En ny generation har tagit över på Feja, där Elinda Fredman (vd) och Maria Saine (ordförande) tagit över majoritetsägare i det anrika städ- och inredningsföretaget, de är bokstavligen redo att gå långt.
Den ena är bra på människor, den andra på siffror och under den fem kilometer långa promenadvägen till jobbet bollar de bägge grannarna allt från små problem i vardagen till hur företaget ska ta nästa steg.
Generationsväxlingar kan vara knepiga historier. De sker ofta för sent och förbereds för dåligt, med följden att både bolag och människorna bakom springer rätt in i väggen.
På Feja har det varit precis tvärtom. Överlämningen har förberetts länge och de två unga kvinnorna som nu tar över bolaget sprudlar av energi, framtidshopp och positivism. Samtidigt som de förstås känner det som ett stort ansvar att ta över ett företag med en så framgångsrik historia.
Feja grundades av Kyösti Saine 1983, då som Ålands Företagshygien. Bolaget har alltid haft störst fokus på städning – i synnerhet åt företagskunder – men sedan man flyttade in i sina nya, stora lokaler i Möckelö har man adderat en större butik inriktad på heminredning och trädgård.
Elinda Fredman började jobba på Feja för drygt 25 år sedan. Och det som egentligen bara skulle bli ett sabbatsår och ett tillfälligt jobb, utvecklades med tiden till något betydligt mer beständigt.
– Redan kring 2000 eller 2001 fick jag frågan av Kyösti om jag ville komma med som delägare. För mig var det ett stort beslut – det rörde sig om mycket pengar och jag höll dessutom precis på att bygga hus. Men Kyösti övertygade mig, och jag antar att det handlade om att han ville försäkra sig om att jag blev kvar och på så sätt säkrade bolagets framtid. Efter det har jag köpt aktier i bolaget tre gånger till, och nu har jag tagit över som majoritetsägare tillsammans med Maria, säger Elinda.
För mig var det ett stort beslut – det rörde sig om mycket pengar och jag höll dessutom precis på att bygga hus.
Elinda Fredman, en av Fejas nya storägare
Både Elinda och Maria säger att Kyösti länge lagt stor energi och dessutom varit skicklig på att förbereda för att företaget ska kunna leva vidare, även efter den dag han går i pension. Men beskedet till dottern Maria var länge att hon inte behövde bekymra sig över att i framtiden behöva ta över bolaget.
– I och med att min pappa startade företaget innan jag ens föddes har jag alltid levt med det – jag är uppvuxen med Feja. Men jag har också levt med att hans döttrar, alltså jag och min yngre syster, inte skulle få ta över företaget. Det var väl ett sätt för honom att inte lägga någon press på oss, säger Maria.
– Och bra omvänd psykologi! säger Elinda och skrattar.
Maria sommarjobbade ofta på Feja, där hon städade både hos olika företag och hemma hos privatkunder. Hon pluggade turism i Åbo och hade egentligen tänkt bli något helt annat än företagare, tills Elinda och Kyösti rekryterade henne till butiken för snart tio år sedan. Nu är hon den största ägaren i bolaget tillsammans med Elinda.
– Jag har ansvaret över personalfrågorna och Elinda över ekonomin. Jag kan människor och Elinda siffror, så vi kompletterar varandra bra. Elinda är dessutom hjärnan bakom och har huvudansvaret över butiken, medan marknadsföringen ligger mer på mig. Sedan ansvarar vi förstås gemensamt för bolagets framtidsvisioner och hur vi vill driva företaget, säger Maria.
Det framgår tydligt att Fejas nya ledarduo känner varandra bra efter att ha jobbat ihop i många år. De fyller i varandras meningar och behöver inte många sekunders betänketid för att förklara på vilket sätt de skiljer sig från varandra. Elinda gillar att prata, Maria lyssnar hellre. Elinda tycker om perfektion, Maria nöjer sig oftast med ”good enough”.
Något de däremot har gemensamt är en grundläggande positiv syn på livet och att driva ett företag.
– Vi har kommit överens om att alltid vara positiva och att det här ska vara roligt. När det går på skit ska vi kunna skratta åt problemen. Vi bor dessutom grannar, så vi brukar promenera tillsammans fem kilometer till jobbet, säger Elinda.
– Det är så vi hanterar jobbiga saker och problem, genom att prata och promenera, säger Maria.
Vi har kommit överens om att alltid vara positiva och att det här ska vara roligt. När det går på skit ska vi kunna skratta åt problemen.
Elinda Fredman
Feja – som i dagsläget har cirka 40 anställda – står i dag på flera olika ben. Precis som när bolaget grundades städar man åt andra företag, men man har också partihandel inom städ, städar åt privatpersoner samt driver en butik där man säljer heminredning, blommor, olika typer av förbrukningsmaterial inom städning, med mera.
– Och framför allt är vi stolta över att kunna erbjuda vår kunskap inom städning, där vi verkligen är specialister inom städning, säger Maria.
Feja är inte ensamma om att erbjuda lokalvård på Åland, utan det finns andra både större och mindre aktörer. Maria säger att Feja försöker sticka ut genom att satsa på kvalitet och miljöhänsyn.
– Något av det bästa som finns är när någon som slutat vara kund hos oss återvänder, vilket ofta sker tack vare att de upplever att vi erbjuder bäst kvalitet. Det är så vi vill att det ska vara – kommer man till Feja ska man veta att man får kvalitet.
Elinda fortsätter:
– Och utan att nämna några namn är vissa av de städkontrakt vi har idag kvar från den tiden jag sommarjobbade här som städare, för 25 år sedan!
I sig är städning en väldigt trygg bransch i den meningen att det är svårt att tänka sig att efterfrågan på städtjänster skulle försvinna. Folk lär i all framtid vilja ha det rent och snyggt både hemma och på jobbet. Men pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och inflationen har visat att marken kan skaka även under fötterna på de tryggaste branscherna.
– Mitt mantra är att allt går att fixa så länge ingen har dött och så länge man inte har gått i konkurs. Men pandemin visade ju att allt verkligen kan slås i spillror över en dag, där man knappt fick ha personalen på jobb ett tag och det inte gick att få tag på varor, säger Elinda och fortsätter:
– Vi kan dessutom se att människors köpbeteende har förändrats sedan dess, till det sämre. Men det beror inte bara på pandemin, utan även på kriget och inflationen. Kunderna tänker betydligt mer på sina pengar, hur de använder dem och vad saker kostar idag.
Städbranschen svartmålas lite ibland, och det vill vi verkligen komma bort från genom att lyfta fram vilket otroligt jobb alla städare gör.
Maria Saine, storägare i Feja
Elinda och Maria säger att de har mängder med idéer om hur de vill utveckla företaget, där deras största problem snarare handlar om hur de ska prioritera bland alla tankar och funderingar. De vill inte avslöja vad de har i kikaren än, men Maria säger att personalens välmående är en viktig ingrediens i alla framtidsplaner.
– Vi brinner verkligen för att personalen ska ha det bra, så det är något vi vill utveckla. Städbranschen svartmålas lite ibland, och det vill vi verkligen komma bort från genom att lyfta fram vilket otroligt jobb alla städare gör. Så det är viktigt för oss att vi tar hand om personalen, ser till att alla har korrekta löner, och så vidare. Och i ett lite större perspektiv vill vi förstås förvalta och utveckla ett företag som i 40 år hittills bara blivit större och bättre för varje år som gått.
Elinda fortsätter:
– Ja, att ta över företaget är verkligen både läskigt och spännande på samma gång. Det är läskigt att ta över ett bolag som är så välskött, för du vill ju göra det minst lika bra och gärna ännu bättre. Men sedan är det också en spännande möjlighet.
Grundaren Kyösti Saine jobbar kvar som anställd på 40 procent i bolaget till årsskiftet, sedan går han i pension. På frågan om vilka arbetsuppgifter han har brister Maria ut i skratt.
– Jadu, det är lite oklart! Men hela det här generationsskiftet har förstås inneburit mycket känslor för honom. Tänk att släppa något man jobbat så hårt med i 40 år och låta någon annan ta över ansvaret.
– Ja, han gick från toppen till botten – från ägare till anställd. Och vi har gjort tvärtom, från att ha varit anställda till att få det här stora ansvaret, säger Elinda.