Sandra gör miljonaffärer på distans från Åland
Från hemmet i Kalmarnäs sköter Sandra Listherby miljonaffärer i Sverige. Vid sidan av det roadar hon familjens fyra barn, Jomala kommun och ser till att hitta tid för långdistanslöpning. Det är inga konstigheter.
– Vi är en helt vanlig familj med en ovanlig arbetssituation, säger hon.
Uppfödd i Bartsgårda, Finström, valde Sandra som då hette Andersson, att gå gymnasiet i Norrtälje för att sedan plugga vidare i textilhögskolan i Borås. Med ett starkt intresse för mode och kläder blev hon inköpare inom den internationella klädindustrin med bas i Stockholm och verksamhet överallt. I jobbet tillbringade hon ett och halvt år i Hong Kong med regelbundna besök i resten av Kina, en av stormakterna i modevärlden.
År 2006 träffade hon, via gemensamma bekanta, blivande livskamraten Carl-Johan Listherby, även han ålänning. I dag har det numera gifta paret fyra barn; Adeline, Astor, Otis och Atlas. Familjen lämnade Stockholm hösten 2017 för att bosätta sig i Carl-Johans föräldrahem på Kalmarnäs i Jomala.
– Åland hade alltid funnits i våra planer men blev verklighet först när vi hade tre barn och insåg att Stockholm inte var platsen vi ville att de skulle växa upp i, säger Sandra Listherby.
I samband med flytten tillbaka till Åland tog Sandra Listherby också farväl av modebranschen som hon utvecklat ett kluvet förhållande till.
– Jag älskar fortfarande mode men i hållbarhetsmening är branschen inte riktigt där den borde vara, särskilt inte fast fashion-delen som jag jobbade med.
Åland hade alltid funnits i våra planer men blev verklighet först när vi hade tre barn och insåg att Stockholm inte var platsen vi ville att de skulle växa upp i.
Den första tiden på Åland gick åt till att bo in sig och på nytt lära sig hur allt fungerar i samhället hon lämnat femton år tidigare. Jobbet som inköpare passade henne perfekt men arbetsplatserna var inte så många. Lösningen blev två vikariat på ÅHS och distansstudier i fördjupad offentlig upphandling. Detta ledde till nya uppdrag och sedan ett år tillbaka är Sandra Listherby konsult inom offentlig upphandling för Colligio, ett växande bolag med ett fyrtiotal anställda över hela Sverige – och på Åland. Här har hon dessutom sällskap av Victoria Backman, Mariehamn, som gör samma sak.
– Det är skoj att vi är två fast vi inte jobbar med samma projekt.
Att ägna sig åt offentlig upphandling kan låta fyrkantigt och kringgärdat av formalia, vilket det också är men inte bara.
– Som upphandlare måste man vara både kreativ och handlingskraftig och veta när det är läge att välja lägsta pris och när det är viktigare att fokusera på kvalitet och funktion, säger Sandra Listherby.
Colligio hör idag till de större aktörerna inom offentlig upphandling i Sverige och är en av huvudkonsulterna för både Stockholms stad, Göteborgs stad och flera andra myndigheter. Till arbetsuppgifterna kan höra att sy ihop lokalvård för kommunala fastighetsbolag, konsulter för entreprenad eller rigga förmånliga måltidstjänster för offentliga beställare. Eller något helt annat – verksamheten är bred och inkluderar allt från tidigt stöd, projektledning, konkurrensutsättning inom områden som varor, tjänster, IT, byggentreprenader, energi och så vidare.
Uppdragen är mångfacetterade och ställer höga krav på allmänbildning, noggrannhet och nyfikenhet.
– Det är jätteroligt att jobba med inköp och man lär sig otroligt mycket. Offentlig upphandling är styrt av lagstiftning men det finns också möjligheter att vara kreativ och det gillar jag. Man måste våga ta ut svängarna med målet att göra en god affär på alla plan.
Fakta - ÅLAND LIVING
Allt fler väljer att flytta till Åland och ta jobbet med sig. Antingen som distansarbetare eller företagare. Kanske nåt för dig?
Bo och jobba i världens vackraste skärgård, med mer tid till allt du vill göra! Med högklassiga internetuppkopplingar och smidiga kommunikationer kan du hålla kontakt med hela världen från Åland.
Kontakta Åland Living så guidar vi dig rätt i starten. På www.alandliving.ax finns allt du behöver veta. Och våra kontaktuppgifter förstås!
Till skillnad mot den modebransch Sandra Listherby valde att lämna handlar offentlig upphandling om mycket mer än utseende och känsla, i dag präglas i stort sett alla inköp av såväl miljömässig som social hållbarhet.
Att sitta på Åland och diskutera lösningar i Sverige är absolut ingen nackdel, tvärtom. Digitala möten hör till vardagen överallt och då spelar geografin mindre roll. De facto är det ibland till fördel att sticka ut.
– Jag har aldrig uppfattat det som negativt utan snarare som en icebreaker när man sitter och pratar och jag får berätta om Åland, säger Sandra Listherby.
Tack vare tidsskillnaden finns också fördelar med att vara snabbare på bollen, i vart fall på morgonen vilket Sandra Listherby drar nytta av.
– Jag börjar tidigt på morgonen och har fördel av det men på eftermiddagen märks det också att vi är en timme före, när det är eftermiddag för kollegorna börjar vi redan rusta med middagen.
Fördelarna med att jobba på distans är i varje fall väldigt mycket större än utmaningarna.
– Det är fantastiskt att vara hemma när barnen slutat skolan, vi har till exempel aldrig behövt använda oss av eftis och barnen kan gå kortare dagar på dagis. Här är någon alltid hemma vilket gör familjelivet både enklare och mer närvarande, säger Listherby.
Maken Carl-Johan Listherby lever ett liknande liv som filmskapare, regissör, illustratör och mycket mer i Stockholm, ofta på distans.
– Vi sitter båda hemma men i varsitt kontor, förklarar Sandra Listherby.