”Be the change” – Nu växlar Wiklund upp

Från #mågottfabriken Optinova med verksamhet över hela världen till landschef på Åland för energibolaget OX2 med uppdrag att bereda åländskt territorialvatten för storskalig vindkraft. Anders Wiklund berättar om månaderna som redan förändrat hans liv.

Efter sju år som vd på internationella #mågottfabriken Optinova ställde Anders Wiklund till med en liten skräll i det åländska näringslivet i januari. Han bestämde sig för att byta jobb och göra något helt annat.
Uppsägningen fick kaffeborden runtom på Åland att gå i beredskapsläge och förståsigpåarna visste berätta både det ena och det andra om vad som möjligen låg bakom Wiklunds beslut. Att de inte hade en susning hindrade som vanligt ingen.

Veckan efter det överraskande beskedet kom förklaringen; Anders Wiklund ska bli ny landschef för Åland för energijätten OX2 med uppdraget att tillsammans med Ålandsbanken Fondbolag Ab i första hand utveckla vindkraftprojektet Noatun. Det handlar om att i framtiden, gärna så snabbt som möjligt, bygga 250 jättekraftverk i havet med målet att producera 20 TWh per år eller elektricitet som räcker för fyra miljoner hushåll. Vill man jämföra motsvarar det i runda slängar tre kärnreaktorer.

Vad hände egentligen, Anders Wiklund?
– Jag vill ”be the change”, vara en del av förändringen som händer i hela världen just nu. Efter sju år på Optinova kände jag att jag ville göra något annat. Under de åren har vi köpt och sålt bolag, startat nya fabriker och lagt en stabil grund för framtiden. År 2022 blir ett bra år för koncernen och då är det läge att kliva av.

Och då kommer vindkraftssatsningen på Åland som på beställning?
– Ungefär så. Jag har suttit som ordförande i storföretagens Bärkraftsarbete de senaste två åren och insett att Green Deal i EU och hela omställningen är på allvar och att det sker nu. Norden ropar efter ren energi och Åland behöver nya affärsmöjligheter. Detta ska bli superspännande!

Du bestämde dig definitivt i januari och sedan gick det snabbt?
– Det kan man säga. Jag lade ut några krokar och det resulterade i OX2 och Ålandsbanken Fondbolag. OX2 är ett väldigt spännande och aktivt bolag och jag får jobba med hållbarhet; det är en ynnest!

Ålandsbanken Fondbolag leds av styrelseordförande Thomas ”Pitchi” Lundberg som gjort en liknande omställning i sin karriär (bytte Crosskey till Ömsen). Ni är rätt lika varandra?
– Hmm… på flera sätt. Vi växte upp tillsammans i Jomala och fiskade i Dalkarby träsk och vi jobbade tillsammans under några spännande år på Paf.

Vänskap skapar framgång och många vägar leder till Paf när det handlar om dagens ledarskap?
– Absolut. Åren på Paf var extremt händelserika och lärorika när det gäller inte minst affärsfilosofi vilket vi kan se i dagens åländska företag.

Hur tycker du det återspeglar sig hos dig?
– Jag skulle aldrig jobba med något som inte vore roligt, oberoende belöning. Jag kan bo i en etta på Klinten bara jobbet är skoj! Alltför många inser allt för sent att man borde tagit mer risker i livet; jag vill leva här och nu. Fast med fem barn i familjen finns det såklart en verklighet att förhålla sig till också, men principen är viktig.

OX2 är ett stort, också i europeiskt perspektiv, bolag som utvecklar och säljer vind- och solparker. Bolaget genererar 2,5 GW per år och har kunder som Allianz, Ardian och IKEA. Hur passar Åland in där?
– För att här finns massor av möjligheter. I den nyligen uppgjorda havsplanen för Åland finns fem områden vilka alla är intressanta för vindkraftsetablering. För Ålands del handlar det om att försöka dra nytta av alla områden. Noatun koncentrerar sig just nu på ett av dem men det kan såklart förändras.

Är det bråttom att dra igång projektet?
– Ja, det finns ingen tid att förlora. I Sverige finns många regioner som gör allt för att bli attraktiva för vindkraftsbolagen. Det finns en klar poäng för Åland att vara bland de första på bollen.

Du blir med detta gissningsvis Ålands mest kände vindkraftsförespråkare. Vad vill du göra?
– Mitt jobb är såklart att bereda marken för Noatun-projektet och OX2 och jag vill lösa eventuella frågor tillsammans med landskapsregeringen som grunnar på dessa projekt just nu.

Med vindkraft öppnar sig många andra möjligheter också?
– Ja, till exempel är solenergi något vi ska se närmare på liksom möjligheten att producera ren vätgas med hjälp av energin från vindkraftverken. Det är också extremt viktigt att inkludera utbildningen i planerna, högskolan har en viktig roll att spela.

De allra flesta vill skapa hållbara samhällen men på Åland finns ju också nej-sägare, hur ska du hantera dem?
– Genom att fortsätta hålla dialogen öppen och redogöra för allt som händer. Ingen energikälla är helt problemfri och det måste vi alla inse.

Du byter perspektiv. Från direktör med uppdrag att sälja konkreta produkter ska det nu handla om att sälja en idé?
– På många sätt. Till exempel kan den teknik som finns i dag knappast användas om fem sex år när de första kraftverken kan stå klara. Vi måste förbereda oss för det vi ännu inte känner till. Det är det riktigt inspirerande med perspektivbyte; inte att förstå vad som händer i dag utan att tvingas se framåt.

Vad händer härnäst?
– Först och främst ska jag sluta ordentligt på Optinova, sedan ska ett kontor etableras och så småningom ska vi rekrytera mer personal.

Den största risken?
– Att våra konkurrenter i Sverige och i Finland kör förbi oss. Det finns ett massivt intresse i dessa frågor och det ställer krav på landskapsregeringen och Åland att vara smidig, flexibel och snabb. Det handlar om enormt mycket pengar, miljarder, och därför extremt goda skäl att snabbt utreda alla förutsättningar.

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.