Bli bäst på att sälja

Att sälja är att bygga en relation baserad på både känslor och logik. Därför gäller det för den goda säljaren att vara positiv, transparent och uppriktig, men också att se till att stänga affären. Som fastighetsmäklare har Tomas Lyyski mer erfarenhet av sälj än många andra.

Hela livet är sälj. Åtminstone om du frågar Tomas Lyyski, redan som barn en flitig julkalenderförsäljare i grannskapet och idag mannen och mäklaren bakom framgångsrika Lyyski Fastigheter.
– Du säljer in att ditt barn ska lägga sig klockan nio istället för elva på grund av matteprovet imorgon. Din fru säljer in till dig att ni ska åka på resa istället för att stanna hemma i påsk. En läkare som gjort en lyckad operation måste sälja in till patienten, att för att vi inte ska behöva ses igen så måste du sluta röka eller kanske motionera mer, säger Tomas.
– Allt det här är säljande i någon form. Man vill aldrig pracka på sin kund något som den inte vill ha. Det gäller att skapa värde, att hjälpa någon bli av med ett problem eller göra rätt val, säger Tomas.

I mina ögon kan du inte jobba på restaurang om du inte har smakat på maten och inte köra Mercedes om du säljer Lamborghini.

 De allra flesta köpbeslut som fattas här i världen baseras på känslor, medan själva affären måste stängas med logik, menar han.
– Jag resonerar som så att säljandet är 90 procent av arbetet, man visar fina bilder, gör reklam, förklarar sig i välskriven text och liknande. Men faktum är att allt det här står för noll procent av dina intäkter. Att stänga en affär upptar kanske tio procent av din arbetstid, men ger 100 procent av dina intäkter.
– Jag tycker att alla som jobbar med sälj borde göra 2023 till året då de utmanar sitt sätt att arbeta åtminstone lite grann, säger Tomas.

Tio tips från Tomas Lyyski

1. Våga vara såld på dig själv

Tro på din egen produkt och tjänst. Förvånansvärt många säljande människor står inte för sin grej. I mina ögon kan du inte jobba på restaurang om du inte har smakat på maten och inte köra Mercedes om du säljer Lamborghini. Du ska tro på din produkt så mycket att du banne mig är beredd att gå i skuld för den.

2. Träna på att ta ett nej

Var inte rädd för att få nej – mer än en gång. Nej är inte farligt. Att hantera nej är som en muskel i kroppen som du kan träna upp.

3. Håll i säljandet

Kom ihåg att det är du som ska sälja produkten till din kund, det är inte kunden som ska sälja sitt beslut att INTE köpa till dig.

4. Be om avslutet

En rättfram fråga gör mycket för konversationen. I mitt fall som mäklare till exempel rakt och direkt ”vill ni köpa det här huset?”

5. Lyssna

Lyssna noggrant och selektivt. Folk säger gärna att det är fel på produkten fast det handlar om pengarna eller tvärtom. Försök utröna var skon egentligen klämmer.

6. Ta ett steg till

Våga gå utanför din egen bekvämlighetszon. Nästan alla säljare har någon gång kommit hem och tänkt att jag borde ha ställt den där raka frågan, jag borde ha tagit ett steg framåt. När du känner att det blir liiite obekvämt, gå ett steg till.

7. Se till att få svar

Ställ frågor, men framför allt – se till att få svar. Du kan inte hjälpa din kund om du bara slänger ur dig frågor men inte väntar på svar.

8. Pengar/värde

Kom ihåg skillnaden mellan pengar och värde. Det är värdet som är viktigt. Sätt rätt produkt framför rätt person så handlar det nästan aldrig om pengarna. Människor köper när de verkligen vill ha.

9. Nollalternativet

Ställ kunden inför ground zero – vad händer om du INTE agerar nu? Om du till exempel inte byter bostad? Kunden har förstås en anledning till att processen har påbörjats, något problem som behöver lösas. Hjälp dem att hitta tillbaka till varför de ville agera från första början.

10. Utbilda dig

Utbilda och fortbilda dig inom sälj. Att bli en bra säljare är ingen medfödd egenskap och idag finns det enormt mycket hjälp, inspiration och verktyg att tillgå. Det må vara en klyscha att säga, men du blir faktiskt aldrig fullärd.

Förvandla dina kvadratmeter till euro

Funderar du på att sälja ditt hus eller din lägenhet? Hos oss träffar du auktoriserade mäklare som diskuterar, förhandlar har svar på tal och på riktigt vet hur du ror iland en grymt bra affär. 

lyyski.ax >>

Ålands Handel

Ålands Handel

Fler artiklar

Det var alla artiklar.