Save Earth Fund startades som sagt redan 2008, vilken nästan är förhistorisk tid när det handlar om miljöfonder. Att fonden har en så lång historik kan även förklara det något ambitiösa namnet om att den ska rädda världen.
– Idag skulle det kännas lite fel att starta en fond med det namnet eftersom i princip alla håller på med hållbarhet. Men eftersom det inte fanns några andra miljöfonder när den startades valdes ett namn som var lite utmanande. Kan en fond rädda världen? Det är förstås en subjektiv bedömning, men genom fonden investerar vi i förnybar energi, miljöteknik och vatten. Om man anser att det här är tre viktiga områden kan man väl säga att man är med och räddar världen om man investerar i fonden, eftersom man finansierar bolag som bidrar till lösningar och är innovativa, säger Alexander och fortsätter:
– Däremot är vår utgångspunkt inte att rädda världen, utan att skapa en hög riskjusterad avkastning åt dem som äger fonden. Vi har valt den här inriktningen för att vi tror att ledande bolag inom de här sektorerna kan växa snabbare än det globala genomsnittet, just på grund av viktiga strukturella megatrender.
Eftersom fonden investerar i marknadsledande bolag inom sektorer som växer kraftigt är värderingarna ofta höga. Att ett bolag värderas högt i förhållande till exempelvis sin omsättning eller sin vinst är däremot inget som nödvändigtvis bekymrar trion på CB Fonder.
– Vi försöker snarare investera i den typen av bolag som förtjänar en hög värdering, just för att de växer snabbare än marknaden, säger Alexander.
Däremot försöker man undvika att dras med när det blir en hajp kring en viss sektor, och i stället tänka några steg längre än att investera i de uppenbara casen. Det bästa sättet att kapitalisera på omställningen till förnybar energi är, för att ta ett exempel, inte nödvändigtvis att investera i bolag som producerar vindkraftverk, solpaneler eller själva energin, utan att hitta mer lönsamma och stabila bolag i andra sektorer.
– Vi är generellt tveksamma till bolag inom både sol och vind. Det är låga marginaler genom i princip hela värdekedjan. Visst, sektorn växer, men konkurrensen är hård och på grund av den tekniska utvecklingen säljer man något som hela tiden blir billigare. Ta Vestas, som är ledande inom vindsektorn, men har väldigt svårt att tjäna några pengar, säger Alexander och fortsätter:
– Vi tror snarare att man ska investera i elektrifiering och energieffektivisering. Det här är områden det satsas väldigt mycket inom – till exempel hela fastighetssektorn investerar mycket i att få ner sin energiförbrukning. Här behöver man inte uppfinna hjulet på nytt, utan det finns väletablerade bolag som tjänar bra med pengar. Även inom elektrifiering finns det många befintliga aktörer med lång historik som kan bli tydliga vinnare.
Det här sättet att resonera återspeglas i fondens största innehav. Där finns inga vind- eller solbolag, men väl värmepumpstillverkaren Nibe, elektroteknikkoncernen Schneider Electric och amerikanska Xylem, som i första hand riktar in sig på vatteninfrastruktur.
– Det handlar om att söka några rader bakåt, förbi de uppenbara bolag som alla tänker på, säger Alexander.
En stor snackis inom finansvärlden – och i synnerhet bland alla som förvaltar Europafonder – är hur länge europeiska aktier kan fortsätta att gå så dåligt.
– Förhållandet mellan amerikanska och europeiska aktier brukar vara cykliskt, där de turas om att gå bättre under några år. Men vi har aldrig någonsin sett en så här svag period för Europa. De senaste 15 åren har europeiska aktier som helhet varit en katastrof. Jag ser det här som extremt oroväckande och något som det pratas väldigt lite om rent politiskt. Man borde fundera mycket mer över det här, för det är uppenbart att något inte står rätt till med Europa.