Stigande räntor och en svajande ekonomi kan få många att tveka inför en bostadsaffär. Helt förståeligt, menar Tomas Lyyski, men ibland behöver man sätta sig ner och få mer information för att ta ett klokt beslut, eftersom en bostad är en långsiktig investering. Dessutom finns flera nyskapande sätt att finansiera bostadsköp i tider som dessa.
Energikris, stigande inflation och tuffa tider – rubrikerna är stora och svarta just nu och det kan kännas riskabelt att ge sig ut på fastighetsmarknaden för att sälja eller köpa en bostad. Men den oron är många gånger obefogad, menar Tomas Lyyski på Lyyski Fastigheter.
– Ända sedan vi människor bodde i grottor på stenåldern så har vår bostad varit enormt viktig för oss. En bostad är en långsiktig och handfast investering, du kan känna väggarna och stå på golvet och fastigheten står kvar även efter att den här krisen är över.
En bostad är en långsiktig och handfast investering, du kan känna väggarna och stå på golvet och fastigheten står kvar även efter att den här krisen är över.
Det viktigaste att
– Ponera att för ett år sedan så var du intresserad av att köpa en bostad som då kostade 100.000 euro, räntan var 1,5 procent och lånetiden 25 år. Det hade gett en månadskostnad på 400 euro och efter 25 år hade du sammanlagt betalat strax över 121.000 euro för din bostad, förklarar Tomas.
– Så testar vi med dubbla räntan – tre procent. Med samma månadskostnad, lånetid och totalsumma efter 25 år så kan du då låna 85.000 euro. Din köpkraft har ändrat, men det har även fastighetens pris. På sikt har det här alltså inte särskilt stor betydelse. Med min hjälp kan du och säljaren hitta varandra någonstans mittemellan.
Historiskt sett svajar den åländska marknaden mindre än till exempel den svenska och även den finska.
– Köpkraften på Åland är god, och det finns en framtidstro kring ekonomin. Det här märker vi hos oss eftersom fastighetsmarknaden absolut inte står stilla och vi fortfarande har budgivningar på flertalet objekt. Man kan väl säga att pengarna söker sig till objekt med fina attribut, såsom hiss, havsutsikt, strandnära, stadsläge och liknande. Är det rätt objekt så finns det köpkraft.
Ändå kan det vara läge att tänka kreativt, både som mäklare, säljare och köpare. Här listar Tomas Lyyski tre förslag till en nytänkande och kreativ finansieringsmodell där säljaren och köparen delar på risken och kommer i mål genom att arbeta tillsammans, med honom som mäklare.

1. Ägarskapsfinansiering
Det här handlar om att man som köpare delvis finansierar sitt köp med säljarens hjälp. Säljaren är i detta fallet inte särskilt högt belånad, har kanske bott länge i sin bostad och har inte mycket lån kvar, eller så har tiden skapat en värdeökning på fastigheten.
Säg då att köparen beviljas lån på 80 procent av köpesumman. Det behöver inte alls handla om att banken tvivlar på betalningsförmågan utan handlar oftast om att det krävs tilläggssäkerheter som man kanske inte har.
Den här situationen kan vi lösa genom att säljaren godtar 80 procent av summan direkt, och så skriver vi ett skuldebrev på 20 procent mellan säljaren och köparen – alla nöjda – banken får sitt, köparen kan flytta in utan huvudvärk över tilläggssäkerheter och säljaren delar på risken för att få köpet att gå igenom snabbt och enkelt.
2. Övertagande av lån
I det här fallet är läget tvärtom, vi har en säljare som är överbelånad och en köpare som är mer stadd vid kassa. Banken kanske redan har ett besvärligt läge med mödosamma förhandlingar kring återbetalning av säljarens lån. Då kan man tänka sig att köparen går in och tar över krediten hos banken, helt och hållet. Det kräver sin förhandling även detta, men sist och slutligen blir alla mer nöjda med en sådan lösning – banken får en solid betalare och slipper jaga sin överbelånade kund, säljaren blir av med sina betalningsbekymmer och köparen får sin bostad.
3. Hyra med option på senare köp
Om någon av parterna har ett ekonomiskt problem som kommer att lösa sig över tid är en möjlig modell att skriva ett hyresavtal på fastigheten med option på att köpa senare. I detta fall kan också redan inbetald hyra fungera som en delbetalning när köpet väl genomförs.