, jag är vansinnigt höjdrädd och kom bara till sjätte våningen när jag klättrade i ställningarna, ler Johnny Sid.

Åland Living är din guide till att flytta till Åland. Här får du mer tid till livet och tillgång till världens vackraste skärgård och massor av orörd natur.

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.