”Folk behöver andas – och det kan man göra här”

Janis Pavuls är Östersjönomaden som blev dubbelt kär i Åland

Efter många år som kommunikationschef hos Tallink SIlja startade Janis Pavuls eget företag och började förverkliga sin dröm – att göra riktigt bra destinationsmarknadsföring på sitt eget sätt. I bolaget Joyvoy arbetar han nu med PR, kommunikation och content creation, helt och hållet inriktat på destination. Och inom kort planerar han att slå sig ner på Åland. – Jag är kär i Åland på två sätt, dels i min fru som kommer härifrån, dels i platsen som har så otroligt mycket att erbjuda, säger han.
Janis Pavuls stora intresse för destinationsmarknadsföring föddes under tiden på Tallink Silja, där han arbetade med att lyfta fram de resmål där fartygen låg i hamn, men kände att det var somligt som saknades och annat som skavde.
– I en så stor organisation finns det färdiga strukturer och strategier och inte så mycket frihet. Jag ville göra det på mitt eget sätt, säger Janis. Genom åren kom insikten om att svenskar inte har någon naturlig fallenhet för att resa österut, utan närmast automatiskt längtar söderöver eller västerut.
– Det har funnits fördomar, ovisshet och okunskap kring Finland och Baltikum och det störde mig. Det finns så många fantastiska platser och upplevelser österut, men det har aldrig basunerats ut på ett sätt som svenskarna har tagit till sig. Jag tänkte att fasiken, jag vill jobba fram det där, göra Östersjöregionen attraktiv.
 
Således startade han 2019 Joyvoy – en sajt med högkvalitativt, inspirerande innehåll, som skulle kopplas ihop med en bokningsmotor, samordnas med rederierna och bli starten på Janis dröm. Istället kom det en pandemi.
– Då var jag verkligen i valet och kvalet, skulle jag använda tiden för att utveckla bolaget eller lägga ner? Men jag var inte beredd att ge upp. Någon gång tar reseförbudet slut och då är förstås behovet av att resa ännu större. Den tanken fick mig att fortsätta.

Efter pandemin såg vi att resandet hade bromsat upp, men pendeln svängde snabbt och nu är vi tillbaka på 2019 års nivåer.

Det var i det skedet som Janis nuvarande partner i bolaget kom in i bilden. Kajsa Beausang hade en lång karriär bakom sig som journalist och chefredaktör på samtliga stora svenska resemagasin, men hade precis fått lämna sitt senaste jobb på grund av pågående tidningsdöd.
– Våra arbetsmässiga profiler stämde så väl. Kajsa med det redaktionella och ett enormt kontaktnät. Jag med min rederibakgrund och kunskap om resor från den kommersiella sidan. Vi hoppades att det skulle funka. Vi trodde på det. Och med facit i hand så var det verkligen något av en “perfect match”.
 
För precis som Janis hade förutspått så vaknade världen upp ur pandemikoman med ett uppdämt sug efter äventyr.
– Efter pandemin såg vi att resandet hade bromsat upp, men pendeln svängde snabbt och nu är vi tillbaka på 2019 års nivåer. Dock har resebeteendet ändrats. Vi har en hög inflation, vi har krig och elände och så lite flygskam på det. Men vi märker också att är det något vi sparar in på sist av allt, så är det upplevelser och resor. Och kan du då resa i din närregion – ja, men då är det ju perfekt.

När jag kommer till Åland är det som att axlarna ramlar ner. Jag kan andas. Och varje gång vi ska hoppa på färjan och åka härifrån frågar vi oss “varför?”.

Idag har Joyvoy växt till sig, både personalmässigt och genom systerbolaget Joyvoy Studio med fokus på PR och kommunikation. Kajsa Beausang är bekant som resetipsare i TV4:s morgonsoffa. Konceptet har vidgats utanför Östersjöregionen och visit-organisationer från olika länder har själva börjat höra av sig för samarbete.
– Det som skiljer oss från andra byråer är vår smala nisch, vi fokuserar uteslutande på destinationsmarknadsföring och reseindustri. Vi har vår långa erfarenhet från branschen och därtill vår passion – vi absolut älskar det vi gör. Och vi kan också bevisa att vi gör ett bra jobb. Som exempel hade en av våra kunder gjort nativeartiklar tillsammans med ett större mediabolag och haft ett snitt på 13 sekunders läsning. Efter att vi har börjat jobba med dem så ligger snittet på 3,5 minuter. Det är stor skillnad.
 
Med rötterna i Lettland och efter en karriär där han kuskat mellan Sverige, Finland och alla baltiska länder har Janis börjat kalla sig för en Östersjönomad. Men nomaden är på väg att slå ner bopålarna och den plats han tänker kalla sin är Järsö, söder om Mariehamn. Hit flyttar han så sakteliga, det finns fortfarande en bostad kvar i Stockholm. Men varför just på Åland? Jo, för ett antal år sen träffade han åländska Åsa som sedan tio år är hans fru. I och med det började han vistas här allt mer och förälskade sig i naturen, kulturen, människorna, maten och hela det småskaliga samhället.
– När jag kommer till Åland är det som att axlarna ramlar ner. Jag kan andas. Och varje gång vi ska hoppa på färjan och åka härifrån frågar vi oss “varför?”.
 
Nu drömmer Janis om att få ta sig an destinationen Åland, och locka nya grupper människor hit.
– Det finns ett rätt nyligen utkristalliserat kundsegment som kallas LOHAS (lifestyle of health and sustainability). Alltså människor med en hälsosam och hållbar inställning till livet, som söker det genuina, småskaliga – platser där man kan slappna av. Det kan Åland verkligen erbjuda. Dessutom kan de förlänga säsongen. För när stressade storstadsbor behöver backa från sina liv, då spelar det mindre roll med vädret. Det är lugnet de söker.

Idag kan man driva bolag varifrån som helst. Jag undersöker nu hur det bäst ska göras. Det där får lösa sig, man vill ju bidra med sina skattemedel till den plats där man bor.

Janis poängterar även fördelarna med det småskaliga, där allt finns nära – både eremitkojan och nattlivet.
– Jag och mina vänner har aldrig haft så roliga utekvällar som här. Barer, restauranger, pubar och krogar ligger i ett tätt kluster. Folk är genuina, trevliga och står inte i hörnet och ser snobbiga ut som storstadsbor kan göra.
 
Vilken är din bästa upplevelse av Åland?
– Det måste bli två. Det ena är Öfvergårds. Jag älskar äppelträdgårdar och där har man paketerat ihop det till en upplevelse. Och så måste jag lyfta fram Klobben. Ett typiskt exempel på just det jag nämnde tidigare – där spelar det ingen roll om det är gråaste november, det är en storslagen internationell produkt ändå.
 
Vad händer med Joyvoy när du nu tänker bosätta dig på Åland?
– Idag kan man driva bolag varifrån som helst. Jag undersöker nu hur det bäst ska göras. Det där får lösa sig, man vill ju bidra med sina skattemedel till den plats där man bor. Jag längtar verkligen hit. Och jag hoppas verkligen att Joyvoy ska få chans att arbeta med destinationen Åland.
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.