Placera dina pengar lokalt, handfast och långsiktigt

Tomas Lyyski förklarar varför fastigheter är en bra investering!

Stabilt, långsiktigt smart och dessutom ett sätt att låta mer pengar stanna i vårt lokala samhälle. Fastighetsmäklare Tomas Lyyski är nästan lite förvånad över att inte fler köper fastigheter som investering.


– Själv lägger jag mycket hellre mina pengar i en investeringsbostad där jag kan känna på väggarna och stå på golvet än att skicka bort dem till nån förvaltare jag inte ens vet namnet på, säger han.

Utan resor och dyra krognotor att lägga pengar på började många småsparare och vanligt folk under pandemiåren köpa fonder och spekulera i aktier. Något som däremot fortfarande anses vara för de riktigt rika är att istället investera i fastigheter. Och det är rätt konstigt, om du frågar fastighetsmäklaren Tomas Lyyski:
– Är du en ansvarsfull person, intresserad av fastigheter och är redo att lära dig lite mer – då kan du i mina ögon bli fastighetsinvesterare. Jag har mycket stor respekt för folk som kan aktier och placerar i aktiemarknaden. Men vad jag också vet är att i en lägenhet kan jag känna på golvet och väggarna, jag kan se min hyresgäst i ögonen och hyran kommer in på bankkontot varje månad, när jag har varit noggrann i valet av hyresgäst, säger han.
– Jag personligen betalar ogärna en massa förvaltningsavgifter för att skicka iväg mina pengar till en fondförvaltare jag inte ens vet namnet på. Och en investeringsbostad är faktiskt också ett sätt att investera lokalt, att låta pengarna stanna kvar på Åland istället för att hamna i bolag långt borta.

Kanske du kan gå ihop med några kompisar och börja med en etta för 70.000 och dela på förtjänsten.

Så hur gör man för att börja?
– Det finns många sätt, alla kan börja någonstans. Kanske du kan gå ihop med några kompisar och börja med en etta för 70.000 och dela på förtjänsten. Kanske har du betalat av på ditt hus i sju år och har en marginal där, att värdet på din egen bostad förutom objektet du köper kan fungera som säkerhet hos banken.
 
Hur snabbt kan man räkna hem sin investering?
– Det sägs att en fastighetsinvesterares kvartal är 25 år, och det ligger nog någonting i det. Man behöver se det på lång sikt. Det går inte att stirra sig blind på vad som händer över något år. Räntor går upp och de går ner, men folk ska ha någonstans att bo. Håller du dig till bra lägen med fina attribut och i välordnade bolag så talar det mesta för att du alltid har en hyresgäst som betalar av ditt lån.
 
Men höjda räntor drabbar väl ändå, om man lånar för att investera i en fastighet?
– Ur investerarperspektiv skulle jag vilja säga; var inte så orolig. Hyran ska betala eventuella lån och även hyrorna stiger. Det här är självklart för en van investerare. En mer ovan, som tidigare kanske funderade på att investera sina surt sparade slantar i den där första placeringsbostaden, har kanske dragit öronen åt sig nu på grund av höjda räntor. Men faktum är att läget har inte blivit sådär väldigt mycket sämre. Det är nästan tvärtom – när läget är som nu ser vi en ökad efterfrågan på hyreslägenheter. Fler vill känna sig fria och slippa höga banklån. Nu om någonsin är det alltså läge att investera – en förmodad växande hyresmarknad, ökade hyror som täcker eventuella räntehöjningar och priser på nedåtgående. Med högre räntor kanske man då istället behåller belåningsgraden på en lägre nivå än tidigare.

Så om man har pengarna är det guldläge?
– Det tycker jag definitivt. Och har du inga pengar som ligger på kontot och väntar, tänk ett varv till. Du kanske har pengar som sitter i ditt hus eller stugan eller lägenheten. Ring mig så tar vi och gör en värdering och ser om det finns utrymme för en investering!

Därför är fastigheter ett smart sätt att investera

Du kan tjäna pengar direkt

Om du investerar i en fastighet där det redan finns en hyresgäst som betalar rätt hyra så börjar det faktiskt komma in pengar genast.

Lägre fallhöjd

I tider med stigande räntor och inflation, ökar även hyrorna. Prisfall på fastighetsmarknaden är vanligtvis också mycket mindre och framför allt långsammare än på börsen.

Styr din egen risk

En billig fastighet, kanske med sämre läge eller renoveringsbehov, är förstås en högre risk men kan också ge högre avkastning. Ett bättre läge och skick är dyrare med eventuellt något sämre avkastning som följd.

Tröskeln är inte så hög som du tror

Du måste inte vara miljonär. Man kan gå ihop ett gäng och investera tillsammans, man kan belåna sin egen fastighet som man kanske har amorterat på länge – det finns många sätt att komma igång. Vi på Lyyski Fastigheter hjälper gärna till med att hitta det bästa för dig som avill komma igång, eller fortsätta om du redan är inne i matchen.

En långsiktig investering som växer

Fastigheter med bra läge ökar generellt sett oftast i värde över tid, och lockar hyresgäster som i princip betalar din investering. Avkastningen kan du använda till egna kostnader eller till nya investeringar.

Tjäna pengar på fastigheter

Funderar du på att börja investera i fastigheter? Här hittar du guider och tips och förstås även kontaktuppgifter till oss – vi hjälper dig gärna vidare!

lyyski.ax >>

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.