Foto och yoga under samma tak

En lokal som nyttjas under fler timmar på dygnet. Större yta till lägre hyra. Och en känsla av att dela på något som blir bättre just för att man delar. Zandra Lundberg och Tiina Tahvanainen är numera företagarsambos.
Det finns många sätt att spara in på utgifterna i ett litet företag, men ett av de trevligaste kan nog vara att bli “sambo” med en företagare vars verksamhet pågår under en annan tid på dygnet än ditt eget. Precis så har Zandra Lundberg och Tiina Tahvanainen gjort.
 
Tiina är fotograf och delar sin tid mellan kommersiellt foto och konstprojekt. För att kunna välja vinklar och rigga med belysning kräver fotografering rätt mycket utrymme, men oftast bara en liten del av dygnet. Hon har dessutom ett digert lager med rekvisita för allt från stilleben till matfoto.
– Jag har varit på väg ifrån min tidigare fotostudio ett bra tag för att den har känts för liten, men har tänkt att jag nog inte har råd med större, säger hon.
 
Zandra är yogalärare, frilansjournalist och författare, men skriver helst hemma, så hyra en lokal behöver hon bara göra för att kunna välkomna människor på yogaklasser kvällstid. Hennes tidigare studio har alltså stått tom större delen av dygnet.
– När min verksamhet är som minst så har jag klasser tre kvällar i veckan och så händer ingenting däremellan. Jag åker sällan in och använder studion som kontor. Det skaver ju lite eftersom det mest blir en massa onödiga kubikmetrar att hålla uppvärmda, säger hon.
– Sedan skulle hyran för min tidigare lokal höjas rejält och då kände jag att nu vill jag kika efter något annat. Så jag hörde av mig till Tiina för att få ett hum om vad andra företagare har i hyra, och så började vi diskutera om vi kunde dela istället, säger Zandra.

Vi har samma behov av en stor yta och att få sprida ut oss, jag med min utrustning och Zandra med sina yogis. Men vår verksamhet pågår på helt olika tider.

Och så fick det bli. Sedan årsskiftet delar Tiina och Zandra en lokal på Strandgatan i Mariehamn och här, på 82 kvadratmeter, får de bägge två mer plats än de annars hade kunnat unna sig. När Tiina har packat ihop all rekvisita, stängt Photoshop, rullat upp sina backdrops och åkt hem för dagen anländer Zandra och fyller golvet med yogamattor, bär fram filtar och tänder ljus inför kvällens klasser. Och när Tiina kommer tillbaka igen morgonen efter ligger en doft av rökelse och eterisk olja kvar i luften.
– Jag älskar den där doften, och känslan av att människor har varit här och haft det bra, säger Tiina.
 
Vad är det som gör att just ni två passar som företagarsambos?
– Det att vi har samma behov av en stor yta och få sprida ut oss, jag med min utrustning och Zandra med sina yogis. Men vår verksamhet pågår på helt olika tider.

Vi har väl tagit upp sådana saker som hur vi ska städa och vem som ska vattna blommorna. Men känslan nu är att det inte kommer bli problem, att vi kan lösa saker om de dyker upp.

Visst har företagarsambolivet ändrat på smått och stort för både Tiina och Zandra, men hittills allt till det positiva.
– Jag oroade mig till exempel för att det skulle bli svårt att jobba på det viset att jag varje dag måste städa undan och tömma hela lokalen på min utrustning. Men jag har tvärtom blivit mycket mer effektiv, säger Tiina.
 
Zandra tömmer alltid salen efter yogaklasserna men tycker om känslan av att lokalen är i användning:
– Det känns mer varmt och ombonat när jag vet att Tiina har varit här och jobbat med sitt på dagarna och att hon också tycker om att vara här. Tidigare då jag kom till en tom lokal kunde det kännas lite ledsamt. Som att här borde jag vara mer och utnyttja lokalen bättre men så ser inte livet ut.
 
Har er nya hyresvärd haft några åsikter om upplägget?
– Det har inte varit några problem, de har varit väldigt medgörliga och har bara velat hjälpa oss och inte stå i vägen.
 
Tiina och Zandra känner varandra från tidigare, vilket förstås gör det lättare för dem att fungera ihop.
Hur har ni gjort till exempel med sådant som inredning?
– För mig spelar det egentligen inte så stor roll vilken färg det är på väggarna. Känslan i lokalen är mycket viktigare för Zandra och hennes yogis, så hon fick helt välja färger och sådant. Jag riggar mina egna fotomiljöer med backdrops och rekvisita. Och i en yogasal kan nog ingen må dåligt tänker jag.
 
Man kommer ju inte alltid överens med den man är sambo med privat. Har ni på något sätt förberett er på att det kan bli konflikter er emellan?
– Vi har väl tagit upp sådana saker som hur vi ska städa och vem som ska vattna blommorna. Men känslan nu är att det inte kommer bli problem, att vi kan lösa saker om de dyker upp. Det ska nog mycket till för att vi ska hamna i bråk, säger Zandra.
– Jag anstränger mig till max för att vara en bra företagarsambo. Man vill varandra väl, och det gör att jag bryr mig mycket mer om min arbetsplats nu än tidigare. Jag ser bara win-win med det här upplägget. Det är mer vårt ställe nu. Ett bra ställe, säger Tiina.
Bli företagarsambos
Zandras tips
• Företagssambos kan endera behöva ha en liknande verksamhet, såsom till exempel Skönhetsmagasinet här i Mariehamn. Då kan man dra nytta av gemensam marknadsföring och liknande koncept. Eller så behöver det vara väldigt olika, såsom vi som arbetar på helt olika tider av dygnet.
• Skapa tydlighet kring när var och en jobbar, vilka dagar och tider tänker man vara på plats.

Tiinas tips
• Våga släppa ansvaret för sådant som inte påverkar din egen verksamhet.
• Det är bra att ha en viss insyn i varandras bransch.
• Man behöver våga pejla av att man är på någorlunda samma våglängd och talar samma språk.
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.