Zheng Zhu startar skrädderi i hemmet

Att flytta till Åland är lätt men att lära sig svenska mer utmanande. Det vet skräddaren Zheng Zhu som nyligen flyttat hit från Kina och nu startat eget företag i hemmet i Västernäs. Hustrun Yanhua Chen assisterar därför i kontakterna med kunder.

 

Inflyttningen till Åland har varit stor under de senaste tjugo åren. Många kommer hit för att arbeta medan andra väljer att starta egna företag. I dag hälsar vi på hos Zheng Zhu som flyttat till Mariehamn från en medelstor stad i sydöstra Kina, Fuzhou. Han är skräddare och har nu startat egna företaget Z Skrädderi & Försäljning med målet att utveckla såväl skräddarsidan som försäljningen och samtidigt kunna jobba flexibelt och vara hemma med barnet när hustrun Yanhua Chen jobbar som sjukskötare på Oasen.
Z Skrädderi & Försäljning erbjuder ”allt när det gäller sömnad; ändringar, lagningar och reparationer”. Verksamheten är bred och inkluderar vardagskläder, båtkapell, möbler och allt däremellan.
– Min pappa är professionell skräddare och hade en butik där fick man måttbeställa kläder, jag lärde mig allt det från det att jag var liten. Efter det har jag jobbat över tio år på olika klädfabriker, säger Zheng Zhu.
Att Zheng Zhu hamnat i Mariehamn är hustrun Yanhua Chens förtjänst. Hon har jobbat många år som sjukskötare på Åland. När paret sedan gifte sig blev valet enkelt. Zheng Zhu gillade idén att bo i en liten stad med vacker miljö och bestämde sig för att flytta till Åland.
Just nu jobbar Zheng Zhu inte bara med att bygga upp företaget och hitta kunder. Han kämpar också hårt med att lära sig svenska vilket kan vara lite knepigt. Under tiden som det pågår hjälper hustrun Yanhua Chen till med kundkontakterna.
Ett annat problem för ett nytt företag är marknadsföringen, att synas bland alla andra. Därför är en artikel som till exempel denna i Ålands Handel värdefull.
Liksom alla andra nya företagare brottas Zheng Zhu med om det är viktigare att koncentrera sig på en enda sak eller om man ska erbjuda mer. Just nu är det stort fokus på skrädderirörelsen men inte bara.
– Vi är också redo att samarbeta med andra företag och jobbar gärna med stora beställningar som vi kan hantera till förmånliga priser, till exempel när det gäller arbetskläder, säger Zheng Zhu.

 

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Jörgen Pettersson

Från kneget till eget

Efter ett yrkesliv som anställda tog Camilla Jensen och Christa Silvander steget. I somras köpte de aktierna i Träningsverket och står nu på egna ben

LÄS ARTIKELN
Det var alla artiklar.