Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben som företagare. – Varför? Livet är för kort för att vara rädd!

Camilla Jensen är merkonomen som jobbat som Team Leader på bank, Christa Silvander är sjukskötare med elva år på akuten och flera år inom företagshälsovården i sitt cv. Via barnen och träningen lärde de känna varandra och upptäckte många fler likheter än skillnader.
– Vi är väldigt lika varandra och vi kommer bra överens, säger Camilla Jensen.
 
I arton år har Träningsverket intill Maxinge köpcenter erbjudit träning och friskvård. Två av dem som hört till stammisarna är Camilla Jensen och Christa Silvander. När det stod klart att grundaren och ägaren Kim Janson ville sälja företaget gick Jensen och Silvander igång på allvar. Som inhoppande instruktörer var de enskilda näringsidkare och steget att bli egna företagare på riktigt var oemotståndligt.
– Vi vill driva något eget och såg chansen i Träningsverket. Visst, det är ett stort steg men livet är för kort för att man ska gå omkring och vara rädd, säger Camilla Jensen.
 
Själva övertagandet ägde dessutom rum mot bakgrund av osäkra ekonomiska tider, hög inflation, stigande räntor och annat elände som inte minst det pågående kriget i Ukraina för med sig.
– Såklart inverkade allt sådant och skapade oro men vi insåg också att det är nu eller aldrig och att det var dags att göra något, fönstret stod öppet.
Att intervjua Jensen och Silvander är på sätt och vis som att prata med en person, inte två. De fyller i varandras meningar, skrattar åt samma saker och tycks inte ängsliga för nåt.
– Man måste våga ta risker och det ska vara roligt att gå på jobb, säger Christa Silvander.
Att be om tjänstledigt från de ordinarie jobben var aldrig ett alternativ.
– Egentligen inte, ska man göra en förändring ska det vara på riktigt, inte halvhjärtat, säger Jensen.
Ändå tog det ett tag för de nyblivna bolagisterna att byta perspektiv och landa i den nya verkligheten. Plötsligt slutade till exempel de månatliga löneutbetalningarna komma.
– Vi började jobba i juli men har ännu inte lyft något lön, vi väljer att vara försiktiga med alla utgifter, säger Christa Silvander.

Vi brinner för träning och vi älskar det här stället, såklart ser vi fram mot att lyfta lön också men i första hand sätter vi fokus på att våra medlemmar ska ha det bra

Att bli egen företagare handlar alltså om mycket mer än att tjäna pengar.
– Vi brinner för träning och vi älskar det här stället, såklart ser vi fram mot att lyfta lön också men i första hand sätter vi fokus på att våra medlemmar ska ha det bra, understryker Camilla Jensen. I somras blev ägarbytet klart och då blev första steget i den nya verkligheten att städa bort det gamla. Det stod från början klart att Träningsverket var för personaltungt varför samarbetsförhandlingar väntade.
– Vi visste det redan från början och alla förstod att något måste ske men det var ändå hemskt att genomföra, det blev en jättedålig start med sömnlösa nätter, säger Christa Silvander.
 
Det som måste ske, måste ske, och med hjälp av juridiska rådgivare landade det hela så småningom rätt.
– Det handlar om att lära sig att lita på den egna förmågan och att våga fatta beslut fast det känns tufft. Och vi gjorde verkligen allt för att vara schyssta, säger Jensen.
 
Idag finns ett tjugotal instruktörer och anställda på lönelistan, i olika omfattning.
– Utan dem vore vi ingenting, de är värda sin vikt i guld genom sina insikter, inspiration och energi. Här ska allt styras av glädje!
Sedan Jensen och Silvander tog över Träningsverket har inte minst kommunikationen i sociala medier stuckit ut. Tipsen till följarna haglar och tonen är inspirerande. Målet är inte prestation utan mer gemyt.
– Det ska vara skoj att träna på ett sätt som passar just dig. Vi gillar inte det extrema, allt måste vara hållbart, säger Camilla Jensen.
 
I själva verket är målet rätt ointressant för de nya ägarna av Träningsverket, det är vägen som är betydelsefull.
– Här behövs inga snabba dieter eller specialkost, vi vill att det ska kännas lustfyllt att komma hit. Vi mäter ingen kroppsfettprocent och tänker aldrig på vad vi äter, det ska vara enkelt, lite av allt och våra träningar ska vara skoj, understryker Christa Silvander.
Är ni kvar här om tjugo år?
– Ja, det tror jag fast då kanske det börjar bli dags att låta nästa ägare ta över. Då ska Träningsverket vara ännu trevligare, större och mer oemotståndligt!
Idag finns ett tjugotal instruktörer och anställda på lönelistan, i olika omfattning. – Utan dem vore vi ingenting, de är värda sin vikt i guld genom sina insikter, inspiration och energi. Här ska allt styras av glädje!
När det gäller framtiden har varken Camilla Jensen eller Christa Silvander bråttom. Själva gymmet är i gott skick och det som måste förnyas sker i maklig takt.
– Vi söker såklart ständigt nya koncept och vår grundtanke är att det ska finnas något för alla, oberoende ambition.
 
Träningsverket har idag 850 medlemmar, i huvudsak jämställt med möjligen något fler kvinnor. Åldersspannet löper från tretton till åttio år, egentligen ännu yngre – den åtta veckor långa level up-kursen fungerar från sju år och uppåt.
– Vårt första mål är att vi ska bli 1.000 medlemmar, sedan hoppas vi kunna utvidga lokalen, kanske ordna mer utrymme för gruppträningar och så …
Visionerna är många och viljan att förändra är stor men visa av ett tidigare yrkesliv inser både Jensen och Silvander att allt inte kan ske samtidigt och genast.
– Vi är redo att skynda sakta, inte ta förhastade beslut och ha skoj längs med vägen! Bättre hälsa ger ett roligare liv.
Till sist, vad skulle ni vilja säga till alla som läser?
– Var inte rädda för att misslyckas. Det viktigaste är att alltid våga försöka!
Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.