Cityblommors ägare Eva Karlsson har hjärtat och känslorna som drivkraft, vilket kunderna förstås märker redan vid första klivet över tröskeln in till skönheten och designen.
Året var 1989 och blombutiken inne på Varuhuset Zeipel hette Z Flora då Eva Karlsson, 27 år gammal, med Gudrun (då Jakobsson, idag Sundberg Bäck) som parhäst och mentor tog över verksamheten. Fyra år senare blev Kortvarubodens lokal i hörnet Torggatan-Nygatan ledig, Eva slog till och butiken Cityblommor såg dagens ljus
Minns du vad du hade för plan och vision då?
– Jag tänkte väl att “nå, fem år kan man väl ge det här, så får man se om man tycker det är kul”. Vi hade bägge varit anställda hos den dåvarande ägaren och tog över tillsammans. Utan Gudrun hade jag inte tagit steget, berättar Eva.
I början var hon lite osäker erkänner hon, men vartefter att tiden gick så kom insikten att som företagare kan man göra och fixa precis som man vill, bara finansieringen håller.
– Det är ju fördelen som företagare, att man skapar sin egen arbetsmiljö och arbetsplats och det är mycket värt. Det är en stor del av ens liv som man är på jobb.
Jag tycker idag att vi har ett jättefint centrum, vilket också märks på alla nybyggen, företagen vågar satsa.
Eva Karlsson, centrumhandlare.
Team City Blommor består av Eva Karlsson, till vänster, Therese Karlsson, Yvonne Sundman och Jill Mäkilä.
Gudrun och Eva delade på sig 1996, men det tog ändå till 2009 innan butiken fick det utseende som den har idag. Och 2019 fick Eva ta över lokalen intill och kunde ge plats för mer inredning. Med butikens grundkoncept har det dock egentligen inte hänt så mycket. Cityblommor handlade då och och handlar än idag om inredning, känsla, välmående … om det vackra helt enkelt.
Och din åsikt om vad som är vackert, har den ändrat genom åren?
– Kanske ja. Men jag har ju också fortfarande saker hemma som vi hade i butiken när vi startade. Sånt som jag fortfarande använder och älskar.
Även staden Mariehamn har bytt skepnad sedan Eva först blev handlare. Hur ser hon på det?
– Mångfalden har minskat, på det sättet att det har funnits många specialhandlare. Men en stad förändras ju och följer tidens tecken. Jag tycker idag att vi har ett jättefint centrum, vilket också märks på alla nybyggen, företagen vågar satsa. Det känns bra för framtiden tycker jag.
Ändå håller du och Cityblommor fast vid konceptet att vara just en sådan liten specialbutik, varför?
– Jag tycker helt enkelt att det är roligt. Jobbar du med franchise eller i en kedja så handlar det inte längre om att jobba med det vackra. Det handlar om att ta ett koncept och tjäna så mycket pengar som möjligt, det är pengarna som är drivkraften. Och för mig passar inte det, för mig handlar det om hjärtat.
Men hur står man sig i konkurrensen, när det finns inredning att köpa överallt?
– Visst, när vi började så var det relativt unikt att sälja inredning. Idag behöver vi vara mer innovativa och välja noggrant vad vi säljer och när. Man kan sälja en produkt när den är väldigt ny och unik, man kan sälja när den peakar eller man kan sälja i efterhand, alltså typ köpa upp konkurslager eller liknande. Själv har jag alltid tyckt det är roligast att hitta produkten i början på peaken. Jag kan till exempel lyckas hitta en ny produkt på en mässa, och hugga den när den känns unik och värdefull, och så på nästa mässa har alla gjort något likadant. Då är det liksom dött för mig.
Att arbeta med blommor är något som Eva aldrig tröttnar på. Charmen med det levande är att det aldrig ser likadant ut, möjligheterna är oändliga.
Hur väljer du vilka blommor ni har i butik?
– Även där söker jag kanske det som är lite unikt och speciellt. Och så håller vi rätt hårt på säsongen, vilket både är mer hållbart och ger mer variation. Visst KAN man få tag på nästan alla blommor nästan året runt, men kvaliteten blir lidande, odlingsmetoderna sämre och transporterna längre.
Och vad är det för trender som gäller i blomvärlden just nu?
– Krukväxterna fick ett rejält uppsving under pandemin. Många fler blev intresserade av odling och växter generellt, vilket var roligt att se. Gällande snittblommor tror jag vi är på väg ut ur en period som har handlat om stora blommor, pompös och romantisk känsla. Nu går vi mot det mer avskalade och lite strama igen.
Om du tänker över längre tid, hur har intresset för krukväxter förändrats sedan 1989 då du startade?
– Jag skulle säga att det då fanns en mer allmän kunskap om växter. De hade ett annat värde, och man visste hur de skulle skötas. Idag kan vi köpa växter billigt och överallt, i princip kan man byta ut dem istället för att vattna. De blivit en slit-och-släng-vara, som så mycket annat.
Om man inte vill se det så, utan istället försöka leva länge med sin planta, hur ska man tänka när man väljer ut en?
– Först och främst handlar det nog om svårighetsgraden, alltså hur intresserad man är. Man måste fråga sig om man är en sådan person som vill putsa och vattna och se till växten varenda dag, eller om man vill titta till den en gång i veckan.
Vilka är dina personliga favoriter?
– Det kastar lite med årstiden, men utomhus har jag så gott som alltid chokladblomma och svartöga, och det ska vara den gula. Inomhus så är jag förtjust i bladbegonior, till exempel pergamentbegonia. Och så tycker jag mycket om ormbunkar.
Jag önskar de ska känna att de har fått någonting med sig, oavsett om de har köpt något eller bara tittat in och hälsat på.
Eva Karlsson, köpman på City Blommor.
År 2018 startade Eva också en webbutik, som har fungerat riktigt bra. Inte minst kanske tack vare pandemin.
– Folk är ju också vana vid att hantera just blommor på det sättet, att man beställer dem och de levereras.
Men det finns inga planer på att övergå helt till nätet? Du tror fortfarande på den fysiska butiken?
– Ja, och jag tror också att just den lite mer unika butiken som har en stark egen personlighet kommer att finnas kvar. Det kommer en motreaktion på det här likriktade som finns hos de stora kedjorna, det kommer att förlora sin dragningskraft. Vi kommer ju precis ur en turistsäsong och senast häromdagen var det en italienare som öste lovord över oss, och menade att en sån här butik finns ingen annanstans. Jag vill att butiken i sig ska vara en upplevelse.
Eva poängterar flera gånger hur mycket av känslan och estetiken i butiken som tar form i det ständigt pågående, gemensamma samtalet och arbetet ihop med resten av personalen.
– Det pågår ett dagligt snack, om nya produkter, bloggar, något man har sett i inredningsmagasinen och sådant.
Vad skulle du kalla den här stilen som präglar Cityblommor och ert sortiment?
– Oj, ingen aning faktiskt. Det är ju ganska rustikt. Mycket hjärta och känsla.
Och vad för känsla hoppas du skapa hos kunderna?
– Jag önskar de ska känna att de har fått någonting med sig, oavsett om de har köpt något eller bara tittat in och hälsat på.