Optimisten som aldrig har tråkigt på jobbet

Foto: Therese Andersson

För fem år sedan startade Henrik Viktorsson investmentbolaget Solidcap ihop med Sven-Erik Holmberg, och åtminstone hittills har det gått alldeles lysande. Hemligheten? Att sprida riskerna och vara noggrann, men kanske framför allt att vara en optimist som älskar sitt jobb, som står med fötterna på jorden och som hela tiden odlar bra relationer.

Henrik Viktorsson började spara i aktier redan som femtonåring och har jobbat med placeringar i hela sitt liv. Trots det kan han inte minnas att han någonsin varit trött på eller tyckt det varit tråkigt att analysera bolag och aktier.
– Nej faktiskt inte. Även om jag hållit på med det här i 30 år och det finns vissa mönster som tycks återupprepa sig händer det hela tiden nya saker och samhället fortsätter att utvecklas, säger han och fortsätter:
– Det som i grunden gör det så skoj att hålla på med placeringar är att det är så allmänbildande. Man läser på om vad som händer i samhället, skapar sig en uppfattning om hur man tror att pandemier och annat slutar och om ens tes visar sig stämma kan man tjäna på det. Men framför allt får man vara med och investera i bolag som är med och bygger vår välfärd och det samhälle vi lever i.
 
Efter att i många år först ha placerat privatkunders pengar på Nordea och sedan försäkringspengar på Alandia tog Henrik 2018 steget till att livnära sig på att placera sina egna slantar. Sedan dess har han varit vd för Solidcap som han grundade tillsammans med Sven-Erik ”Svempa” Holmberg, något av en legendar inom den åländska finansvärlden.
– Vi upptäckte tidigt att vi hade samma grundfilosofi när det gäller placeringar, och det var så tanken på att göra något tillsammans föddes. När Alandia 2018 sålde sin pensionsdel och portföljen jag förvaltade gick ner till en tredjedel meddelade jag att jag vill lämna och tog kontakt med Sven-Erik.

“Nu när vi är inne i en nedgång tycker ju folk synd om en när man säger att man håller på med aktier, men tvärtom är det ju nu det är som roligast!”

Henrik och Sven-Erik har som mål att få kapitalet att växa med i genomsnitt 8 till 10 procent per år, vilket man hittills lyckats överträffa med råge. Några snabba eller enkla pengar rör det sig däremot inte om, utan de lägger ner mycket arbete på placeringsverksamheten. Den ena delen av portföljen består av bolag där Solidcap äger minst 10 procent av aktierna och tar en aktiv ägarroll genom att ingå i styrelsen. Fastighetsbolagen Mälaråsen och Delarka Holding är två exempel på bolag man haft en sådan roll i.
– Jag minns när vi köpte in oss i Delarka och gick runt i fastigheten med olika tekniska besiktningsmän. Jag kände mig rätt trött i benen efter ett tag, och när jag kollade på min klocka såg jag att jag hade gått tio kilometer! Sedan dess har det blivit rätt många halvmaraton där vi gått runt i de fastigheter vi äger och funderat på vad som går att förbättra, vilka nya ytor går att skapa, vad mer som går att hyra ut, vad som går att miljöklassificera, och så vidare.
 
Henrik Viktorsson säger att människorna i bolagen och relationen med dem är avgörande för vad man väljer att investera i. De som leder bolaget ska, likt Solidcap, ha egna pengar i blöt. Sedan jobbar man ihop för att tillsammans skapa något bra, oavsett vem som råkar äga 10, 15 eller till och med 20 procent av bolaget.
– Förutom en avkastning på 8 till 10 procent och att kunna leva på det här är vårt mål med Solidcap att ha skoj och odla bra relationer. Vi har alltid med oss de här åländska värdeorden att man respekterar alla och håller det man lovar. I och med att det handlar om så stora belopp är det inte alltid som löften och en handskakning håller i den här världen, men vi ska åtminstone alltid hålla vad vi lovar.

I och med att det handlar om så stora belopp är det inte alltid som löften och en handskakning håller i den här världen.

Förutom att äga minst tio procent av aktierna i några få, mindre bolag placerar Solidcap även i cirka 20 till 30 större svenska börsbolag. Även om man inte är en aktiv ägare i dessa läggs det ner enormt med arbete på att analysera vilka aktier som ska köpas, när det är dags att sälja dem och vilka aktier man ska hålla sig borta från. Henrik visar upp ett både välordnat och välfyllt Excel-dokument, där han håller noga koll på både potentiella köp och bolagen man för tillfället äger aktier i.
 
Processen Solidcap använder för att hitta köpvärda aktier är som att lägga ett pussel med 5.000 bitar. De träffar bolagen, pratar med dem, analyserar affärsmodellen, räknar på otaliga nyckeltal och gör egna prognoser för hur bolaget och dess marginaler kan tänkas utvecklas de kommande åren. Dessutom tar de hänsyn både till stora trender – som till exempel elektrifiering, digitalisering, automatisering – och till otaliga makrovariabler som räntor, inflation, arbetslöshet, geopolitik med mera.
 
Slutresultatet är att de får en uppfattning om vad en aktie borde handlas för och om den därmed är undervärderad eller inte. Filosofin och metoden kan liknas vid klassisk värdeinvestering à la Warren Buffett – det vill säga knepet är att köpa en aktie som för tillfället är undervärderad och äga den tills den blivit normal- eller till och med övervärderad, även om det i många fall kan dröja ett bra tag.
– Vi investerar i kvalitetsbolag som växer, så den optimala placeringen för oss är att hitta ett i grunden väldigt bra bolag som brottas med tillfälliga problem och/eller fel värdering.

Den optimala placeringen för oss är att hitta ett i grunden väldigt bra bolag som brottas med tillfälliga problem och/eller fel värdering.

Nyckeln till att lyckas med det här är att verkligen göra sin egen analys och inte dras med i det flockbeteende som i hög grad kännetecknar börsen. Det vill säga, att våga köpa en aktie som alla andra skyr som pesten och inte dras med när, som Henrik uttrycker det, alla skrinnar efter samma puck.
– Här känner vi att det är en fördel att vi sitter på Åland, och inte i Stockholm och Helsingfors, där det är lättare att lockas med i det här flockbeteendet där en aktie plötsligt blir hatad eller älskad av alla. När ett bolag går dåligt ett år slaktas den i alla bankers analyser och om du bara läste tidningsrubriker skulle du aldrig våga placera i något.
 
Henrik Viktorsson säger också att det är viktigt att hela tiden påminna sig själv om att en aktie de facto är en andel av ett i högsta grad verkligt bolag, vilket är väldigt lätt att glömma i en värld där aktier mest tycks vara ett namn på en skärm och en kurs som hela tiden hoppar upp och ner.
– Vårt tankesätt när vi investerar i en aktie är att vi föreställer oss att vi köper hela företaget. Det gör att vi måste förstå exakt vad bolaget håller på med, göra vår egen analys och noga följa med hur det går kvartal för kvartal. Och vår första regel när vi placerar på börsen är att vi aldrig ska förlora pengar!
Investerar ni någonsin i olönsamma bolag?
– Jättesällan. Förstås ibland något nystartat bolag där vi kan se att kassaflödet blir positivt de närmaste tre åren, men vi satsar i första hand på bolag som redan i dag har ett bra kassaflöde.
 
I takt med att de flesta aktier har fallit kraftigt i år – utan att bolagens vinster åtminstone ännu vänt nedåt – har det blivit rea i fler och fler kvalitetsbolag, inte minst svenska sådana. Och visst har Solidcap passat på att köpa klassiska kvalitetsbolag som kommit ner en del – som ABB och Atlas Copco – plus att man även doppat tårna i något av de mer försiktiga svenska fastighetsbolagen.
– Förra året, när precis allt gick upp, var alla aktiekungar och det enda tidningarna skrev om var hur man byggde upp en bra aktieportfölj. Nu när vi är inne i en nedgång tycker ju folk synd om en när man säger att man håller på med aktier, men tvärtom är det ju nu det är som roligast! Nu är spelplanen öppen i och med att så många har lämnat och det är rea på många aktier.
 
På samma gång som många bolag ser billiga ut just nu, sett till hur bra verksamheten går och med tanke på de vinster som görs, manar det makroekonomiska och geopolitiska läget till försiktighet. På en whiteboard inne i Henriks kontor står ett antal problem som världen brottas med nedskrivna och under varje sådant problem finns en cirkel. En tom cirkel indikerar att vi fortfarande har problemet framför oss, en halvfylld att vi kommit halvvägs och en fylld att vi lagt tråkigheten bakom oss.

I längden vinner man på att vara optimist och dessutom är det mycket roligare.

Bland de problem som finns listade på whiteboarden kan till exempel nämnas Kina och Ryssland, stigande räntor, den globala bristen på viktig komponenter, arbetslöshet och fallande vinster för bolagen. Medan vi redan eller åtminstone snart tagit oss igenom och inprisat räntehöjningarna och bristen på komponenter, skvallrar Henriks whiteboard om att vi fortfarande har stigande arbetslöshet och fallande vinster framför oss. Och vad som händer med Ryssland vet förstås ingen.
– Jag ser ingen annan utväg än att vi har en lågkonjunktur framför oss – frågan är mer om den blir djup eller mild. Vi har köpt en del aktier efter sommaren, men efter att börsen nu gått upp rejält kanske vi tar en liten paus igen. Men vår grundsyn är att vi köper, även om det sker ganska kontrollerat på grund av att vi mycket väl kan få en till dipp när konjunkturen och bolagens vinster vänder ner.
Men sedan när alla cirklar på din tavla är fyllda, då …
– Ja, då är det ett ”screaming buy”.
Du framstår ändå som en optimist, håller du med om det?
– Ja, definitivt. I längden vinner man på att vara optimist och dessutom är det mycket roligare. Men samtidigt gäller det också att vara realist, något man får lära sig den hårda vägen. När börsen går ner har vi som mål att vår portfölj ska falla mindre än hälften så mycket som börsen som helhet, och för att lyckas med det måste du vara realist också, säger Henrik och fortsätter:
– Men det är alltid viktigt att komma ihåg att börsen är den enda butik där det blir kö när priserna går upp och där alla blir dysterkvistar så fort det blir rea. Det är då det gäller att dels ha gjort sin egen analys, dels ha en tro på att det blir bättre. För oavsett hur stora problem vi brottas med har världen ännu aldrig gått under, utan vi har alltid rest oss och gått vidare.
Fredrik Rosenqvist

Fredrik Rosenqvist

Fler artiklar

Det var alla artiklar.