Ny podd varje vecka

Med Åland som bas och hela världen som hemmaplan analyserar Ålands Handels poddpar Fredrik Rosenqvist och Jörgen Pettersson allt som händer. Varje vecka kommer ett nytt avsnitt där allt är möjligt och framtidsomfamnande.

JP:

När vi startade Ålands Handel var du tydlig med att vi behöver en podd. Vad såg du komma?

FR: Såg och såg… jag tycker det är roligt att prata om viktiga saker. Mer komplicerat än så behöver det sällan vara.

JP: Författaren Walter Isaacson har slagit fast att världen kryllar av smarta människor som egentligen inte bidrar med så mycket. Det är action som räknas.

FR: Och att ha skoj! Därför är Passion Economy och entreprenörskap något som växer ju mer vi pratar om det. Att podda är att utmana sig själv och det borde alla göra oftare.

JP: Vi har pladdrat ihop över sjuttio poddar och man kunde kanske tycka att det inte finns så mycket kvar att ta upp?

FR: Helt fel. Det finns massor att säga, oändligt mycket faktiskt. Vi lever ju i en tid där vi vet allt mer om allt mindre och då måste någon göra allt konstigt begripligt.

JP: Den som lyssnat på podden med ordning har hört oss prata om inflationsspöket redan för ett år sedan. Nu är det här och räntorna i stigande. Var detta oundvikligt?

FR: Ja det är en konsekvens av alla pengar som tryckts upp av centralbankerna i hanteringen av pandemin. Därför har vi i dag ett läge där det finns gott om kapital men färre idéer. 

JP: Börserna har i det närmaste rusat under de senaste åren. Är det snart slut med det också?

FR: Om man följer logiken i att allt som sker också får konsekvenser, ja. Börserna kan i matematisk mening inte stiga till himlen.

JP: Men…

FR: Logik och ekonomi går ganska sällan hand i hand. Det är människor som handlar och de är känslodrivna i olika omfattning. Det är därför aktier är så spännande att följa; de säger väldigt mycket om oss människor.

JP: Du är själv en aktiv placerare och har generöst delat med dig av både med- och motgångar i podden. Våra lyssnare har kunnat följa din kamp mot fossila bränslen och hur du gjort klipp på uran och schack. När är du redo att satsa på oljebranschen?

FR: Förhoppningsvis aldrig, tror jag. Det är inte hållbart att använda bränslen som förorenar och skadar när det finns alternativ som inte gör det.

JP: Men som så ofta kommer verkligheten emot och vårt oljeberoende är fortfarande stort.

FR: Där är problemet och av det skälet nödvändigt att ta steget istället för att förbli bekväm. Därför har vi på Ålands Handel gått in för att miljömärka den här tidningen med Svanen. Hållbarhet är något som är på riktigt och kostar det lite mer är det något man får ta.

JP: Du är själv en ivrig podd-konsument. Varför har lyssnandet blivit så populärt?

FR: För att folk längtar efter det goda samtalet och att kunna ta del av nyheter och analyser på egen tid, i egen takt.

JP: Ålands Handels lyssnarskara är ständigt växande och allt fler hör av sig med tips och idéer. Var ska detta sluta?!

FR: Ingenstans. Vi ska fortsätta leverera och underhålla med sikte på att utbilda och inspirera. Ålands Handel har från dag ett gått in för att bidra till ett gladare samhälle där vi lyfter alla de entreprenörer som gör skillnad på riktigt.

JP: Någgi mer vi borde berätta så här på randen till våren?

FR: Alltid. Vi har gott om nyheter på gång men det blir inget skoj om vi avslöjar allt för mycket redan nu. Stay tuned, som det heter.

JP: Såklart, podden Ålands Handel är redan störst på Åland men det ska väl ändå inte hindra oss?

FR: No way José. Vi siktar högre!

JP: Tack och förlåt.

FR: Tack och förlåt.

Varje vecka kommer det en ny podd från Ålands Handel. Det handlar om allt möjligt och allt finns sparat för lyssning när som helst.

Här hittar du alla poddar.

Några plock i arkivet:

#4: Presidenter, mördardatorer och professorn som vill köpa Ålandsbanken

Är presidentvalet USA viktigt för oss i Norden, varför är Jörgen så imponerad av skoputsarna i San Paolo och tänker Leif GW Persson verkligen köpa hela Ålandsbanken? Dessutom förklarar Fredrik varför NVIDIA kan bli världens största bolag om några år och varför artificiell intelligens är ett större hot mot mänskligheten än pandemin. 

#11: FBI-agenter, börskrascher och en jäkla massa smörgåsar

I det sista avsnittet för 2020 avslöjar Fredrik sitt bästa knep för att hålla sig upptagen när börsen kraschar. Det blir också en diskussion om hur etiska spelbolag är, om e-handel kan rädda miljön och om att vi både borde äta fler mackor och mer odlad fisk. Och så spekulerar firma Pettersson och Rosenqvist i att det blir rusning till kryssningstrafiken när vaccinet väl kommit och att man visst kan ha kul i jul, viruset till trots.

#23 Banker höjer avgifterna, Goodtech är heta på börsen och därför hamstrar folk silver

Pandemins effekter och tilltagande oroligheter i världen. Världens första tweet till salu och vad är en NFT? SPAC, är det flipp eller flopp, doktor Rosenqvist reder ut begreppen. Åländska Goodtech är hetare än nånsin. Våffeljärn att satsa på inför torsdagens våffeldag och isländska vulkaner.

#28: Vikings försäljning av Mariella, 100 saker att älska med Åland och satelliter i trä

Elon Musk svänger om Bitcoin. Högsta kärninflationen på 40 år. Inte bara USA, utan även Kina och Förenade Arabemiraten har nått Mars. Viking har sålt Mariella – är det ett bra eller dålig tecken? Världens första satellit i trä ska skjutas upp och Micke Björklund lyfter Stockmann!

#29: Flygkapningar, coronagruvor och varför kvinnliga chefer är bäst

Supermåne på kommande. Bob Dylan har fyllt 80 år. En ålänning har vunnit PGA-touren i USA! Galna kapningen av ett Ryan Air-plan. Priset på Bitcoin har halverats sedan toppen 14 april. Därför är kvinnliga chefer bättre. Hur hög tror marknaden att inflationen blir och skapades coronaviruset i ett labb, eller möjligtvis i en koppargruva …

#40: Klimatlarm, vaccinvägran och Nordens svar på Breaking Bad

Direktrapport från Korpo, Nordens svar på Breaking Bad. Den som kan sitt Birka vet allt om åländskt näringsliv. Snart kommer Fredrik Rosenqvists bok om fenomenet Birka line och sedlar travade på lastpallar. Är det faktiskt rimligt att låta bli att vaccinera sig och därmed riskera andra människors liv? Nytt bränsle för alla med framtidsångest. IPCC:s nya klimatrapport och vilka slutsatser man borde dra. Afghanistan, en mörk plats på jorden just nu och hjältarna som med risk för sina egna liv berättar för oss andra vad som händer.

#43: Shippingkonferenser, Vikings tunga halvår och lite pornografi

Nästan direkt från Shippax, sjöfartsvärldens stora IRL-konferens ombord på Pearl Seaways som förr hette Athena och gick mellan Stockholm och Mariehamn. Fredrik har grävt i Viking Lines bokslut och etablerat kontakt med tidningsvärldens mer udda existenser. Det handlar om FIB-Aktuellt och ett UNIKT kryssningsreportage! Dessutom hinner vi med att prata virrvarret kring OnlyFans, utsläppsrätter, ABBAs comeback och den eviga beefen mellan alltid aktuella Kanye West och Drake. Det visar sig att West också och troligen lyssnat på denna podd.

#50: Flodhästar i Colombia, nya turistrekord och bråket i Eckerö

Ålands antagligen största podd är tillbaka med ett jubileumsavsnitt där vi slår rekord i olika ämnen. Det handlar om Batmans återkomst, tygblöjor, fisk, flodhästar och Colin Powell. Inte att glömma oljejättarnas dilemma, och Jack Mas återkomst, Handelsbankens exit från Finland, en äkta IT-entreprenör och det uppseglande jättebråket i Rederi Ab Eckerö. Veckans hyllningar vill du heller inte missa.

#57: Wallenbergs hårda vecka, evigt liv och lotto på börsen

Är man delaktig i kärnvapenupprustning om man levererar en propeller till en ubåt? När är det rätt läge att investera? Varför finns det olika färg på hönsägg och hur står det egentligen till i Turkiet? Så många frågor och vi har svaren! Dessutom: låg stämning på oljekongress och storaffär i åländsk kommunikation samt hyll till IKEA!

#62: Uppåt inom sjöfarten, gödselchock och Neil Young

Efter några tunga år är det full fart inom sjöfarten. Högkonjunkturen  står för dörren och storbråk om vacciner. Floppar och flippar i  finansvärlden, kaos kring Disney+ och hur stort är egentligen ett  isberg? Dessutom handlar det om föräldraskap, Herbalife och laddare. Allt kan hända och händer i Ålands Handel!

#65: Dödliga synder, Snoop Dogg och Stormskärs-Maja

Att en get symboliserar dödssynden lust vet väl alla men vad visar påfågeln? Viking Lines årsrapport, guldpriset och en oväntad aktierusning utgör också dagens poddtema liksom Nordeas exit ur off-shorevärlden, Stormskärs-Maja och förväntningarna inför tidernas rekordsommar! Och, till sist, finns det coolare bolagsnamn än Deathrow Records?!

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.