I slutet av pandemin beslöt sig stockholmaren André Schill att tillsammans med sambon Jenny och två barn lämna storstaden och flytta till Åland. Två månader efter första besöket stod de där med en nyinköpt tomt och i vår flyttar de in i sitt nybyggda hus nära Mariehamn.
– Alla har varit fantastiska och välkomnande på Åland, säger Schill.
Att valet föll på Åland var ett resultat av tillfälligheter, precis som så mycket annat här i livet. André Schill och sambon Jenny bodde i den oftast idylliska förorten Stuvsta söder om Stockholm och betraktade med växande oro hur den tidigare så självklara tryggheten började rämna. Sådant kunde de ta som ensamma men med två små barn i familjen förändras perspektivet.
– Vi insåg att vi ville mer för våra barn, de har rätt att växa upp i en omgivning som är trygg och tillåtande, säger André Schill.
De större städerna i Sverige var inget alternativ och att kombinera flytt med att bibehålla det egna språket var en bonus.
En sommardag 2021 stod så stjärnorna rätt. På ett Facebook-inlägg såg André Schill att en vän sedan tidigare lämnat Stockholm och flyttat till Åland.
– Han bjöd in folk att komma och hälsa på och kolla hur de har det och vi hade en vecka semester kvar och tog chansen, säger Schill.
Två månader senare hade vi köpt tomt på Möckelö Strand och i vår flyttar vi in i vårt nybyggda hus.
Bilen packades och en färjetur senare körde de i land. Under detta första Ålandsbesök bodde familjen på bed & breakfast i Eckerö men insåg snabbt att flyttningsfröet var sått och börjat gro och sedan gick det snabbt.
– Två månader senare hade vi köpt tomt på Möckelö Strand och i vår flyttar vi in i vårt nybyggda hus, säger Schill och krossar effektivt myten om att det skulle vara svårt för icke-ålänningar att köpa mark på Åland.
Innan man bestämde sig för Jomala granskade André Schill fastighetsmarknaden på Åland som prismässigt ligger långt under den svenska. Enda kravet var att fastigheten måste ligga på detaljplanerat område för att vara köpbar för någon utan hembygdsrätt. Detta är sällan något problem, det finns gott om tomter på sådana platser.
– Visst fanns det olika alternativ men eftersom vi ville bygga eget fastnade vi till sist för en tomt på Möckelö Strand, avståndet till Mariehamn var avgörande.
När köpet var avklarat vidtog förberedelserna med själva bygget och med hjälp av en åländsk byggfirma handlar det nu om veckor innan paret André och Jenny flyttar in i sitt nya liv, på riktigt.
André Schill är noga med att man inte valt att ”fly från Sverige” utan snarare valt Åland för att barnen skulle komma i åtnjutande av en bra skola, frisk miljö, självklar trygghet och kunna göra allt på svenska.
– Detta matchade våra preferenser väl. Flytten till Åland innefattar mer än bara byte av boningsort. För sambon Jenny handlar det om att vända upp och ner på hela tillvaron. Som ekonom har hon i Sverige arbetat som ekonomichef på olika koncerner men alltid närt hoppet att göra något helt annat.
– Hon tog chansen när vi flyttade och studerar nu till sjukskötare vid Högskolan på Åland och trivs som fisken med att tillbringa dagarna med likasinnade. Jennys önskan om att en dag bli barnmorska blir mer verklig för var dag, säger André Schill.
Fakta - ÅLAND LIVING
Allt fler väljer att flytta till Åland och ta jobbet med sig. Antingen som distansarbetare eller företagare. Kanske nåt för dig?
Bo och jobba i världens vackraste skärgård, med mer tid till allt du vill göra! Med högklassiga internetuppkopplingar och smidiga kommunikationer kan du hålla kontakt med hela världen från Åland.
Kontakta Åland Living så guidar vi dig rätt i starten. På www.alandliving.ax finns allt du behöver veta. Och våra kontaktuppgifter förstås!
Polisen, ämbetshuset, banken, S-Market och så vidare, varje människa vi mött har typ sagt ”Vad roligt, ska ni flytta hit? Välkomna!”
Den minsta förändringen, hittills, har kanske han själv gjort. Pandemin var bidragande till att se på distansarbete som ett faktiskt alternativ. Schill är data- och analysexpert som hjälper B2C-företag att bli mer effektiva i sin marknadsföring genom datadrivna kund- och marknadsinsikter.
– Att kunna hjälpa företag, organisationer och regioner att bli mer relevanta i sin kommunikation med smart data och analyser är något jag brinner för och att kunna göra detta på distans har varit avgörande i valet att flytta från Stockholm.
För stockholmsbaserade data- och analysföretaget InsightOne var det en självklarhet att främja nya tidens hybridarbete.
– Jag tog tidigt upp möjligheten att arbeta på distans från Åland och fick klartecken med förbehållet att jag måste kunna vara tillgänglig för möten och kundträffar när det behövs.
Detta var från början absolut inget problem men när Rosella försvann mellan Mariehamn och Kapellskär blev det kärvare och nu jobbar André vecka-vecka i Stockholm. Därför lyfter han gärna nödvändigheten att kunna erbjuda någon form av pendlingsmöjligheter från Åland.
– Jag vet att det finns oerhört många i Sverige som gärna skulle göra likadant som vi men det förutsätter att resemöjligheterna måste vara bättre, säger han.
Det är ett rätt stort steg att lämna storstaden och flytta till Åland, att lämna ett land för ett annat. Inte minst är välkomnandet på den nya platsen betydelsefullt och där är det högsta betyg på alla fronter:
– Alla har varit väldigt vänliga och tillmötesgående vart vi än kommit. Polisen, ämbetshuset, banken, S-Market och så vidare, varje människa vi mött har typ sagt ”Vad roligt, ska ni flytta hit? Välkomna!”
Stärkta av allt detta tycker André Schill att Åland borde försöka ännu hårdare i arbetet med att växa genom att locka fler svenska att ta steget.
– Det finns en stor marknad och mycket att göra. Åland kunde till exempel bli en slags digital hub för hela Skandinavien men då gäller det att marknadsföra det till rätt målgrupp i de rätta kanalerna.
Finns det då något som André Schill saknar efter flytten? Absolut. Närheten till Nya Söderstadion där favoriten Hammarby håller till. Säsongsbiljetten han haft i många år blir helt enkelt lite mindre använd.