Med känsla för lyxig second hand

Sille-Riin Rajala har ett brinnande intresse för mode i allmänhet och hållbart mode i synnerhet. Genom det nystartade företaget Sensa Vintage ordnar hon pop ups i Mariehamn där hon säljer handplockade second hand-märkeskläder, ett koncept som hittills visat sig fungera bra.


– Jag vill att det ska kännas betydelsefullt och att det är bra för miljön att handla hos mig, att det ska vara en hög standard och absolut inte vara fast fashion, säger hon.

Sille-Riin Rajala är ursprungligen från Estland, men växte upp på Åland. Hon har pluggat och jobbar med socialt arbete, men har även en passion för mode. Det här fick i fjol henne att starta företaget Sensa Vintage.
– Även om jag jobbar med socialt arbete ville jag hitta ett sätt för mig att syssla med mode också. Ett sätt att få vara kreativ, få känna hur det är att vara sin egen chef och prova på att driva ett företag.
Att hon på något sätt ville ägna sig åt second hand-mode var egentligen rätt självklart.
– På senare år har second hand och vintage verkligen blivit trendigt, och även om Åland är väldigt litet kände jag att det skulle vara en bra plats att skapa något med den inriktningen. Jag ville erbjuda kläder, men på samma gång ville jag inte skapa ett klädmärke och börja med fast fashion, utan verkligen rikta in mig på second hand och vintage, säger hon och fortsätter:
– Till en början hade jag ett helt annat koncept än jag har nu. Då var min tanke att jag själv skulle köpa en massa vintagekläder som jag sedan säljer vidare. Problemet var att de som verkligen är intresserade av second hand ofta vet själva var dessa kläder går att hitta.

Den här insikten gjorde att Sille-Riin skruvade lite på sin affärsidé. I stället för att hon själv ska köpa kläder försöker hon skapa en plattform där ålänningar kan sälja exklusiva second hand-kläder åt varandra på fysiska evemang som hålls ett par gånger per år.
– Jag insåg att målgruppen som tycker om mer lyxig second hand föredrar fysiska evermang, där de kan se och känna på kläderna. Därför skapar jag nu evenemang där mina kunder får lämna in kläder på basen av de riktlinjer jag har och temat för evenemanget. På så sätt blir dessa pop ups inte som en loppis, utan de ska kännas exklusiva och lyxiga, fast på ett hållbart sätt.
Sensa Vintage har haft ett par stycken pop ups i Pilates Plus-studion på Strandgatan 16 och Sille-Riin säger att folk har massor med exklusiva plagg hängandes i garderoben som de kan tänka sig att sälja vidare. Och ur ett hållbarhetsperspektiv är det förstås att föredra att exklusiva kläder som är tillverkade för att hålla verkligen används.
– För mig personligen är hållbarhet en stark drivkraft. Jag köper själv mycket på second hand, även om min stil kanske mer lutar åt robusta, typiska ”thrift shop”-plagg snarare än exklusiva kläder. Jag vill att det ska kännas betydelsefullt och att det är bra för miljön att handla hos mig, att det ska vara en hög standard och absolut inte vara fast fashion.
Sensa Vintage håller sin nästa pop up den 11-12 juni och även denna gång ligger fokus på just exklusiva märkeskläder.
– Anmälan att lämna in kläder har stängt, så just nu jobbar jag med att sortera, reseracha, prissätta och marknadsföra alla kläder. Jag har fortfarande ett insamlingstillfälle kvar. Förra gången kom det in 400 plagg och det verkar komma in ännu fler den här gången.

Sättet Sille-Riin skapar värde för dem som vill sälja sina kläder är genom att bygga en bra helhet, där hela pop up-butiken känns välplanerad och av hög standard och där allt som är till salu lyfts fram och är prissatt på ett bra sätt.
– Folk har lite olika mål med varför de vill sälja sina märkeskläder. Vissa vill ta ett högt pris för dem, medan andra mest bara vill bli av med kläderna. Men det funkar ju inte om två par av exakt samma byxmodell har två helt olika priser.
För det arbete Sille-Riin lägger ner tar hon en provision på det som säljs, och hittills har både de som säljer och köper kläder genom Sensa Vintage varit nöjda.
– För tillfället gör jag mest det här som en rolig grej – jag tycker att det är kul och mina kunder tycker också det är kul. Sedan skulle det vara roligt att kunna ha större evenemang där vi kan vara fler som samverkar på samma yta.
Vad är ditt mål med företaget på längre sikt?
– Att Sensa Vintage växer sig stort och att utbudet generellt av second hand och vintage blir större överallt. Just nu finns företaget bara på Åland, vilket är en utmaning eftersom jag nu flyttat till Stockholm. Det skulle vara hur roligt som helst att skapa liknande evenemang i Stockholm, men det krävs mycket resurser till det.
Hur tycker du det är att driva företag?
– Eftersom jag är helt inriktat på socialt arbete och inte kunde så mycket om marknadsföring, ekonomi och administration var jag verkligen helt lost in space när jag började med det här. Men det har varit jätteroligt och jag har verkligen lärt mig massor. Det kräver en hel del tid och engagemang, men speciellt när man får träffa mycket människor och märker att det man gör uppskattas är det väldigt roligt, säger hon och fortsätter:
– Så just nu ser jag verkligen fram emot att så många som möjligt kikar in på Premium Pop-Up 11-12 juni i den nyrenoverade studion Pilates Plus. Det går att hålla sig uppdaterad på våra sociala medier om sneak-peeks på det som kommer säljas samt vilka tider som gäller. Det är bara att kika förbi och och shoppa hållbart eller bara mingla!

Fredrik Rosenqvist

Fredrik Rosenqvist

Fler artiklar

Det var alla artiklar.