Fotbollsstjärnor lärde sig om åländsk regnbåge

För elitlaget Åland United är maten en av de viktigaste faktorerna i jakten på framgång. Häng med fotbollsstjärnorna på en utflykt till Nordic Trouts odlingskassar på Föglö!
 
En bit utanför Föglö finns ön Skrovsö där en del av den regnbåge som Nordic Trout producerar växer fram. Fisken i kassarna matas med stor noggrannhet innan de förädlas och når matborden på Åland och i resten av Finland inom några timmar efter slakt. Fodret som används i processen är torrt pelletsfoder som i stort sett inte skapar spill. För ett kilo fisk går det åt ungefär ett kilo foder.
Resultatet blir välsmakande filéer som går hem på vilket matbord som helst och det handlar om mycket mat. Bara på Åland odlas hälften av hela Finlands produktion eller ungefär 6.500 ton.
– Den odlade fisken är alltså en oerhört viktig del av den åländska och finländska vardagen, säger Alf-Håkan Romar, vd för Nordic Trout.
 
Nordic Trout är i dag den största odlaren av regnbågslax i Finland och Sverige samt på Åland där verksamheten koncentreras till Föglö. Det är en av de bärande strategierna i hela miljonkoncernen; verksamheten ska ske lokalt, fisken ska vara närproducerad och transporteras så kort väg som möjligt innan den ligger på folks matbord. Det skapar grund för social hållbarhet i form av många arbetsplatser; förutom massor av god mat. Fisken som produceras på Åland varje år räcker till över 30 miljoner portioner och är alltså en viktig del av hela den finländska försörjningsberedskapen.
– Vi är viktiga för skärgårdssamhället och vi är viktiga för folkhälsan och det är som det ska. Den finländska regeringen har mycket tydligt förklarat att den inhemska andelen av odlad fisk borde vara större. Vi jobbar hårt för att det ska bli verklighet, säger Alf-Håkan Romar.
 

Vi tycker det är viktigt att vara med och stödja ett lag som står för stor framgång och som utgör härliga förebilder för väldigt många andra

Strategin från regeringen bottnar i det ohållbara att transportera fisk som ska konsumeras i Finland långa sträckor över världen. Minst lika viktigt är det för hela republiken Finland att i så stor utsträckning som möjligt kunna stå för sin egen försörjning. Den strategin är i dagens läge viktigare än någonsin med beaktande av oroligheterna i vår omvärld. Ju mer mat ett land kan producera för sina invånare, desto bättre är det ifall transportkedjorna skulle fallera.
Som en del av lokalsamhället väljer Nordic Trout också att vara med och sponsra åländska ligalaget Åland United som kämpar om de högre placeringarna i din finländska fotbollsligan.
– Vi tycker det är viktigt att vara med och stödja ett lag som står för stor framgång och som utgör härliga förebilder för väldigt många andra, säger Romar.
 
För fiskodlare gäller samma som för alla andra företag, det pågår ett ständigt arbete med att minska påverkan på miljön och skapa större hållbarhet på alla plan.
Vd Alf-Håkan Romar är medveten om allt detta och understryker att helheten alltid finns med i planeringen:
– I vårt företag är utgångspunkten för allt vi gör att vi tar hand om miljön. Det är grunden för alla beslut som handlar om planering och utveckling av verksamheten. Miljöfrågorna finns med i alla samarbetsavtal om anskaffningar och inköp samt underhålls- och reparationsarbeten, säger Romar.
Samma tanke finns också när det handlar om placeringen av odlingskassarna, som den på Skrovsö.
– Vi strävar efter att placera alla våra odlingsanläggningar i vattenområden med en bra vattenkvalitet och -omsättning. Odlingsområdena ska ha så litet annan användning som möjligt så att man kan undvika intressekonflikter med andra användare och aktörer. På så sätt kan vi också minska de eventuella miljöpåverkningarna och garantera bra odlingsförhållanden för fiskarna och ett bra resultat, understryker Alf-Håkan Romar.

Näringvärde regnbåge

Filé av regnbågslax är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 gram ger ca 28 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Det svenska livsmedelsverket rekommenderar att vi äter en varierad kost med fisk två tre gånger i veckan.

Odlad regnbåge innehåller rikligt med nyttiga näringsämnen och är en viktig källa för vitaminer, mineraler, proteiner och hälsosamma fetter.

Feta fiskar har en hög halt av fettlösliga vitaminer som A, D och E, de är också den viktigaste och naturligaste källan av vitamin D i kosten.

Makronutrienter mm per 100 g filé av regnbågslax

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.