Företagarna som håller liv i stan

För trettio år sedan var handelsstråket längs med Torggatan mansdominerat; butikerna styrdes, ägdes och sköttes av handelsmän och att vara köpman betraktades som fint och värdigt, inte sällan med ett stänk av pondus.
I dag är det kvinnorna som ser till att kommersen fungerar och att stadens centrum lever.
 
Här möter du två handelskvinnor som utvecklat sina företag från rätt skakiga konstruktioner till förebilder. Taras Anneli Lindqvist säljer kläder, Fyndets Bodil Rådland säljer köksgrejer. Båda väljer utveckling och hårt arbete och företagen går med vinst.

Varsågoda - två intervjuer med kvinnor som inte bara säger att hårt arbete lönar sig. De gör det.

Anneli tog Tara från botten till toppen

I Sittkoffs Galleria finns modebutiken Tara som drivs av företagaren Anneli Lindqvist, en ”obotlig optimist” som bestämt sig för att gilla läget och streta på, snarare än fastna i tillvarons motgångar.
Tara som företag fyller 18 år i mars. Anneli Lindqvist har inte varit med riktigt hela vägen men nästan. Hon kom in i bolaget 2008 och äger nu företaget tillsammans med sambon Niclas Grunér, även han entreprenör med försäkringsjuridik som specialitet.
 
Idag utgör Tara på många sätt hjärtat i Sittkoffs och är ett populärt och uppskattat mål för både ålänningar och mer tillfälliga besökare. Det är helt i linje med Anneli Lindqvists strategi för sitt företag som erbjuder herr- och damkläder av senaste snitt.
– Jag vill att det ska vara en fin och inbjudande butik med trevlig stämning. Som företagare i stadens centrum har man ett ansvar för att det ska vara snyggt och välkomnande, säger Lindqvist.
 
I det ingår en produktutveckling som aldrig stannar upp och massor av hårt arbete. Det är inte ovanligt att Anneli Lindqvist ägnar både helger och kvällar åt att förädla sortimentet, fundera på kampanjer och hålla allt snyggt och prydligt.
– Det finns faktiskt inget annat sätt än att alltid arbeta hårt och jag tror att sådant till sist lönar sig.

Jag har lärt mig massor under de här åren, till exempel att unna mig vila när det går för långt och helt enkelt sakta ner.

Företaget Tara är absolut ingen enmansshow, långt därifrån. Ja, det krävs en engagerad chef men utan personalen på tre personer ”och några sommarextra” skulle butiken stå sig slätt.
– Mina arbetskamrater är fantastiska och de gör att detta lyckas. Utan dem vore Tara ingenting, understryker Anneli Lindqvist.
 
Idag går företaget hyggligt och levererar svarta siffror och gör det möjligt för Anneli Lindqvist att ibland ta ledigt. Några dagar med båt i skärgården är tillflykten som fyller tankarna och ser till att hon återvänder med nya friska idéer. Sånt är också viktigt och ingen självklarhet.
 
När hon köpte in sig i Tara 2008 var det samtidigt som hela världen slungades ner i en finanskris till följd av oförsiktig hantering av bostadslån. Detta gjorde att klädköpen sattes på sparlåga och att de nya företagarna fick det svettigt.
– Vi gick med förlust och hade inga pengar över för att utveckla något.
 
Men istället för att vika ner sig gjorde Anneli Lindqvist tvärtom och satsade mer med övertygelsen att hårt arbete till sist betalar sig. Längs den vägen får den egna lönen ibland vänta på bättre tider.
– Jag har lärt mig massor under de här åren, till exempel att unna mig vila när det går för långt och helt enkelt sakta ner.
Hur har du hanterat de tillfällena?
– Genom att, till sist, lyssna på kroppen och lägga mig på soffan några dagar. Sedan är det bara att fortsätta!

Innan Anneli Lindqvist blev egen företagare hade hon prövat på en rad olika branscher; hon har jobbat som flygvärdinna, sjöman, receptionist i Oslo, resebyråtjänsteman i Stockholm och mycket mer.

Hemligheten bakom vändningen för Tara handlar inte bara om det hårda arbetet. Det gäller också att göra de rätta sakerna, se över sortimentet, analysera täckningsbidraget och samtidigt locka folk till butiken. Det gamla kassasystemet byttes ut mot ett som gav bättre underlag för beslut.
– Vi såg förändringar, när vi tog bort vissa märken och ersatte med andra steg resultatet vilket är rätt självklart när man ser på det i efterhand. Vill kunderna köpa äppel ska jag ju inte sälja apelsiner, säger Anneli Lindqvist.
 
När det handlar om kläder är det kvinnornas hemmaplan, om generaliseringen tillåts. Fast det finns ett undantag.
– I december går det alltid mer herrkläder, tror det är kvinnorna som köper julklappar då!
Om tyngdpunkten hos Tara ligger på dammode är herrkläderna ett starkt inslag i sortimentet och bättre blir det; nya märken i form av Jack & Jones och Only & Sons är på väg in.
 
Innan Anneli Lindqvist blev egen företagare hade hon prövat på en rad olika branscher; hon har jobbat som flygvärdinna, sjöman, receptionist i Oslo, resebyråtjänsteman i Stockholm och mycket mer med erfarenhet både lokalt och internationellt.
– Jag har nog alltid varit driven och haft turen att kunna avancera på de jobb jag haft.
Drömmen om att en dag bli egen företagare har också pyrt under ytan men inom en helt annan bransch.
– Jag utbildade mig till spaterapeut och tänkte öppna något sådant, egentligen.
Så blev det inte, istället hoppade hon på Tara när möjligheten dök upp.
– Det har jag aldrig ångrat. Visst, det har varit många sömnlösa nätter med trettio euro på kontot men när det vänt är det värt allting!

Jag minns särskilt ett par från Estland som kom hit på besök och sedan återvände samma sommar för att de tycker Mariehamn är så mysigt. Sådant kan man aldrig höra för ofta.

Om det är något Anneli Lindqvist gärna delar med sig av är det förmågan att gilla läget och hitta lösningar. Därför har hon svårt att låta byråkratiska irritationsmoment som skattegränsen förstöra humöret.
– Visst, det tar mer tid med förtullningar men det är hanterligt och, framför allt, det är som det är. Jag litar på att Ålands näringsliv och andra gör sitt bästa för att förenkla men sitter inte själv och grunnar på det. Jag har viktigare saker att göra, som att sköta butiken istället för att gnälla, säger Lindqvist.
 
Som företagare är Anneli Lindqvist ändå aldrig nöjd, vilket är precis som det ska vara.
– Det är klart att jag funderar på att man kanske borde utöka butiksytan för att på något sätt göra Tara ännu mer välkomnande men just nu är vi nöjda där vi är.
Nöjd är ändå inte samma sak som att aldrig utveckla, absolut inte, varje dag funderar Anneli och hennes kolleger på hur de ska kunna optimera utrymmet och bli ännu lite attraktivare att besöka. Dessa idéer kan komma när som helst, på resor, hemma och alldeles särskilt när Lindqvist tar några dagar ledig i skärgården och sedan återvänder med något vilt i blicken.
– De ser det på mig direkt, mina arbetskompisar, och brukar fråga: ”Vad har du nu hittat på?!”
 
Som handelskvinna är naturligtvis den finaste formen av bekräftelse fler affärer och nöjda kunder men Anneli Lindqvist tänker längre än så, på hela stadens centrum. Hon lyfter de besökande kryssningsfartygen som sätter krydda på sommarens även annars intensiva affärsliv.
– Jag minns särskilt ett par från Estland som kom hit på besök och sedan återvände samma sommar för att de tycker Mariehamn är så mysigt. Sådant kan man aldrig höra för ofta. Vårt gemensamma mål borde alltid vara att locka tillbaka turister, alla som kommer hit lämnar ju pengar efter sig, nånstans.
 
Taras framgångar i Mariehamn har dessutom nått utanför Ålands gränser. För inte så länge sedan kom ett mejl med frågan om Tara kunde tänka sig att etablera en butik i en galleria i centrala Stockholm.
– Det är frestande och väcker både tankar och idéer men vi får se lite…
 
Det går inte att göra en intervju med stadens modedrottning utan den viktigaste frågan av alla, så här i början av våren och högsäsongen.
Vad trendar i sommar?
– Denim och linnematerial är en stor trend just nu på både herr- och damsidan. Silkiga material och klänningar för tjejer. Och förstår som alltid till våren och sommaren, massor med färg!
Det är ingen högoddsare att just dessa grejer finns på hyllorna hos Tara som gått från finanskraschens avgrunder till att idag ägna all kraft åt framtiden.
 
Idag är målet tydligt för Anneli Lindqvist – utveckling och ännu mer utveckling med insikten att hårt arbete alltid lönar sig och att ingenting blir bättre av att ge upp.
– Jag älskar det här jobbet och den här butiken!

Jag vill att det ska vara en fin och inbjudande butik med trevlig stämning. Som företagare i stadens centrum har man ett ansvar för att det ska vara snyggt och välkomnande.

OCH NU:
"Man inte leka butik. Antingen gör man det eller så inte."

Läs allt om Bodil Rådlands djärva karriärsbyte.

Sjuksyrran som blev handelskvinna

För femton år sedan gjorde Bodil Rådland ett djärvt karriärbyte då hon lämnade sin yrkesidentitet för en ny roll. Det har hon aldrig ångrat. Förr kretsade hennes liv kring sjukvård, idag handlar det om att göra folk glada på ett annat sätt.
Fyndet är den lilla butiken i Torggallerian där kastruller, bestick, köksredskap och allt man kan tänka sig står tätt radade på hyllorna. För en kund känns det redan i ingången att det råder skön atmosfär i butiken och i vart fall Ålands Handels reporter hör till fansen.
 
Men det är inte bara Fyndet det ska handla om idag. Bodil Rådland är, numera, en försäljare in i minsta fiber, en sådan som agerar snarare än pratar. Vad kan vi lära oss av henne och hennes livsresa? Hon är specialsjukskötaren som sadlade om och lämnade det liv som kom att uppta hela hennes tillvaro.
– Det blev ett tag sjukvård dygnet runt för mig och jag kände att jag måste göra något mer kreativt, säger hon.
 
Första steget i den processen var att starta butiken Syrrans där hon jobbade halvtid under några år, samtidigt som hon var den andra halvan av tiden på sjukhuset. Det blev aldrig riktigt bra.
– Man inte leka butik. Antingen gör man det eller så inte.

Först och främst måste man genuint tycka om sakerna man säljer och känna till dem in minsta detalj; styrkor och svagheter.

Beslutet blev att helt lämna sjukhuset och vården, ett steg som var både långt och läskigt för där fanns hela hennes yrkesidentitet. Rådland är barnmorska, specialiserad i inre medicin och kirurgi, utbildad traumainstruktör med många år på akuten och hade kunnat jobba var som helst inom ÅHS. Efter avskedet från sjukhuset levde hon några år med tanken att det ju alltid var möjligt att gå tillbaka, ifall att…
– Fast den har jag nu släppt helt och det tror jag man måste göra för att bryta mönster. Det var en behaglig kudde ett tag men sådana måste man göra sig av med.
 
När Bodil Rådland köpte Fyndet 2018 hade hon arbetat där i två år och såg att det fanns mycket att göra. På sitt rättframma sätt beskriver hon läget som prekärt, butiken hade dåligt rykte och upplevdes av både kunder och andra butiker i Sittkoffs som lite ”buttrig”.
– Fyndet då och Fyndet nu är helt olika saker, slår hon fast och menar inte bara flytten från Sittkoffs till Torggallerian utan på många andra sätt.
 
Det krävdes krafttag från första dagen, som hon inledde med att bjuda alla grannbutiker på gräddmunk och bubbel för att markera att nu händer något nytt. Inte bara för att hon var glad, vilket hon var, utan för att markera nödvändigheten av samarbete.
– Alla butiker kompletterar varandra och tillsammans bygger vi besöksupplevelsen, det får man aldrig glömma.
 
Resan under dessa fem år har såklart varit arbetsdryg men aldrig trist. Bodil Rådland har dels utvecklat butiken och dels sig själv till en handelskvinna. Hur har det då gått till?
– Först och främst måste man genuint tycka om sakerna man säljer och känna till dem in minsta detalj; styrkor och svagheter. Finns inte det intresset ska man kanske inte ägna sig åt detta.
Försäljaryrket har, noterar Rådland, därmed många likheter med att arbeta inom sjukvården.
– Där måste man också kunna allt om det man gör, annars fungerar det inte. Jag skulle till exempel vara dålig på att sälja kläder för sådana är jag inte bra på. Sådant märker kunderna direkt.

Det är ju faktiskt vägen fram till försäljningen som är målet och har man gjort ett bra jobb så kommer kunden tillbaka.

En annan del i företagandet och detaljförsäljning är nätverket runtom i form av agenter och återförsäljare. Sådana är extremt viktiga när det handlar om att utveckla sortiment och kan, rätt hanterade, bli dina bästa vänner.
– Här gäller det att visa respekt i alla led och vårda relationer. Sådant kanske inte betalar sig direkt men garanterat i det långa loppet. Idag har vi till exempel väldigt sällan problem med reklamationer, de litar på oss, säger Rådland.
 
Vad triggar dig, varje morgon?
– Att fortsätta hitta nya, bra produkter, att våga stå för kvalitet. Detta går inte alltid snabbt, det kan ta år innan modet finns att satsa på nya produkter och märken. Åland är trots allt rätt litet när det handlar om att satsa på alldeles för exklusiva varor.
Ett exempel är våffeljärnet från Åviken som inte hör till de billigaste men garanterat de bästa.
– En svensk firma som jag hittade efter att ha letat i flera år efter tillräckligt bra märken.
 
Eller gjutjärnsgrejerna från Lodge som är ett brett märke. Det hittade Bodil Rådland på den stora Formex-mässan i Älvsjö som arrangeras två gånger per år och är ett måste för alla handlare.
– Jag blev så glad när jag upptäckte dem att jag galopperade som en elefant fram till dem och sade att vi måste göra affärer! Idag har vi en fantastisk relation.
 
En lika viktig sak i att göra en butik hemtrevlig och välkomnande är kundbemötandet. Det ska vara fritt från stress och påtryckningar.
– Kunderna som kommer in måste få runt och se och känna i lugn och ro. Sedan när man ser att de stannar till och funderar är det läge att fråga om man kan hjälpa till.
Om den första kontakten sedan inte leder till avslut är inte hela världen.
– Jag tycker det är bra att folk går hem och funderar lite, googlar och sedan kommer tillbaka.
 
Som entreprenör och försäljare måste man också lära sig hantera motgångar, har du lärt dig det?
– Nja, jag ser det inte riktigt så. Det är ju faktiskt vägen fram till försäljningen som är målet och har man gjort ett bra jobb så kommer kunden tillbaka.
I den processen ingår också ett stort mått av ärlighet, modet att inse när något gått fel och förmågan att erkänna det.
– Man måste kunna säga ”förlåt, jag glömde” om det hänt. Nu händer det inte så ofta för våra system är bra men man är ju faktiskt bara människa.
 
I det dagliga jobbet underlättar det också väldigt mycket att vara utrustad med ett gott minne. Många kunder är återkommande och då är det bra att komma ihåg vad de köpte senast.
– Och att fråga dem om vad de tycker om det de köpt. Vi testar allt vad vi mäktar med men det är omöjligt att hinna med allt.
Bodil Rådland är inte ensam i butiken. Hon lyfter i alla sammanhang sina anställda; dottern Julia Perander och Nevin Borgs som varit med sedan den förra Fyndet-tiden.
– Det skulle inte bli bra om jag gjorde precis allt, därför har vi delat upp olika sysslor. Nevin är en stjärna på förtullningar och gör det bättre än vi andra.
 
Nevin och Julia får dessutom köpa alla varor till inköpspris vilket Bodil ser som en styrka.
– Det handlar om att känna till det vi säljer och då är det nödvändigt att de också gör det. Det är bra och värdefullt att testa olika produkter.
Bodil Rådland är en målmedveten företagare som beskriver det som ”genuint roligt” att gå på jobb och fortsätta utveckla. Att hon hoppade av tryggheten är hon tacksam för och att e-handeln ska slå ut de fysiska butikerna tror hon inte alls.
– Om vi som jobbar i butikerna gör ett tillräckligt bra jobb så kommer kunderna också.
 
I det jobbet ingår att skapa gemyt, hemtrevnad, glädje, positivism och sådana känslor som stärker både liv och varumärken.
– Har man roligt på jobbet blir allt bra. Då gör det inget om det ibland blir lite fel.

Har man roligt på jobbet blir allt bra. Då gör det inget om det ibland blir lite fel.

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.