Här hittar du billigaste matkassen

Inte på många år

har någon större prisjämförelse gjorts på Åland. Då genomförde en inspektör vid Statens ämbetshus på Åland, med någorlunda regelbundenhet, prisjämförelser bland matvarubutiker. Dessa undersökningar blev både hyllade och utskällda. Konsumenterna uppskattade dem medan köpmännen i stort sett alltid fokuserade på bristerna och lyfte orättvisorna i matkorgens urval. Det ska därför sägas direkt – det är inte enkelt att hitta exakt likadana produkter i de olika butikerna. Ändå måste det göras av ett enkelt skäl – konkurrens är bra.

Detta lyfter Statens ämbetsverk fortfarande på sin officiella hemsida. Där konstateras, rätt rimligt, att prisjämförelser hjälper konsumenter göra de rätta valen:

”Konsumenterna har haft svårt att begripa att priset på en och samma produkt i dag kan variera kraftigt från en affär till en annan och i en affär från en dag till en annan”, skriver ämbetsverket.

Målet med varje prisjämförelse är, enligt samma hemsida, att informera ålänningarna om:

  • priserna på förnödenheterna.
  • prisvariationerna mellan olika affärer.
  • prisnivån i affärerna samt omfattning och tillgång i fråga om varusortiment.

Statens ämbetsverk förklarar också vad som gäller för butiker när det handlar om information och kommunikation:

”Varor och tjänster kan prissättas fritt. Därför är det viktigt att konsumenterna samtidigt erbjuds klar och tydlig prisinformation. Konsumenterna bör snabbt och lätt kunna skapa sig en bild av priserna på varor och tjänster för att kunna överväga sitt köpbeslut.”

Det är många år sedan den senaste prisjämförelsen på Åland trots att vi konsumenter vore betjänta av sådana i mycket hög grad.

Fast allt det där är bara teori om övervakningen brister och när det gäller prisjämförelser är skillnaden mellan tänkt avsikt och genomförd verkstad enorm. Det är många år sedan den senaste prisjämförelsen på Åland trots att vi konsumenter vore betjänta av sådana i mycket hög grad. Vi lever i den högsta inflationen på fyrtio år och priserna har i det stora hela tredubblats sedan 1980-talet. På kort sikt blir det dessutom och mycket sannolikt betydligt mer snärjigt. Priset på energi driver upp alla andra priser och de som i sista änden får betala är vi konsumenter. Det finns alltså mycket pengar att spara på att göra de rätta valen.

Detta är bakgrunden till Ålands Handels stora prisundersökning som innefattar de fyra största matbutikerna i landskapet. S-Market är ”nykomlingen” som för elva år sedan tog sig in på marknaden som en del av finländska S-gruppen som dominerar hela Finland tillsammans med Kesko. Sparhallen är lågprisidén som från början 1981 utmanade hela etablissemanget och sedan dess har kommunicerat ”Vi gör Åland billigare”. Kantarellen och Mattssons hör till Mathias Eriksson Ab som representerar den andra jätten i Finland, Kesko.

Vår matkorg består av sexton olika produkter som, enligt oss, hör till basvaror i ett hushåll. Detta kan man såklart invända mot men vi tycker de ger en bra bild över sådant konsumenterna behöver. Vi har jämfört exakt likadana varor och då sådana inte var möjliga att hitta har vi valt så nära som är möjligt. Det kan såklart finnas skillnad i nyanser men de är så små att de inte inverkar på slutresultatet, enligt vår uppfattning.

En av utmaningarna när det handlar om att jämföra priser är att butikerna är flitiga användare av lockpriser. Det finns alltid olika specialerbjudanden som väldigt tydligt kommuniceras på butiksgolvet vilket tar fokus från de ”vanliga priserna” som vi söker i denna jämförelse. I prisjämförelsen som utfördes vecka 37 har vi bara inkluderat ordinarie priser på likadana produkter.

Resultatet av denna prisjämförelse framgår nedan. 

Prisjämförelse Åland - vecka 37 2022

potato_PNG98084

2 kg potatis Odlarringen

Totalpris

S-Market i Jomala säljer den billigaste matkassen bland de åländska matvarubutikerna. Sparhallen kommer in på en andra plats medan Kantarellen blir trea och Mattssons i Godby fyra.

Den dyraste kassen tingar alltså ett 4,95 procent högre pris. Räknat i pengar handlar det om 3,54 euro vilket kanske inte låter så mycket men tänker man sig 1.000 kunder per dag och 365 dagar per år handlar det snabbt om miljoner som gör stor skillnad i boksluten.

Läs mer i tidningen Ålands Handel

Hur går det egentligen för de tre stora aktörerna som hanterar merparten av våra inköp? Hur ser det ut med konkurrensen? Vart går pengarna och vem har högst lönsamhet?

Första veckan i oktober landar nästa nummer av Ålands Handel i din postlåda!

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson

Fler artiklar

Det var alla artiklar.