Hägerstrand hissar och dissar

Ålänningen Anders Hägerstrand är hyllad ekonomireporter och nyhetschef för Sveriges ledande ekonomitidning Dagens Industri, i podden Ålands Handel hyllar han entreprenörskapet och betydelsen av oberoende journalistik.

När Anders Hägerstrand talar gäller det att vara uppmärksam. Han är snabb i tanken och intensiv i uttrycket. När han exklusivt för Ålands Handels Fredrik Rosenqvist och Jörgen Pettersson ställer upp och poddar gäller det alltså att hålla i hatten. Vi hinner med många ämnen och ännu fler insikter; på olika plan.

Till vardags är Anders Hägerstrand nyhetschef på Dagens Industri. I dag pratar han om det åländska näringslivet och lyfter hot, möjligheter, makt och betydelsen av journalistik. Det handlar också om lycka i det lilla, vikten av konkurrens och nödvändigheten att ringa folk, på riktigt.

– Ett hållbart näringsliv är grunden för bättre företag på lång sikt. God näringslivsjournalistik är en nödvändighet för att skapa långsiktigt friska företag. Granskningar är bra för alla.

Makthavare, såväl politiska som ekonomiska, ska alltså hårdgranskas; för allas bästa.

– Problemet är att det är väldigt svårt för journalister att granska sina egna ägare, är Hägerstrands slutsats.

Konsekvensen av detta kan bli en sämre bevakning av näringslivet vilket över tid skapar sämre företag.

Anders Hägerstrand bor i Stockholm i dag men glömmer aldrig sina rötter på Ålandstidningen där han lärde sig grunderna i det journalistiska hantverket. Det bär han med sig dagligen och kan inte nog hylla det traditionella och alltför ofta glömda, helt vanliga, telefonsamtalet.

– Det handlar sist och slutligen om att prata med folk, den som ringer flest samtal vinner!

Denna podd avhandlar mycket mer än journalistik och tidningar. Anders Hägerstrand resonerar kring Viking Line och risken i ägandet, Ålandsbanken och det egna smultronstället på Mosshaga i den åländska skärgården. Vi resonerar kring påtryckningar och hot, hur man undviker att låta framgångarna stiga en åt huvudet och så avslöjar Hägerstrand att han klipper sig hos samma frisör som Djurgårdens Bosse Andersson!

Hela poddavsnittet #91: Anders Hägerstrand om sjöfart, makt och Åland hittar du på den här länken eller där du vanligen har dina poddar, trevlig lyssning!

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.