Hittills har Leader Åland delfinansierat över 240 olika projekt som gjort Åland bättre. I höst inleds den tredje programperioden och verksamhetsledaren Alexandra de Haas är redo.
Lokalkraft Leader Åland har sedan 2007 bidragit i utvecklandet av lokalsamhället i alla åländska kommuner. I höst inleds den tredje programperioden som sträcker sig fram till 2027 och möjligheterna är om inte oändliga så många.
– Avsikten med våra projekt är att de ska främja inflyttning och sysselsättning genom lärande och kultur, ökad delaktighet och tillgänglighet, meningsfull fritid, välmående natur och vacker miljö, säger verksamhetsledaren Alexandra de Haas.
Klimatsmarta lösningar, delningsekonomi, småskalig odling, höjd beredskap är områden som vi gärna stödjer,
Alexandra de Haas
- Ett attraktivt och levande samhälle ger livskvalitet.
- Lokalt engagemang för klimatanpassning och biologisk mångfald.
- Kompetens och samverkan främjar utveckling.
Detta kan låta komplicerat men är i själva verket mycket enkelt. Alexandra de Haas har byggt upp massor av insikter som hon gärna delar med sig av:
– Vårt uppdrag är att öka trivseln och attraktionskraften i lokalsamhället. Det kan handla om fritidsaktiviteter för alla åldrar, natur- och kulturupplevelser, smarta servicelösningar, gemensamma samlingsplatser för både jobb och fritid eller något helt annat. Alla förslag är välkomna!
Hör av dig!
Har du en projektidé eller vill ha rådgivning om en befintlig projektansökan?
Kontakta verksamhetsledare Alexandra de Haas, tel 04573450450.
Vem kan få Leaderstöd?
Projekten ska öka trivseln och attraktionen att bo och leva på Åland, med avstamp i lokalsamhället. Projekten ska passa inom något av följande fokusområden:
- Ett attraktivt och levande samhälle ger livskvalitet.
- Lokalt engagemang för klimatanpassning och biologisk mångfald.
- Kompetens och samverkan främjar utveckling.
Projekten skall vara utvecklande och allmännyttiga – resultaten ska inte vara begränsade till enbart några få. Projekten ska passa inom ramen för ”Leader strategi för Åland 2023-2027”.
Special för fiske
Fiskeleaderprojektet är på gång och föreslås bestå av tre fokusområden:
- Välmående fiskbestånd och livsmiljö.
- Smak av sjö & hav.
- Fiskekultur i arbete och fritid.
Stödmottagaren måste ha ett FO-nummer. Föreningar och andra registrerade organisationer (t.ex samfälligheter, fiskelag, byalag), aktiebolag och kommuner kan vara stödmottagare. Projektet ska leda till utveckling eller förbättring för fler än de som genomför projektet och det ska leva vidare efter att projekttiden löpt ut.
Hur mycket stöd kan projektet få?
Stödet per projekt är omkring 60 % av budgeten. Leaderstödet består av medel både från EU och Ålands landskapsregering. Stödet fås procentuellt mot redovisning. Talkoarbete kan användas som privat finansiering och värderas till 20 euro per timme och 40 euro per timme om det krävs maskiner.

Förverkligade Leaderprojekt
Leader - Styrelse
