Axganmat är självklart hos Varuboden på Åland

På hyllorna i Varuboden på Ålands tre butiker dyker det upp alltmer närproducerade varor, vilket uppskattas av både lokalbefolkning och turister.

– Ålänningarna är väldigt patriotiska då det kommer till maten, de är aktiva konsumenter och frågar efter den lokala maten, berättar Ida Olsson, butikschef på Varuboden City.

Ända sedan 2011 har andelslaget Varuboden på Åland målmedvetet jobbat för att lyfta fram den lokala maten i sina butiker. Här levererar nästan 50 småskaliga producenter över 100 olika produkter som har odlats, skördats och förädlats på absolut närmast möjliga håll.

– Åland är litet och samarbetet är därför i många fall väldigt nära. Många av de mindre leverantörerna kör ut sina egna varor så att vi träffar dem personligen, säger Ida Olsson.

Vad är det för skillnad mellan att jobba med de små leverantörerna jämfört med större partihandlar?

– Det tar kanske lite mer tid. För vårt bassortiment har vi digitala system, med de lokala producenterna blir det mer manuellt arbete. Men det är ett kärt besvär och det är värt väldigt mycket för oss att kunna erbjuda de lokala råvarorna och produkterna. 

Vad har de lokala råvarorna och produkterna för betydelse för era kunder?

– Jag är själv inflyttad till Åland från Sverige och märkte direkt hur patriotiska ålänningarna är då de kommer till att välja sina varor. De är aktiva i butiken och frågar oss gärna om det skulle vara någon vara de saknar. Och särskilt här i Varuboden City så märker vi förstås också efterfrågan på lokalmaten bland turisterna. Besökare från både Sverige och Finland söker efter svartbröd, Lasses senap, äppeljuice och annat. 

Och vad betyder de för er?

– Vi märker alltså hur viktigt det är med lokalproducerat för våra kunder och då blir det också viktigt för oss – våra kunder ska få det som de vill ha. Dessutom är det självklart för oss att vara med och stödja det samhälle där vi är verksamma. De lokala råvarorna och produkterna skapar arbetsplatser och ekonomi och gör Åland till en mer levande plats. Därför har vi också i många år varit med och sponsrat till exempel Skördefesten. Numera är vi också huvudsponsor och ordnar varje år i samarbete med Harriet Strandvik en kockskola för barn där de får laga mat på lokala råvaror.

De åländska produkterna får även en större spridning tack vare Varuboden på Åland.

De åländska produkterna får även en större spridning tack vare Varuboden på Åland. Distriktschef Annina Kallinen berättar att en del åländska grönsaker säljs av S-gruppen i hela Finland, äpplena förstås, men även gul lök, rödlök och morötter.

– Och i Varuboden-Oslas butiker på fastlandet säljer vi också åländska produkter inköpta direkt av tillverkarna, till exempel åländskt äppelsaft och senap. Vi vill gärna lyfta fram åländsk mat även på våra andra enheter, säger hon.


I butiken syns de åländska varorna på lite olika sätt, berättar Ida Olsson. Dels lyfts de emellanåt fram på extra synliga platser, dels syns Ålandsflaggan på hyllkanten invid varan. Och så har Varuboden också ett nytt koncept på väg in i butikerna:

– Jomala och Godby har redan skapat en egen hylla för närmaten, och inom kort ska vi bygga upp en sådan plats även här i Varuboden City.

Vilka närproducerade varor säljer allra bäst?

– Äppeljuicen. Det är något som verkligen alla vill ha, både ålänningar och turister. Och förstås även äpplena, då de är i säsong. Då väljer folk gärna bort de utländska och tar åländska istället.

Och vilken produkt är din egen favorit?

– Jag gör som alla andra och väljer äppeljuicen. Men jag tycker också mycket om Lasses senap, den väljer jag alltid då jag ska köpa hem senap.

Varuboden på Åland har över 50 lokala leverantörer.

Småskaliga producenter och deras fantastiska produkter är värda stor synlighet. Här får du veta varifrån produkterna i din kundkorg kommer.

Läs mer >>

Visste du detta om åländska äpplen?

  • Över 70 % av alla inhemska äpplen odlas på Åland.

  • Nuförtiden finns det åländska äpplen från augusti och ofta ända fram till mars. Tack vare nya lagringsvänliga sorter och ULO-lager (ultra low oxygen) kan man hålla äpplen i lager mycket länge.

  • Det finns åländska äpplen som ofta funkar bra att äta även för äppelallergiker. Titta efter sorterna Zonga och Santana och testa försiktigt!

  • De största äppelodlingarna på Åland är ca 40 hektar och de minsta ca 1,5 hektar.

  • Varuboden säljer över 100 000 liter åländsk äppeljuice per år på Åland…

     

  • … och lika mycket till i Varuboden-Oslas butiker på fastlandet, där vi också säljer den fantastiska åländska äppeljuicen.

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.