Minska matsvinnet med S-market

Visste du att en tredjedel av all mat vi producerar i världen blir till matsvinn? Hos S-market och Varuboden har man redan i flera år arbetat aktivt för att minska på svinnet från butik och är ett av de främsta av landets alla handelslag i svinnhantering. – Ibland står det folk på morgonen och väntar på våra svinnislådor, berättar Marie Nordberg på S-market i Godby.

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan – från jordbruket till förädlingen, vid distributionen, i butiken och hemma hos oss själva. Bara genom att arbeta tillsammans kan vi få bukt med svinnet och skapa ett mer hållbart livsmedelssystem. Hos S-market och Varuboden vill man dra sitt strå till stacken och gör det på många olika sätt.
– Vi jobbar bland annat med smarta lager- och beställningssystem. En stor del av arbetet med att minimera svinn görs redan innan produkterna kommer till butikshyllan och vi använder bland annat beställningssystem som stöder detta. Med hjälp av data kan vi erbjuda våra kunder ett så träffande sortiment som möjligt. Och så har vi förändrat våra egna rutiner. Varje morgon går vi igenom våra färskvaror, både i lagret och ute i butiken och kollar hållbarhetsdatum, berättar Marie Nordberg, S-market Godby.
 
Vid morgongenomgången packas frukt och grönt som inte helt håller måttet men ändå är fullt ätdugligt i så kallade svinnislådor. Den som lyckas lägga vantarna på en sådan har gjort ett riktigt kap. För bara två euro kan man få en hel låda full med allt från jordgubbar och exotisk frukt till paprika, avocado, rotfrukter eller tomater – allt beroende på dag och tillgång. Även gårdagens färska bröd som blivit kvar paketeras i så kallade brödispåsar.
 

– Det är inte ovanligt att rutinerade kunder står och väntar på svinnislådor och brödispåsar.

– I fjol såldes det över 5000 svinnislådor och runt 3000 brödispåsar i Varubodens tre butiker på Åland. Och har vi inte så mycket över att det räcker att packa på det sättet så fryser vi ner brödet och skänker det till Matbanken som hämtar en gång i veckan.
 
Sådant som är färdigt förpackat, både bröd, kött, fisk och mejerivaror, och som är märkt med dagens datum rödmärks med 30 procents rabatt.
– Och efter klockan 21 så sänks alla 30-procentsvaror till 60 procent. Så då kan man handla riktigt billigt, säger Marie.
– Det här är viktigt för oss och det är viktigt för våra kunder. Att minska matsvinnet är en hjärtefråga förstås. Men för många kan det också vara en räddning för ekonomin.
 
Att nå en svinnprocent som är noll går knappast att nå för en butik. Men målet är att endast slänga bort sådant som är skämt eller skadat eller produkter som av annan orsak inte kan ätas.
– Miljöfrågor är väldigt viktiga för oss överlag. Vi återvinner förpackningsmaterial som plast, papper och kartong. Allt avfall som uppstår i butiken sorteras och vi har insamling av gammal elektronik i butiken så att man kan lämna av små batterier och gamla glödlampor och sånt, när man ändå åker och handlar, säger Marie.
– Och visst är det också en fin grej att vi har flergångskassar i butiken som kunderna kan packa sina inköp i, byta till en ren kasse och på samma gång lämna den gamla i butiken så den blir tvättad.
 

Tre skäl att minska matsvinnet

Miljön

Matproduktionen kräver stora mängder vatten, energi och markyta. När vi slänger mat så har alla resurser som använts för att framställa maten gått till spillo och vi har påverkat miljön helt i onödan.

Pengarna

Om vi skulle sluta kasta bort 30 procent av all mat så kunde vi teoretiskt sett äta gratis i flera månader per år. Matsvinn är också dyrt eftersom de resurser som användes för att producera maten kastas bort.

Ansvar och respekt

I livsmedelskedjan finns många lågavlönade människor vars arbetsinsatser förser oss med bananer, avocado, kaffe och annat som vi vant oss vid att ha tillgång till men som inte kan odlas på våra breddgrader. Genom att minska matsvinnet värderar vi deras arbete och bidrar till en mer hållbar och rättvis livsmedelskedja.

Vi bygger tillsammans en bättre plats att leva på

Bekanta dig med S-gruppens hållbarhetsprogram, Det bästa stället att leva på.

Vårt hållbarhetsarbete >>

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.