Turismföretagaren som brinner för landsbygden och vågar vägra juli

Henna-Mari Koski är turismföretagaren som brinner för hållbarhet, som vägrar ordna resor i juli och som tror att besökare blir nöjdare om de får göra lite nytta under semestern.


– De får jättefina upplevelser samtidigt som destinationen vinner på det, säger hon.

För åtta år sedan flyttade Tammerforsfödda Henna-Mari till Åland för att plugga Hospitality Management vid Högskolan på Åland. Medan hon studerade till restonom passade hon också på att flacka hon runt mellan Grönland, Färöarna, Nordnorge, Helsingfors och Kroatien, innan kärleken avgjorde och hon slog ned bopålarna i Saltvik Kvarnbo.

2019 började hon planera den egna turismverksamheten Åland Expeditions och tre dagar innan coronaviruset fick Finlands regering att utlysa undantagstillstånd kom tillståndet för resebyråverksamhet från landskapsregeringen.
– Tajmingen kunde inte bli bättre, säger Henna-Mari med ett skratt.

Men vid närmare eftertanke var det inte så dumt att starta företag precis när pandemin slog till. Henna-Mari fick tid att planera verksamheten, jobba med tjänsteutveckling, testa koncept och knyta kontakter med samarbetspartners. Därmed visste hon exakt vad hon ville erbjuda och vad som gjorde hennes verksamhet unik när det var dags att välkomna de första besökarna.
Pionjär inom ridresor

Åland Expeditions erbjuder främst ridresor, naturskyddsresor, pilgrimsvandringar och mathantverksresor.

– Jag brukar säga att ridresorna är min förstfödde. Det var dem jag började med och de är min stora stolthet. Jag tyckte det var konstigt att ingen ordnade paketridresor till Åland då vi har sådana fantastiska möjligheter här, nu är jag pionjär inom området, säger Henna-Mari.

Att ordna ridresor till Åland som har ungefär 1.000 hästar och ungefär 1.001 vackra platser att rida på låter självklart. Men det som kännetecknar riktigt bra idéer är ofta att de framstår som fullständigt självklara när någon väl har kläckt dem.

Ridresorna ordnar Henna-Mari tillsammans med Cecilia Nuri som driver islandshäststallet Ribacka Gård i Sund. Konceptet är att ta sig runt på landsbygden till häst, uppleva vacker natur, intressanta besöksmål och fantastiskt mathantverk, samtidigt som gästerna får vänner för livet.

– Jag följer själv med som guide och jag känner en stark samhörighet med kunderna. De är hästentusiaster precis som jag. Vi blir vänner och håller kontakten även efter att de lämnat Åland.

Du ordnar också naturskyddsresor. Vad innebär det?
– Jag vill ägna mig åt hållbar turism. Jag avskyr egentligen tanken på att vi alltid måste skapa eller bygga något nytt bara för att locka turister till Åland, när det redan finns så mycket här som de kan uppleva. Jag tycker också vi ska sluta fråga vad turisterna kan få ut av Åland och i stället fråga vad turisterna kan ge Åland. Ett exempel är mitt samarbete med föreningen Ådans vänner. Mina kunder får följa med dem och hjälpa dem att rädda ådor. Det är en jättefin upplevelse för besökarna, samtidigt som de gör en viktig insats för fåglarna, säger Henna-Mari.

Att locka turister med volontärarbete är bara ett exempel på hur Henna-Mari skapar något nytt genom att ta det traditionella tankesättet och göra precis tvärtom, en egenskap som ofta kännetecknar entreprenörer. Hennes företag erbjuder paketresor till Åland elva månader i året, förutom i juli.

Är inte det lite som att jobba som jultomte men vägra jobba i december?
– Jag gillar inte alls idén med att alla turister ska komma hit just i juli. Jag vill att de småföretagare jag samarbetar med ska ha stabila inkomster under en större del av året och att de ska slippa jobba ihjäl sig under en kort men jättestressig period. Dessutom kräver de resor jag ordnar ett lugn. Om du är på en rid-, pilgrims- eller naturskyddsresa vill du inte att det ska krylla av folk överallt, och då passar egentligen juli ganska dåligt.

Hittills har Åland Expeditions främst hämtat kunder från det finländska fastlandet men i framtiden ser Henna-Mari även Sverige som en viktig marknad. Däremot tänker hon inte lägga några större resurser på att locka långväga gäster till Åland. Visst, om någon vill flyga över halva jordklotet för att komma till Åland och rida tackar hon förstås inte nej, men hon brinner i första hand för närturism.

Samtidigt som Åland har fantastiska förutsättningar för att locka turister är hon noga med att inget säljer sig självt. Det gäller att skapa en produkt som är lätt att sälja och sedan på olika sätt nå de verkliga entusiasterna som är villiga att betala för den.

– Med lite service design och produktifiering har vi fantastiska möjligheter att skapa i princip vad som helst på Åland. Det finns massor med exempel på människor som tänker utanför boxen på Åland – bara i Kvarnbo har vi allt från vinsmedjor till punkpoesi och chiliodlingar – men det som saknas är ofta just service design och att skapa bra så kallade sales funnels. I korthet att skapa bra produkter och tjänster som är lätta att sälja och som det finns en story bakom, säger Henna-Mari och fortsätter:

– I min egen säljprocess arbetar jag massor med olika influencer-samarbeten och så kallad cold calling, där jag helt enkelt ringer upp entusiaster och säljer in mina tjänster. Jag kontaktade till exempel ett ostsällskap för att erbjuda dem en matresa. Då hade jag läst på så jag visste exakt vilka aktiviteter de tyckte om och så erbjöd jag dem precis det de gillade. Såklart bokade de en resa. Att bara lägga upp en bild på Facebook eller Instagram och hoppas på det bästa hjälper i princip ingenting.

Vad får dig att tycka att ditt företagande är roligt?
– Människorna jag träffar, vilket kanske är lite konstigt eftersom jag egentligen är lite introvert. Men jag, mina samarbetspartners och våra kunder har ett gemensamt mål och när vi jobbar mot det så blir vi vänner. Det får jag kraft av.

Och framtiden då?
– Om ridresorna, naturskyddsresorna och pilgrimsresorna alla går runt så är jag nöjd. Sedan vill jag gärna jobba mer med produktifiering och att hjälpa andra företag med det. Jag är en mångsysslare som drömmer om att ha flera företag i framtiden, eller att vara styrelsemedlem i flera företag. Åland vimlar ju av mångsysslare, så jag känner mig hemma här.

 

Fredrik Rosenqvist

Fredrik Rosenqvist

Fler artiklar

Det var alla artiklar.