Med en långsiktig plan och som tionde generationen på Norrgård i Ytterby gör sig Isac Eriksson, 23, redo för att vid årsskiftet ta över familjens jordbruk; planen är att bredda odlingen.
Som ny odlare tänker Isac Eriksson inte göra exakt som hans föregångare, det är viktigt att också välja sina egna vägar. Därför går han tillsammans med Ålands Trädgårdshall (ÅTH) in för att bredda odlingen och tillföra lök och sallad bland grödorna.
– Jag tror att jag bara har börjat att nysta i något som på sikt kan bli ännu bättre, säger Isac.
Isac Eriksson sitter i traktorn då vi rings. Det är skördetid i lökodlingen och 23-årige Isac Eriksson har långa och bråda dagar, men det är vad det är. Han inser att en av de största utmaningarna för en modern jordbrukare är skillnaden mellan hans jobb och de flesta andras.
– Allt färre människor runtom har förståelse för jordbruket. Man kan inte logga ut klockan 17, det är ett konstant pågående arbete. Egentligen mer av ett levnadssätt, säger han.
Men det är ett liv han har valt och älskar. Redan som bebis fanns han med i något hörn av traktorn medan mamma eller pappa plöjde runt på åkrarna. Under tonåren kanske tankarna fanns på någon annan form av karriär, men han gick ändå naturbruksgymnasium i Jälla, Uppsala och fortsatte därefter med en utbildning till driftledare.
Allt färre människor runtom har förståelse för jordbruket. Man kan inte logga ut klockan 17, det är ett konstant pågående arbete. Egentligen mer av ett levnadssätt
Isac Eriksson, blivande storjordbrukare
Ju mer involverad han blev i gårdsarbetet, desto mer säkert blev det – han ska ta över Norrgård. Och vid kommande årsskifte är generationsskiftet äntligen klart.
– Det är en lång och komplicerad process. Vi har planerat i 2-3 år och det är mycket att ta i beaktande.
Isacs pappa Anders har odlat spannmål och potatis och till viss del fortsätter Isac med det. Men för att öka lönsamheten, möta efterfrågan och helt enkelt för att ha lite roligare har han också börjat bredda odlingen och infört nya specialodlingar på 7-8 hektar av gårdens totala 160.
– Med ÅTH som samarbetspartner har jag börjat odla både vanlig lök, purjolök och isbergssallad. Det är mer utmanande, men man vill ju sätta lite personlig touch på gården också, säger Isac.
Och vad säger pappa om det?
– Haha, han förstår mig nog, men säger att han själv inte skulle ha valt den här vägen.
Vad är det speciella med att odla just lök och sallad?
– Det gäller att vara långsiktig. Allt som är specialodling kräver dyra maskiner och stora investeringar i bevattning och annat. Det är en lång uppstart innan man kommer upp i storlek.
Just den långa startsträckan ser Isac som det mest utmanande, när man som ung jordbrukare ska starta sitt eget företag.
– Det tar lång tid från de första insatsvarorna till de första likviderna. Man måste vara beredd på att ligga ute med pengar de två första åren. Så det gäller att ha i bakhuvudet hur man kan få in något annat i kassaflödet för att klara den första tiden.
Och hur har du gjort för att komma igång?
– Jag har jobbat några år och sparat ihop ett startkapital. Man får också startstöd och startlån för att komma igång. Och sen handlar det förstås också om helt vanlig bankfinansiering. Sedan har jag förstås ett naturligt stöd av min far, med maskiner och sådant. Tyvärr måste jag säga att i dagens läge ser jag det som nästan omöjligt att börja med jordbruk helt från scratch. Man måste ha det i familjen.
Och så måste man förstås ha någon som köper det man odlar. Eller i dagens läge, kanske framför allt någon som säljer det. För det allra mesta av grödorna som odlas idag tar vägen via stora partihallar och livsmedelskedjor innan de hittar hem till våra kylskåp.
Hur viktiga skulle du säga att ÅTH är för din verksamhet?
– De är helt vitala för att det här alls ska gå. Det spelar ingen roll vad jag odlar om ingen säljer det åt mig. Personligen är jag en alldeles för liten spelare för att vara med och konkurrera hos de stora kedjorna. Tillsammans med ÅTH får jag ner de allra flesta kostnaderna för transporter, och dessutom är de en jättebra partner för mig som ung odlare. De bidrar med kunskap, erfarenhet, tips och försöker hjälpa en att hitta sin egen riktlinje. ÅTH är med och planerar tillsammans med mig, ända från hösten innan då vi beslutar om arealer och mängder, och ända fram till försäljningen och tills dess att likviderna når mig. Dessutom hyr jag nu specialmaskiner för olika delar av lökproduktionen av ÅTH. Genom att hyra så mycket som möjligt slipper man egna inköp.
Och om vi ser ur hela Ålands perspektiv, vad spelar ÅTH för roll då?
– Åland är mest lämpligt i hela landet för specialodling. Vi har bra marker och fint klimat. Men utan ÅTH-organisationen skulle vi knappast ha möjlighet till sådan odling i alla fall. Inga små odlare skulle ha någon chans att ta sig in på marknaden. Vi odlare tillsammans med ÅTH bidrar också till samhället på många fronter, genom att anlita andra företag till exempel inom transport.
Att få vara utomhus och jobba med naturen, det är en unik möjlighet. Jag skulle aldrig kunna sitta inne på kontor hela dagarna.
Isac Eriksson om fördelarna med jobbet
För Isac är det variationen i det dagliga arbetet som är bäst med att vara jordbrukare.
– Att få vara utomhus och jobba med naturen, det är en unik möjlighet. Jag skulle aldrig kunna sitta inne på kontor hela dagarna.
Som ung odlare är du väldigt viktig för jordbruket på Åland, hur ser du på er roll i framtidens matproduktion?
– Föryngring är totalt nödvändigt. Det är helt klart fler jordbrukare som planerar gå i pension än vad det är som startar upp. Vi kommer att få färre jordbrukare och större gårdar. Nackdelen med det är att viss kunskap riskerar att försvinna, speciellt kanske just kring specialodlingen. Och i slutänden riskerar vi förstås en lägre produktion om det inte kommer in fler unga talanger.
Hur skulle man kunna förenkla insteget?
– Jag tror att det skulle finnas utrymme att underlätta byråkratin kring startstöd och starthjälp. Generationsväxlingarna innebär enorma kostnader och just nu har vi också höga räntor. Det är svårt att få ihop det ekonomiskt. Och ännu dyrare riskerar det förstås bli när gårdarna i framtiden blir större.
Hur ser du på framtiden för dig och Norrgård?
– Just nu är det fullt fokus på att utveckla det som jag har påbörjat och jag upplever verkligen att jag har ÅTH bakom ryggen. Jag tror att jag bara har börjat att nysta i något som på sikt kan bli ännu bättre.