Ålands Telefon är mycket nöjda med sitt avtal med HP Kyla & Värme

Halverade kostnader och ökad driftsäkerhet

Ålands Telefon är mycket nöjda med sitt avtal med HP Kyla & Värme Dygnet-runt-jour, gratis kyla i serverhallarna, halverade driftskostnader och en återbetalningstid på 7-8 år. Investeringen i ett nytt system för kyla och värme hos Ålands Telefon i Jomala är inte svår att räkna hem. 

– Samarbetet med HP Kyla & Värme förenklar vårt arbete och skapar trygghet samtidigt som vi sparar energi och pengar. Vi är väldigt nöjda med den här anläggningen, säger Jonas Sundborg, vd och teknisk chef vid Ålands Telefon.

En av Ålands tekniskt mest utvecklade fastigheter är Ålands Telefon i Jomala, där samhällskritiska tjänster såsom telefoni, tv och internet upprätthålls. Här är pålitlig tillgång till kyla i serverhallarna och värme i fastigheten helt nödvändig och ansvariga för att upprätthålla systemet är HP Kyla & Värme.
– Vi har skräddarsytt ett helhetsavtal, där vi har installerat en bergvärmepump och även kopplat upp hela fastigheten till ett övervakningssystem. Därtill har Ålands Telefon ett serviceavtal, där vi via vår server har bevakning och jour dygnet runt, förklarar Johan Lundström, servicechef på HP Kyla & Värme.

Kylan vi behöver kommer så att säga “på köpet” när vi värmer upp våra utrymmen.

Den nya bergvärmepumpen värmer inte bara effektivt upp byggnaden. Den har dessutom gjort att kylan till serverhallarna i princip är gratis.
– Tidigare värmde vi upp fastigheten med fjärrvärme och hade enskilda kylmaskiner för varje serverrum. De krävde mycket energi, kostade oss massor och vi behövde dessutom hålla oss med dubbla kylmaskiner för driftsäkerhetens skull, berättar Jonas Sundborg.
– Vårt nya system bygger på fem borrhål, vardera över 200 meter djupt. Därifrån får vi upp kallt vatten som leds in för att kyla serverhallarna. På vägen värms kylvattnet upp några grader. Det går sedan vidare till en bergvärmepump som på så sätt får varmare vatten att arbeta med och därmed blir betydligt effektivare. Kylan vi behöver kommer så att säga “på köpet” när vi värmer upp våra utrymmen.
 
Ett äldre kylaggregat finns kvar som reserv eftersom serverhallarna ständigt måste hållas vid rätt temperatur. Men en kontroll över året visar att backupmaskinen har stått för endast 0,4 procent av kylan i fastigheten.
– Det är i princip bara testkörningarna som vi gör för att kolla så att den fortfarande fungerar, säger Jonas Sundborg.

Det är förstås en väldigt stor inbesparing för oss, men lika viktig är miljöaspekten, att vi förbrukar mindre energi

Med det nya systemet har fastighetens driftskostnader nära nog halverats. Återbetalningstiden för själva investeringen är cirka 7-8 år.
– Och systemets livslängd är 20-25 år om man räknar på själva värmepumpen, förklarar Johan Lundström.
– Då ska man komma ihåg att värmepumpen är en mindre del av investeringen. Borrhålen och installationen finns kvar. Byter man ut pumpen då den har tjänat ut sin roll så är livslängden på hela systemet mycket längre.
 
Med det nya effektiva värme/kyla-systemet och solpaneler på större delen av taket har Ålands Telefon tagit stora kliv framåt vad gäller sitt hållbarhetsarbete.
– Det är förstås en väldigt stor inbesparing för oss, men lika viktig är miljöaspekten, att vi förbrukar mindre energi, säger Jonas Sundborg.
– Våra tjänster måste fungera dygnet runt, året runt. Det nya systemet och vårt samarbete med HP Kyla & Värme både förenklar vårt arbete och skapar trygghet. Vi har funnits i 113 år nu, och jobbar alltid för långsiktig hållbarhet.
Anki Aaltonen, kundansvarig hos HP City Fastighetsservice och Johan Lundström, servicechef på HP Kyla & Värme har skräddarsytt ett avtal för Jonas Sundborg, vd och teknisk chef vid Ålands Telefon.
Att skapa skräddarsydda företagsavtal är något man har specialiserat sig på hos HP Kyla & Värme.
– Varje företag har olika förutsättningar och behov. Det första vi brukar göra hos en ny kund är en snabbanalys av befintlig fastighetsteknik och en enklare beräkning på hur stora besparingar företaget kan göra med olika lösningar. Sedan tar kunden beslut om man vill gå vidare och vad man vill förverkliga, förklarar Johan Lundström.
– Allra mest kan man förstås spara när det finns behov av både kyla och värme året om, såsom fallet är hos Ålands Telefon. Men det börjar bli mer eller mindre standard att företagsfastigheter har kyld luft sommartid, och då kan man skapa en liknande lösning som här, fast lite enklare. Vi kan göra betydande skillnad i de allra flesta fastigheter.

Hos HP Kyla & Värme kan ditt företag få skräddarsydda helhetslösningar inom:

 • Konstruktion och rådgivning.
 • Entreprenad.
 • Tekniskt underhåll.
 • Fastighetsövervakning.
 • Energianalys/optimering.
 • Byggnadsautomation.
 • Ventilation.
 • Kyla och värme.
 • Värmepumpar.
 • Vatten och sanitet.
 • Fastighetsskötsel och all husteknik i ett och samma avtal, tack vare samarbetet med HP City Fastighetsservice.

Vårt fokus är hela din fastighet

Vi har över 40 års erfarenhet av husteknik. Hur kan vi hjälpa dig?
Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.