I samtalet har Jonna hittat sitt sanna jag

Att leva och arbeta i enlighet med sina verkliga värderingar är något av det allra viktigaste för att må bra. Det säger Jonna Granberg, som driver det nystartade företaget Dandelia.


– Och att du känner efter hur du mår och landar i dig själv och i din kropp, snarare än att tänka på hur du mår.

Trenden där vi lägger mer och mer fokus på vår egen hälsa och vårt allmänna välmående är stark. Vi tränar på gym, försöker äta nyttigt och när vi behöver en spark i baken anlitar vi en personlig tränare. Ofta räcker det att leva sunt, men när det kommer till psykisk ohälsa kan det vara nödvändigt att också arbeta med sina tankar, känslor och sitt beteende.

I USA är det närmast en statussymbol att gå i terapi, där framgångsrika människor lägger både tid och pengar på olika terapiformer och samtal i syfte att må bättre, hitta större balans i livet och kanske nå ännu större framgångar. På våra breddgrader är det snarare tvärtom – att vara i behov av någon form av terapi ses som ett misslyckande och att vara i kontakt med psykiatrin kan upplevas vara stigmatiserande.

Genom sitt nystartade företag Dandelia erbjuder Jonna Granberg stöd och terapi åt människor i alla åldrar som av olika skäl har det tufft, men hon handleder även de som exempelvis vill bli bättre på att arbeta med människor eller har funderingar kring föräldraskap. Jonna säger att hon alltid varit intresserad av och velat jobba med människor, så valet att studera till socialarbetare och avlägga en magisterexamen i socialt arbete föll sig ganska naturligt.

– Jag har bland annat jobbat som kurator på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen. Jag var ganska ung när jag började där och fick träffa många ungdomar som mådde väldigt dålig. Där lärde jag mig lita på mig själv och på min kompetens, men jag kände också att jag var i behov av mera konkreta verktyg för att hjälpa patienter i komplexa ärenden, och därför bestämde jag mig för att så småningom studera vidare till KBT-terapeut, säger Jonna och fortsätter:

– För om jag känner efter vem jag är och vad jag genuint vill ägna mig åt – då är det att jobba med samtal. Därför valde jag också att starta det här företaget.
Fyller ett tomrum
Genom sitt företag erbjuder Jonna flera olika typer av tjänster, men just när det kommer till samtalsterapi och stöd vill hon fylla det tomrum som hon i dag upplever finns mellan kuratorer och den regelrätta psykiatrin.

– Grundidén är att finnas till för dem med lätt till medelsvår psykisk ohälsa – oavsett vilka typer av sådana bekymmer man har ska man kunna vända sig till mig, utan att behöva gå till psykiatrin. Jag erbjuder en första linjen-verksamhet, dit man kan vända sig om man mår dåligt men inte nödvändigtvis så dåligt att man vill eller behöver vända sig till psykiatrin.

Den allmänna uppfattningen tycks vara att vi, i synnerhet yngre, mår allt sämre psykiskt. Jonna säger däremot att det finns saker som talar både för och emot att vi mår sämre än tidigare. Enligt henne handlar mycket om att vi fastnat i ett ganska improduktivt sätt att se på och tänka kring vår egen psykiska hälsa, som ofta helt i onödan förvärrar vårt upplevda mående.

– Ett grundläggande problem är att vi tänker på hur vi mår snarare än att verkligen känna efter hur vi mår. Eftersom allt går så fort i dagens samhälle och vi hela tiden översköljs med information är det inte längre naturligt för oss att landa i vår egen kropp och känna efter. Vi har också en tendens att hela tiden välja de enklaste, snabbaste och mest tillfälliga lösningarna för att undvika ångest och obehag.

Vägen till ett bättre mående finns i att göra tvärtom, att i stället förhålla sig till svåra känslor på ett öppet sätt, att till och med utsätta sig för dem. Att acceptera att svåra känslor är en del av livet. Att må bra på riktigt handlar därmed om ett mer långsiktigt arbete, där man bland annat ska försöka leva på det sätt man innerst inne vill.

– Något jag lärt mig i de många utbildningar jag har gått är hur viktigt det är att leva i enlighet med sina verkliga värderingar. En känsla av mening i vår tillvaro är oerhört viktig för att må bra.

Att driva sitt företag och möta de kunder och klienter som anlitar henne är ett av de sätt på vilka Jonna själv skapar mening i sin tillvaro. På samma gång är hon tydlig med att inte heller företagande är snabbt och enkelt.

– Det många inte är medvetna om är hur utmanande det kan vara att helt och hållet leva på sitt företag. Det är massor med olika kostnader som måste betalas – allt från hyra till olika försäkringar – samtidigt som man som terapeut inte kan boka in klienter åtta timmar per dag, då går det inte att vara fullt närvarande i varje samtal. Men jag känner ändå att jag är skapt för att göra det här och att jag verkligen har hittat kärnan i vad som är viktigt för mig. I dag lever jag utgående från mina värderingar och i det finns någonting oerhört tillfredsställande

Fredrik Rosenqvist

Fredrik Rosenqvist

Fler artiklar

Det var alla artiklar.