Köpa stuga-skola med Tomas Lyyski

Frukost i morgonsolen, tupplur i hängmattan eller doppa tårna från egen brygga. Nu är den tiden på året då stugdrömmarna vaknar … Den som överväger att köpa sig ett fritidshus behöver tänka lite extra noga på somliga saker. Här har vi samlat Tomas Lyyskis bästa tips för stugköparen!

Önskelistan

Hur skulle din stuga se ut om du hade obegränsade resurser? Jag brukar be mina kunder börja där – vara lite galna, drömma sig bort, ta höjd och dra på ordentligt. Sju hektar mark, 300 meter strandremsa, vildmarksbad, västerläge … allt du kan tänka dig. Därefter kan du börja plocka bort och fundera vad det är du absolut INTE vill tumma på.

Sedan tycker jag att det är viktigt, i synnerhet här på Åland, att försöka vara öppen för den specifika platsen. Många tänker kanske att de måste vara i en särskild kommun, men drömstugan kan finnas på en plats som man inte tror.

Budgeten

Jag tycker inte om att fokusera så mycket på budgeten. Är objektet tillräckligt bra och köparen har bestämt sig så finns det pengar. Ett tips är i alla fall: kolla inte enbart hur det ser ut på kontot. Försök istället vara lite kreativ.

Kanske du har betalat av halva ditt hus och kan låna med det som säkerhet? Kanske finns det ett förskott på arv som kan lösas ut? Du ska vara respektfull inför din ekonomiska situation, det är självklart. Men det är bättre att söka efter lösningar – fråga dig själv hur du kan, istället för att tänka att du inte kan.

Undersökningsplikten

Köparen har vid fastighetsaffärer en långtgående undersökningsplikt och det lönar sig alltid att vara extra noggrann, och särskilt med fritidsfastigheter som vanligtvis inte besiktas av en fackman i samma utsträckning som bostadshus.

Med andra ord; om du som köpare vill känna dig extra trygg så kan det vara vettigt att ordna med en egen besiktning. Notera dock att kraven är lägre än för bostäder vad gäller till exempel isolering, värmesystem och liknande. Devisen är att saker är vad de är, man köper i befintligt skick.

Detaljerna

Hur ser elanslutningarna ut? Finns det servitut eller samfälligheter som du behöver få koll på? Är vattnet tjänligt? Hur är byggnaden omhändertagen? Är eldstäderna i skick? Detta är bara några av faktorerna som är extra viktiga när det gäller just fritidshus.

Avloppslösningar behöver också kontrolleras. Förr lät man inte sällan gråvatten rinna rätt ut i något dike. Sådant kan bli dyrt att uppdatera och behöver tas med i budgeten. Om det inte finns el och du vill ha det så är det också bra att kolla hur nära transformatorstationen finns och vad anslutningen kostar.

Räntan

Räntorna är förstås högre än de har varit på länge, det ska man inte sticka under stol med. Men om du har bestämt dig för att förverkliga din stugdröm, då är det vad det är med räntan. Kanske får du fundera kring vad som är viktigt - går det att skippa familjens utlandsresa i januari för att förverkliga en annan dröm? Se verkligheten för vad den är, men överdriv inte oron.

Köpa stuga som icke-ålänning

Det är betydligt MER möjligt än vad folk kanske tror. Icke-ålänningar kan köpa in sig i alla former av bostadsaktiebolag, sådana lösningar finns till exempel vid Havsvidden, i Bastö och i Eckerö.

Då äger du aktier i ett bolag och innehavet berättigar till besittning av till exempel en stuga. Däremot har du inte rätt till jordförvärv, alltså att köpa mark eller en befintlig stuga på oplanerat område.

Ta hjälp av mäklare

Som alltid är det bäst för både säljare och köpare att gå via en mäklare för att göra en trygg affär. Som säljare vill du ha ut bästa möjliga pris, som köpare vill du ha någon att hålla i handen, som känner till fastigheten.

Jag har sett många skräckscenarion just kring fritidsfastigheter, det görs någon deal ute i skogen direkt mellan köpare och säljare och sedan börjar det dyka upp saker man inte kände till. Det man betalar för är mäklarens kunskap och för ett gott arbete. Inte börjar jag fixa rören hemma om de läcker utan jag ringer självklart någon som kan vvs. Samma sak är det med mäklare – vi kan våra fastighetsaffärer.

Hitta alla våra objekt här

Funderar du på att köpa stuga? Vi hjälper dig gärna vidare!

lyyski.ax >>

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.