Mästerkocken väljer inhemskt

SPONSRAT INLÄGG

Inhemskt odlad regnbåge slår importerad norsk lax sju dagar i veckan. Åländske mästerkocken och entreprenören Michael Björklund tvekar inte en sekund:
– Odlad regnbåge är ett fantastiskt livsmedel. Enkel att tillreda och oerhört läcker att äta, säger han.
Krögaren och kocken Michael Björklund begriper mat bättre än i stort sett alla andra. Hans insikter går bokstavligen på djupet och baserar sig på lång erfarenhet av såväl stora som mindre kök. Han har på nära håll sett utvecklingen inom fiskodlingen och gläds över alla förbättringar som branschen genomfört sedan starten på 1990-talet. Han lyfter gärna de åländska fiskodlarna.

– De hör till världens skickligaste, utan tvekan, och maten de producerar inte bara smakar fantastiskt. Det är dessutom nyttigt för hela kroppen och bra för miljön, säger Michael Björklund.

Att det skulle vara någon skillnad mellan vild och odlad fisk är inte längre sant, om det någonsin varit det.
– De flesta fiskodlare på Åland odlar ju sina fiskar ute i havet vilket skapar den perfekta vilda känslan som piffar upp varje måltid.
I likhet med många andra har Michael Björklund drabbats hårt av restriktionerna till följd av pandemin. Men han ser också en förändring i konsumentbeteenden när det gäller synen på inhemska matproduktion.

– Det har helt klart blivit viktigare för alla att köpa inhemsk fisk hellre än att importera lax från Norge vilket är en bra utveckling. Inte minst är det viktigt att upprätthålla en egen livsmedelsproduktion, säger Björklund.

När det handlar om regnbåge är det bara fantasin som är hindret när det handlar om serveringen. Michael Björklund är heller inte redo att lyfta någon favorit, som mästerkock älskar han allt!
– Regnbåge kan användas till det mesta. den är god att röka hel, att sätta i ugn eller att steka som filé, sådär att skinnet blir frasigt och fint. Och förstås är den perfekt att laga soppa av!
Kryddor då, vad borde man absolut inte glömma?

– Det är enkelt. Salt och smör är egentligen allt som behövs.

Den goda smaken i vilt odlad fisk är ingen tillfällighet utan resultatet av målmedvetet arbete med utveckling av foder. Detta fokuserar även Nordic Trout på.
– Odlad fisk är ett resultat av fodret som serveras. Det är extremt viktigt att ge fisken rätt näring för att den färdiga produkten ska vara smakrik och hälsosam. Allt kretsar kring hur fisken ska ta till sig så mycket av näringen som möjligt och att fodret ska bestå av tillräckliga mängder fetter och proteiner samt, såklart, att allt ska tillverkas klimatsmart, miljövänligt och med så lite utsläppsavtryck som möjligt, säger Alf-Håkan Romar.

 


 

FISK ÄR BRA FÖR ALLA

Här är några skäl till varför inhemsk fisk gör skillnad.
• Fisk är fylld av vitaminer, mineraler och snällt fett i form av omega-3. Genom att äta fisk två tre gånger per vecka ger du din kropp nödvändig och nyttig näring.
• Växla mellan magra och feta fiskar för att dra största nytta av de olika näringsämnena.
• All odlad fisk är extremt noga kontrollerad innan den når konsumenterna.
• 90 procent av den odlade fisken i Finland utgörs av regnbåge som utfodras med miljövänligt foder (strömming och vassbuk) som fiskats i Östersjön.
• WWF Finland har grönlistat inhemsk fisk eftersom odlingens miljöeffekter är väldigt låga.
• Finländsk regnbåge är fri från laxlus vilket är en parasit som är rätt vanlig i till exempel Norge.
• Fiskodling har högre verkningsgrad än övrig husdjursproduktion; koldioxidavtrycket från odlad fisk är betydligt mindre.

 

FISK GÖR DIG FRISK

Odlad regnbågslax ger dig åtminstone följande proteiner och näringsämnen:
20 gram protein per 100 g fisk. Bidrar till att öka och bibehålla muskelmassan och att bibehålla normal benstomme.
DHA-fettsyror. Hjälper dig bibehålla normal hjärnfunktion, synförmåga och triglyceridnivåer i blodet, samt normalt blodtryck, och bidrar till hjärtats normala funktion.
D-vitamin. Bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion, tänder och immunsystemets normala funktion.
B12-vitamin. Bidrar till normal energiomsättning, psykologisk funktion, produktion av röda blodceller, nerv- och immunsystemets normala funktion, och bidrar till att minska trötthet och utmattning.
Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.