Efter årsskiftet börjar nya vindar blåsa inom det åländska public service-bolaget Ålands radio. Då tillträder Heidi Grandell-Sonck som ny redaktionschef med målet att sätta fart inte bara på radion utan hela det åländska samhället.
Idag bor Heidi Grandell-Sonck i Helsingfors tillsammans med sin make Fredrik Sonck och tre barn i åldrarna fem till elva år. Heidi är producent för finländska public service-bolaget Yles svenskspråkiga granskande redaktion som består av i runda slängar tretton journalister.
Hennes cv är i publicistisk mening tung när det handlar om både radio och tv med ansvar för specialprogram som granskande tv-programmet Spotlight och erfarenhet av samarbetsprojekt med SVT och andra nordiska dokumentära produktioner. Hon har jobbat som projektledare för Vegas sommarpratare, Familjemagasin, Lördax, radiodokumentärer och så vidare. Paletten är bred vilket kanske bäst illustreras av inhoppet i Naturväktarna för något år sedan, det klassiska och populära naturprogrammet.
– Vem jag är? Först och främst journalist. Men också mamma, maka och en huvudsakligen glad person som gillar att testa nytt och förverkliga sånt jag drömt om.
Heidi Grandell-Sonck är hemma från Helsingfors och utbildade sig i Helsingfors universitet, vid Social- och kommunalhögskolan. Där, för nitton år sedan i en klassisk studieromans, träffade hon Fredrik Sonck som hon numera är gift med och är far till alla barnen. Fredrik är kulturchef vid Hufvudstadsbladet och också en viktig del i hela familjens flytt till Åland. Han är uppvuxen i Mariehamn och har utsetts till vd för Ålands radio. Heidi och Fredrik ska alltså både bo och jobba tillsammans men till det återkommer vi.
Att flytta pick och pack och familj till Åland är ett stort beslut men det var ändå inte svårt, i varje fall inte hemskt svårt. Fast när uppbrott äger rum blir det alltid lite konvulsioner.
– Det har varit blandade känslor efter att allt blev offentligt. Någon på redaktionen här upplever säkert att jag sviker dem och jag hade ju faktiskt kunnat stanna kvar mycket längre. Jag har ett otroligt intressant jobb här.
Så vad blev avgörande?
– Folk byter ju faktiskt jobb och det är oftast väldigt bra. Och jag vill gärna leda en hel redaktion, inte bara en avdelning. Sedan har vi hemmavid lekt med tanken, sådär man gör kring framtiden, och när platsen lediganslogs blev läget skarpt.
En avgörande roll i det hela spelade också Ålands radios styrelseordförande Magnus Lundberg, inför stora beslut kan det ibland behövas lite försiktig guidning.
– Jag pratade igenom hela grejen med honom och han fick mig att känna att det var värt att söka.
Medan Heidi sökte tjänsten som redaktionschef och redaktionens ansikte utåt sökte samtidigt maken Fredrik tjänsten som vd för bolaget vilket skapade ett paket som styrelsen till sist gick in för. Fredrik ska också delta i programmakandet, särskilt inom det kulturella området där han gjort sig ett namn som stilsäker, tydlig och engagerande kulturchef på det finlandssvenska flaggskeppet Hufvudstadsbladet. Här ser den anekdotglade ett mönster, bland Hufvudstadsbladets tidigare kulturchefer har vi också Gustaf Widén som numera njuter sitt otium i Mariehamn och på Föglö!
De andra i familjen då, vad tycker de om flytten?
– Vår äldsta, elvaåringen, är jätteivrig att flytta för att ”nu behöver jag inte lära mig finska!”. Hon har önskat sig en Ålandskarta i present och visar alla tecken på att bli en äkta knutpatriot! De andra är än så länge lite avvaktande.
Detta känner jag igen. När jag var typ tio sade mamma att vi skulle flytta från Mariehamn till Finström och världen gick under. Men det gick över rätt snabbt.
– Det ska jag hälsa dem!
Åland är hanterbart på ett alldeles fenomenalt sätt; litet och stort samtidigt. Åland spelar roll lokalt, nationellt, i Norden och internationellt.
När det handlar om själva jobbet är Åland långt ifrån någon blind fläck för Heidi Grandell-Sonck. Under sex somrar för ett tag sedan sommarjobbade hon på Ålands radios redaktion och kunde med egna ögon och öron lära känna samhället. Som när man under ett morgonmöte kastade pil på den åländska kartan och hon plötsligt befann sig i Pålsböle med uppdraget att berätta för alla lyssnare vad som hände där.
– Jag åkte runt i ösregnet och hamnade plötsligt på trappan hemma hos operasångaren Jenny Carlstedt (som du för övrigt kan läsa mer om på annan plats i denna tidning; reds anm). Sådant är Åland.
Eller reportaget om den gamla spetälskekolonin på Gloskär (Föglö), en hemsk tid i den åländska historien.
– Då knackade jag dörr på Föglö och fick ta del av gamla brev som skickats vilket resulterade i ett fantastiskt reportage.
Som journalist och reporter minns såklart Grandell-Sonck också ett scoop hon rattade som handlade om strejk och usla arbetsförhållanden på det spanska varvet Astilleros de Sevilla som byggde det som skulle bli Viking ADCC men som aldrig förverkligades på grund av varvets konkurs.
– Dåvarande vd Nils-Erik Eklund var inte glad då jag ringde och bad om kommentarer kring det som pågick på varvet, minns hon.
Att jobba som reporter och publicist på Åland är alltså långt ifrån trist, dagarna pendlar mellan mindre och större nyheter; alla viktiga. Till det ska också läggas att en journalist på Åland faktiskt kan göra stor skillnad i vardagen för väldigt många.
– Åland är hanterbart på ett alldeles fenomenalt sätt; litet och stort samtidigt. Åland spelar roll lokalt, nationellt, i Norden och internationellt. Jag gillar åländskheten och den geografiska avgränsningen som gör allt väldigt tydligt.
Vi tar skepsisen och kritiken på största allvar men är själva inte särskilt bekymrade över att jobba ihop.
Att Heidi Grandell-Sonck blev journalist var inte självklart från början. Hon tänkte egentligen bli människorättsjurist men insåg efterhand att hennes ”sätesmuskler inte var tillräckligt starka”, alltså stillasittande var inget alternativ. Visst, en journalist ska också ha tålamod men på ett annat sätt.
– Så jag sökte till Soc & Kom i en slags B-plan och insåg snabbt att jag hittat hem.
Inte heller detta kom som en väldig överraskning efter att Heidi jobbat som barnprogramledare sedan gymnasiet och lärt känna en hel del folk i branschen längs med vägen.
– Det var ju i rätt stor utsträckning samma personer på högskolan som i korridorerna på Yle.
Vad är det bästa med att vara journalist? – Såklart att berätta något som andra inte känner till. Och som chef att se reportrar växa. Bäst är det när någon kommer hem från en intervju med vetskapen att den intervjuade sagt exakt det som behövdes för storyn. Då highfivar vi.
I samma mening uttrycker Heidi också sin kärlek till själva yrkestiteln reporter som kommer från franskan och betyder ungefär bära med sig.
– Världens kanske finaste yrke, jag älskar ordet reporter. Min respekt för journalistyrket och det starka reportaget är enorm och uppdraget att nyansera världen och samhället livsviktigt. Särskilt i dag med tanke på all information är det extra viktigt att försöka peka på det som är relevant.
Du och din make Fredrik Sonck tar nu över ledningen av Ålands radio och olyckskorparna kraxar vilt. Vad tror du om att jobba med Fredrik?
– Jag förstår kritiken mot upplägget och att det väcker känslor och oro inför hur oberoende vi kan vara gentemot varandra och den politiskt tillsatta styrelsen. Det finns inte mycket jag kan säga för att lugna dem som oroar sig och det är också sant att vi aldrig tidigare jobbat tillsammans på det här sättet med att leda en redaktion. Vi kan bara bevisa att vi klarar det genom att i praktiken jobba på ett sådant sätt att vi vinner förtroende, säger Grandell-Sonck.
Det handlar om olika dimensioner – radions ställning som public service, fri från bindningar, får aldrig naggas i kanterna samtidigt som Heidi och Fredrik ska lyckas jobba tillsammans som par.
– Vi tar skepsisen och kritiken på största allvar men är själva inte särskilt bekymrade över att jobba ihop. Arbete och kärlek är trots allt olika saker. Och nej, vi ska inte löneförhandla med varandra!
Radions redaktion har inte riktigt varit fri från konflikter över tid. Hur tänker ni bringa reda i allt?
– Vi har såklart tänkt igenom också det men det vill jag först ta med personalen och redaktionen, inte Ålands Handel. Vi träffade de som jobbar där under höstlovet och jag vet att alla i personalen vill att radion ska vara en bra arbetsplats. Nu behövs arbetsro och framtidstro, vi ska se till att båda delarna blir verklighet.
Hur kommer vi lyssnare att märka den nya ledningen?
– Inte så mycket till att börja med, men efter hand tror jag vi ska bli aktivare i det dagliga, mer livesändningar, fler egna nyheter. Men igen, jag vill inte trampa någon på tårna innan jag börjar, fast…
Fast?
– Jag kommer inte att släppa mitt kall som grävande journalist och samma gäller för Fredrik när det handlar om kulturbevakning, tror jag.
Den åländska debatten kan ibland vara rätt tuff, särskilt på sociala medier.
– Och det är väl bra! Jag har varit medlem i Säg vad du vill Åland på Facebook i flera år. Jag tycker det är bra att folk säger sin mening, även när jag inte håller med.
Informera, utbilda, underhålla var grunden för BBC i tiderna. Håller det fortfarande?
– Ja, absolut, jag tror vi har alla möjligheter att förädla public service ännu mer än i dag!
På Åland är public service extremt viktigt med tanke på att de båda dagliga tidningarna kontrolleras av samma ägare. Kan vi räkna med tydligare bevakning av näringslivet framöver från radions sida?
– Ja, vi ska både konkurrera mer och sätta mer fokus och kraft på att bevaka näringslivet.
Vilka är dina egna favoritnyhetskanaler?
– I nuläge betar jag mig igenom Yle, Helsingin Sanomat, SVT, Sveriges radio samt BBC och CNN, men sedan ett par månader tillbaka också Ålands radio, Nyan och ÅT.
När du inte jobbar, vad gör du då?
– Hmmm, jag jobbar nog ganska mycket, just nu minst ett kvällspass och en söndag varje vecka. Jag vill nog gärna komma ner till en lite mer normal arbetstid, det tycker jag en chef ska göra, för att vara ett exempel för andra. När jag får tid sjunger jag i kör, tycker om att sitta och prata, jag är vinterbadare och har gått med i en bokklubb.
Vilken är boken just nu?
– Arvejord av Maria Turtschaninoff, fast jag har inte riktigt hunnit börja än.
Detta med tiden är en bonus för paret Heidi och Fredrik när de installerat sig i Mariehamn. Då är det fem minuter till jobbet istället för 30, som i Helsingfors.
– Det ser jag också fram emot, det blir mer cykel och fler promenader på Åland!
Flyttar till Åland
Journalisten Heidi Grandell-Sonck flyttar till Åland med sin familj för att börja som redaktionschef för Ålands radio. Med i flytten kommer tre barn samt maken Fredrick Sonck som tar över som vd och kulturreporter på radion.
