Visst är det spännande när nya butiker startar, men är det inte ännu mer intressant med de som finns kvar? Som en Torggatans stöttepelare och en bro mellan generationer av jeansälskare har Zic Zac Butiken i över 50 år hittat just det mode som folk önskar sig för säsongen. Så har det varit sedan 1971, och nu smyger två nya döttrar långsamt in i bolaget.
– Visst har det svajat. Men frågar du just idag så säger jag ja, vi finns kvar om tio år. Faktum är att vi flyttar in i nya Telegrafen till jul, säger Lina Karlsson.
Efter 50-talets rock n´roll- och 60-talets hippiekultur hade tonåringen etablerat sig världen över som kundgrupp och gjort musik och mode till sina allra starkaste uttryckssätt. Mariehamn anno 1971 befann sig i en brytningstid med ekonomiskt uppsving och ökande turism. Och bakom kassan på nyöppnade Tonårsbutiken på Skarpansvägen hittade man Britt-Marie och Nisse Lundberg, som startade eget precis när blå denim blivit själva kärnan i ungdomskulturen.
– Vi hade börjat med en dam- och tonårsavdelning på Zeipels då, men vi kände att det var inte tillräckligt, ungdomsmodet var i ropet och skulle bli väldigt starkt. Så Nisse och jag åkte till Åbo med mamma och pappa och tittade på ungdomsbutiker, och fick kontakt med två killar som hade samma grundmodell som Gul&Blå, jeans med låg midja, breda hällor, smala över låret och med utsvängda ben, jag tror att märket hette Klondike. Vi fick dem till butiken och det blev succé, vi hade väntelistor på byxorna redan innan de kom in, säger Britt-Marie.
Hur såg modelivet ut på Åland då?
– Från 1960-talet då det hände absolut ingenting så började det förändras lite. Man kunde plötsligt gå klädd i jeans på dans och så kom unisexmodet med overallerna, och Sixten Herrgård som förebild. Det var ganska färgstarkt med mönstrade jackor och färgglada strumpbyxor.
Tonårsbutiken blev snabbt mer än bara en butik, det blev en samlingspunkt där folk gärna satt och hängde i soffan som Britt-Marie och Nisse hade byggt framför fönstret. Fem år senare gick flyttlasset till Torggatan och soffan följde med. Då hade även Suzanne och Bengt, Britt-Maries syster och Nisses bror, ett par år tidigare flyttat från Stockholm och börjat engagera sig i butiken. Suzanne minns 1970-talsmodet som mycket mer trendkänsligt:
![](https://handel.ax/wp-content/uploads/2023/10/ziczac3.jpg)
– Det kom en ny stil varje säsong och då skulle ALLA ha samma. Vi hade ett finskt märke som hette Falmers som gjorde bland annat manchesterbyxor som vi sålde väldigt mycket av. Och så var vi tidiga med Levi’s som blev väldigt populärt.
I och med flytten 1976 bytte Tonårsbutiken namn till Zic Zac Butiken och landade i den lokal där den än idag finns kvar.
![](https://handel.ax/wp-content/uploads/2023/10/IMG_6035-1.jpg)
Tonårsbutiken blev snabbt mer än bara en butik, det blev en samlingspunkt där folk gärna satt och hängde i soffan som Britt-Marie och Nisse hade byggt framför fönstret.
Klipp till augusti 2023. Levi’s 501:or har nyligen firat 150 år och är trendigare än någonsin. Sommarens storsäljare blev en uppsättning brokiga långkjolar, som hämtade från 1970-talet. Och det tidiga nollnolltalets lågt skurna velourbyxor från Juicy Couture har nyligen återvänt till Mariehamn och hyllorna på Zic Zac Butiken.
– Det är Lina. Hon är helt otrolig med sin magkänsla för vad som kommer att sälja. Jag sa absolut nej till Juicy Couture och var mycket tveksam till långkjolarna. Men lyckligtvis har hon lärt sig att inte alltid lyssna på mig, säger Inger Karlsson som 42 år tidigare sökte jobb hos Suzanne och Britt-Marie och numera äger butiken tillsammans med döttrarna Lina och Elin.
Rollfördelningen i familjen Karlsson är tydlig. Lina håller örat mot marken, fingret i luften och har koll på vad som är på kommande. Dessutom tar hon gärna på sig chefshatten vid behov.
Elin är den peppiga optimisten som försäkrar att allt kommer att gå bra. Hon är även den med mest tålamod och får således ansvara för införtullningarna. Och Inger …
– Ja vad gör jag egentligen…? frågar hon sig.
– Du tar ju hand om all ekonomi, säger Lina.
– Ja det gör jag. Och så ser jag det också som en styrka att jag har vågat stå åt sidan och släppa fram Elin och Lina. Att jag inte har blivit nån bromskloss för dem.
Vad är det bästa med att driva företag med familjen?
– Att vi har så kul. Vi känner varandra så väl. Det är väl fördelen med familjen, att man kan bli jättearg och sen snabbt glad igen. Man blir liksom inte ovänner för evigt, säger Lina.
![](https://handel.ax/wp-content/uploads/2023/10/ziczac2-1024x756.jpg)
Zic Zac Butikens 75 kvadratmetrar rymmer just nu ungefär 40 varumärken, allt från festklänningar, ytterplagg och stickat till solglasögon, skor och smycken. Men kulissen är ändå alltid blå denim.
Vad är det som gör att jeans håller genom decennier, eller ska vi rent av säga århundraden?
– Jeans är gångbart. Ibland är det supertrendigt, men samtidigt har ju gubbarna på 85 kvar sina. Vissa arbetar i dem, andra klär upp dem med kavaj och klackar. Bebisar har jeans … varenda människa har ju faktiskt jeans, säger Lina.
Just nu har jeansmidjan krupit neråt igen och trosorna ska vara extremt högt skurna och uppdragna långt över byxlinningen – en trend som fötts på TikTok, där modet faktiskt i mångt och mycket skapas idag. Och det är inte alltid lätt att hänga med:
– Vi köper oftast in vårt sortiment ett halvår på förhand medan trender idag kan skapas över en natt, säger Lina.
– Det är fascinerande, nästan lite skrämmande, vilken makt alla influencers har över modet. Har man sett en influencer bära ett specifikt plagg så vill man ha exakt samma, det går absolut inte med ett likadant plagg från något annat märke.
Är ålänningar väldigt trendiga eller lite mer försiktiga?
– Ibland har vi kanske varit lite tidiga med någon typ av mode. Men många är nog väldigt medvetna och numera vågar folk lite mer också. Modet ser ut så, att det ska vara rätt individuellt, man ska ha sin egen stil.
Det är kanske vår lycka att det faktiskt är väldigt svårt att köpa just jeans online.
Inger Karlsson
Hur ser ni på konkurrensen mellan butikerna i stan?
– Jag minns när KappAhl öppnade inne i Mariehamn och det fanns en stor oro bland butiksägarna i stan, hur det skulle påverka. Men vet du, vår omsättning steg. Alla butiker i Mariehamn behöver varandra, och vi har även lärt oss att leva med Maxinge. Vår konkurrens har nog snarare varit Stockholmsshoppingen, och ju större utbud vi har här, desto färre känner nog behovet av att åka bort och shoppa, säger Inger.
– Jag tycker också att det finns en artighet sinsemellan. Jag har blivit uppringd av en butiksinnehavare som frågade om vi hade ett visst märke och när jag sa nej, så konstaterade han att då kan vi ta in det.
Och hur ser ni på konkurrensen med näthandeln?
– Det är kanske vår lycka att det faktiskt är väldigt svårt att köpa just jeans online. Och en fördel med näthandeln är att folk numera har tid att vänta. Om vi inte har en särskild storlek hemma så har folk inga problem med att vänta en vecka tills vi kan få hem den.
Hur ser Zic Zac Butiken ut om tio år? Finns ni kvar?
– Jadu, det är ju högst osäkert vad som händer med det här huset. Här har hotats med rivning så länge som jag minns, säger Lina.
– Vi har funderat så mycket, det var inte alls länge sedan vi planerade att lägga av. Men nu så skulle jag säga att ja, vi finns kvar om tio år. Vi flyttar ju faktiskt in i nya Telegrafen till jul.